Turizm akıyor, İzmir bakıyor

Turizm akıyor, İzmir bakıyor
Türkiye İstatistik Kurumu, 2014 yılı ilk 11 aylık döneminde Türkiye’de yabancılara satılan konut satışlarıyla ilgili sayısal verileri açıkladı. 2013 yılına göre, 2014 yılında Türkiye’nin yabancılara konut satışlarında yüzde 59’luk bir büyüme gösterdiği listede, en çok konut satışının kıyı bölgelerde yer alan şehirlerde yapıldığı ve ilk üç sırada Antalya, İstanbul ve Aydın şehirlerinin yer aldığı gözlenirken, turizm alanında günden güne kan kaybeden İzmir’in, yabancılara satılan konutlar listesi sıralamasında da ilk 10’a girememesi dikkat çekti.


İzmir’in yabancılara konut satışlarında listenin oldukça gerisinde kalmasının nedenlerini ve yapılması gerekenlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’in yabancılara yönelik konut satışlarında yaşanan düşüşün asıl nedeninin, İzmir’e olan ilgisizliğin ve İzmir’e turizm açısından hiçbir olumlu katkı yapılmamasının olduğuna dikkat çekerek, bir an önce turizmin paydaşlarıyla beraber İzmir tanıtım stratejisinin planıyla oluşturulacak bir İzmir tanıtım platformu ve bir an önce İzmir Turizm Meclisi’nin kurulması gerektiğinin altını çizerek, şu önemli açıklamalarda bulundu:
 
 
“İZMİR, KONUT SATIŞLARINDA DİBE VURMUŞTUR”
 
“ Egenin incisi İzmir, maalesef turizm çeşitliliğine sahip olmasına rağmen yabancı turistlerin İzmir’de ikinci konut alma yönünden de dibe vurmuştur. Konutların en çok satış yapıldığı yer bakımından sıralamaya bakıldığında 10 ilden 9’u kıyı bölgesi olarak göze çarpmasına rağmen kıyı şehirlerimiz arasında yer alan İzmir, sıralama bakımından Ankara’nın bile altında kalmıştır. İzmir için turizm çeşitliliği açısından önümüze büyük bir bereket akıyor; ancak sadece İzmir buna seyirci kalıyor. İzmir bu duruma daha ne kadar seyirci kalacak? Bu üzücü manzara, İzmir’in büyük bir kaybı ve ayıbı olarak devam etmektedir.”
 
“BU FARK, HİÇBİR ŞEKİLDE GÖZ ARDI EDİLEMEZ”
 
“İspanya’ya ortalama 60 milyon turist, Türkiye’ye ise 36 milyon turist geliyor. Arada 24 milyon fark var. Aslında bu 24 milyonluk fark, turizm paket turla gelenlerin bir farkı değildir. İspanya’ya normalde 18 milyon insan, Türkiye’ye ise 16 milyon turist geliyor. Aslında paket turlar turist getirmesi açısından aramızdaki fark 2 milyon olmasına rağmen geriye kalan 22 milyon ikinci konut dediğimiz giriş ve çıkışlardan doğan bir fark vardır ve bu fark hiçbir şekilde göz ardı edilemeyecek bir farktır. Turizmin hareketliliği, çeşitliliği ve bereketli böyleyken, İzmir’de turizm adına hiçbir şey yapılmamasından dolayı İzmir, maalesef konut açısından da talep görmemektedir.”
 
“İZMİR’E TANITIM PLATFORMU VE TURİZM MECLİSİ KURULMASI ŞART”
           “ TÜRKİYE'DE TURİZM AKIYOR, İZMİR BAKIYOR!”
 
“Sonuç olarak, Türkiye’nin turizm bereketi çeşmesinden bu kaynaklar akıp gidiyor, İzmir bakıyor. Bir an önce turizmin paydaşlarıyla beraber İzmir tanıtım stratejisinin planıyla oluşturulacak bir İzmir tanıtım platformu ve İzmir Turizm Meclisi’nin bir an önce kurulması lazım. Sonuç olarak, İzmir yabancılara konut satışı yönünden de sınıfta kalmış, yine turizmden mahrum bırakılmıştır.”
 


Bu Haber 22.01.2015 - 10:56:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Karabulut 27.01.2015 - 11:32

    Sayın Zafer Cengiz Beye katılıyorum. İnanılmaz bir çıkarım yapmış Sayın Başkan. Ayrıca İspanya Türkiye verileri üzerinden değerlenirmeyi de pek anlayamadım. Belki de röportaj dizininde bir hata vardır bilemiyorum.

  • Zafer Cengiz 22.01.2015 - 11:52

    İzmir turizmini konut satışlarına eneksleyerek değerlenirmeniz, çarpık turizmin literatürüne geçecek çarpıcı bir örnek teşkil edeceğinin farkında mısınız? Sn. İşler Evet Aslında buradaki gerçek payı, turizm yatırımlarının hizmete değil Gayrimenkul rantına eneksli olmasıdır. Fakat bu çarpıklığın (henüz) İzmirde benimsenmemiş olması ise, Ulusal bakışla kayıp değil kazanç hanesine yazılması gerekmez mi? Zira bugün çarpık turizmde yaşamaya çalışan yataklarda yatan turistlerin üçte biri memnuniyetsiz ise, turizmin bugünü durumu kurtarırken, geleceği de fiilen ipotek altına alınmaktadır Turizm geniş bir yelpazedir ve kapalı kalınca amaca hizmet edemez Sn.Başkan Plat102orm ve Meclis gibi çarpık kavramlar yerine, 8 yıl önce Resmi Gazetede tescil edilmiş ve Devletin turizm örgütlenme Stratejisi olan Turizm Konseyi reçetesini neden aktif gündeme getirmiyorsunuz acaba? BKZ: 5 yıl önce ITB katılımcılarına özel olarak hazırlanan 2023 Stratejisi ve Konsey tanıtım broşür metni https:www.academia.edu85383302023_TURC4B0ZM_STRATEJC4B0SC4B0_and_TURC4B0ZM_KONSEYLERC4B0_TANITIM_BROC59EC39CRC39C_Mart_2010_

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.