Ticari, konut ve araç kredi faizleri trmanıyor

Ticari, konut ve araç kredi faizleri trmanıyor
Dünya gazetesi yazarı Alaatin Aktaş, ticari kredilerdeki faiz tırmanışını yazdı. Aktaş, ''İster TL, ister döviz olsun; para giderek pahalanıyor, bu açık. TL edinmek istediğimizde de, döviz bulmaya çabaladığımızda da daha yüksek fiyat, yani daha yüksek faiz ödemek durumunda kalıyoruz.'' diyor.


Merkez Bankası verilerine göre geçen yıl boyunca TL, dolar ve euro cinsi mevduata uygulanan ortalama faizlerin hep artış yönünde bir seyir izlediğini kaydeden Alaattin Aktaş, benzer şekilde TL cinsinden açılan ticari kredi faizleri ile taşıt ve konut kredilerinde de faizlerin arttığına işaet etti.



Kredide ise geçen yılın sonundaki düzeye göre artışın devam ettiğini belirten Aktaş, ''Ticari kredi faizi 2018'e girilmesiyle birlikte yüzde 18'i aştı. Geçen yıl sonunda yüzde 17.65 olan ticari kredi faizi bir hafta sonra, 5 Ocak'ta yüzde 18.04'e fırladı. Sonraki iki hafta yüzde 17.75 ve yüzde 17.78 düzeyinde oluşan ticari kredi faizi, 26 Ocak'ta yüzde 15.18'e geriledi, ancak bu düzeyde kalamadı. Ticari kredide faiz 2 Şubat itibarıyla yüzde 18.02 düzeyinde.'' bilgilerini paylaştı.

Aktaş'ın yazısının devamı şöyle:

Taşıt kredisi faizinde ise 2018'e çok hızlı bir giriş yaşandı. 29 Aralık'ta yüzde 13.95 olan taşıt kredisi faizi 5 Ocak'ta yüzde 16.04'e, 12 Ocak'ta yüzde 17.75'e, 19 Ocak'ta yüzde 18.02'ye, 26 Ocak'ta ise yüzde 18.07'ye tırmandı. Taşıt kredisi faizi son hafta biraz geriledi ve 2 Şubat'ta yüzde 17.96 oldu.

Konut kredisi faizi ise ticari kredi ve taşıt kredisi faizine göre daha ılımlı bir artış gösterdi. Geçen yıl sonunda yüzde 13.78 olan konut kredisi faizi aşama aşama yükselerek 2 Şubat'ta yüzde 14.55'e çıktı. Ancak konut kredisi faizinde bir yıl önce yüzde 11'lerde bulunulduğu dikkate alınırsa aslında artışın çok yüksek olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bir yılda ortaya çıkan 3 puanlık artış hiç de yabana atılacak, küçümsenecek bir oran değil.

(...)

GİDİŞ NEREYE?

İster TL, ister döviz olsun; para giderek pahalanıyor, bu açık. TL edinmek istediğimizde de, döviz bulmaya çabaladığımızda da daha yüksek fiyat, yani daha yüksek faiz ödemek durumunda kalıyoruz.

Bankacılık sistemi parayı pahalı edinince, haliyle pahalı satıyor.

Bu bir kısır döngü, adeta bir girdap... Mevduat faizi yükseldiği sürece kredi faizinin düşmesi söz konusu bile olamaz elbette. Hem bankalar faizi artırarak niye mevduat toplama yarışına giriyor sanıyoruz ki...

Kuşkusuz yurt dışından eskisi kadar rahat borç bulunamıyor olması da içeriye daha fazla ağırlık verilmesini zorunlu kılıyor.

Yüksek mevduat faizi yüksek kredi faizi demek. Bankacılık kesimi ucuz borçlanabildiğinde hiç kuşku yok ki kredi faizleri de gerileme eğilimine girecektir. Tabii ki faizlerin tek belirleyicisi parayı edinme maliyeti ya da kredi talebi değil, bir dizi başka etkenin varlığını da göz ardı edemeyiz.

Ama şurası kesin; kredi faizlerinin yüksek olması ve giderek de artma eğilimi göstermesi 2018 için ticari faaliyetlerin ve tüketimin yavaşlamasına yol açacak en büyük etken. Konut satışlarında geçen yılın son çeyreğinde ortaya çıkan gerilemenin, taşıt satışlarındaki yavaşlamanın en büyük nedeni de bu değil mi zaten... Yazının tamamı>>>


Bu Haber 14.02.2018 - 11:24:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • turizmci 14.02.2018 - 01:02

    Durun daha bunlar iyi günler. Buzdagindan kaymaya basladik artik kimse tutamaz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.