Tez Tour'un Türkiye'deki şirketi için 322 milyon TL'lik iflas erteleme

Tez Tour'un Türkiye'deki şirketi için 322 milyon TL'lik iflas erteleme
Tez Tour'un Türkiye'deki şirketi Alkan Grup için mahkemeye iflas erteleme talebinde bulunulduğu ve mahkemenin bu talebi kabul ettiği açıklandı. Alkan Grup'a kayyum atadığı belirtilirken, şirketin borcunun 322 milyon TL olduğu ifade edildi.


Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Türkiye'ye yılda 1 milyonun üzerinde turist getiren Tez Tour'un Türkiye'deki şirketi Alkan Grup iflas erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebi kabul ettiği belirtilen haberde, mali sıkıntınn gerekçesi olarak Mısır ve Rusya'da yaşanan ekonomik ve siyasi krizler gösterildi.

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz Türk turizmini etkilimeye başladı. Antalya’daki 5 yıldızlı otellerle çalışan ve yılda 1 milyon turist getiren Rus turizm devinin Türkiye’deki şirketi Alkan Grup mali sıkıntıya girdi. 1 milyar lirayı aşkın cirosu bulunan şirketin mali sıkıntıya girmesine gerekçe olarak ise Mısır ve Rusya’da yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar gösterildi.

EN BÜYÜK OPERASYONU

Dünya genelinde 28 ülkede faaliyet gösteren Rus Tez Tour Grubu, Türkiye’deki faaliyetlerini 20 yılı aşkın bir süreden beri Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş. üzerinden yürütüyor. Toplam cirosu 2 milyar doları bulan Tez Tour’un en önemli operasyonu Türkiye’de. Ancak şirket, özellikle geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren mali sorunlar yaşamaya başladı. Yılın sonuna doğru Antalya’da, şirkete yönelik 2 icra takibi yapıldı. Şirket yönetimi, icra takiplerinin önüne geçmek ve şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi için mahkemeye iflas erteleme başvurusu yapılmasına karar verdi.

SİYASİ VE EKONOMİK KRİZ

Geçtiğimiz 14 Ocak günü Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’ne Alkan Grup adına başvuran Avukat Şevket Çelik, sunduğu iyileştirme projesi ile birlikte başvuru dilekçesini de sundu. Av. Çelik’in mahkemeye sunduğu belgelerde, şirketin yapısından, mali sıkıntıya düşmesine neden olan konulara kadar bir dizi ayrıntılı bilgiye yer verildi. Buna göre, Tez Tour’un Türkiye’deki şirketinin mali sıkıntıya girmesine temel sebep olarak, Ukrayna’da yaşanan iç savaş nedeni ile Rusya ile yaşanan siyasi kriz ve beraberinde gelen mali sıkıntılar ile birlikte Mısır’da yaşanan istikrarsızlık gösterildi.

 1300’E YAKIN OTELLE ÇALIŞIYOR

Başvuru dilekçesinde, Alkan Grup’un geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 1 milyonu aşkın turist getirdiğine işaret edildi. Şirketin Türkiye’ye getirdiği turistlerin önemli bir bölümünün Ruslardan oluştuğuna işaret edilerek, Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin tamamına yakını ile çalıştıklarına dikkat çekildi. Şirketin getirdiği turistlerin yüksek gelir grubuna hitap eden lüks otellerde ağırlandığına değinilerek, Türkiye genelindeki 40 ilde 1272 otel ile anlaşmalarının olduğuna dikkat çekildi. Şirketin Türkiye genelinde ise 99 turizm acentesi bulunuyor.

 ÇALIŞAN SAYISI 1.500'Ü BULUYOR

Mahkemeye sunulan belgelere göre, Alkan Grup, geçtiğimiz yıl 1 milyar 69 milyon TL ciro elde etti. Şirketin, turizm sezonunda çalışan sayısı 1500’e çıkıyor. Şirketin borca batık duruma geldiği anlatılan belgelerde, toplam borcun 322 milyon TL seviyesinde olduğu anlaşıldı. Söz konusu borcun önemli bir bölümünü otellere yapılması gereken ödemeler oluşturuyor. Borç kaleminde ikinci yüksek tutarı ise bankalara olan borçlar oluşturuyor.

Mahkemeye sunulan iyileştirme raporunda da, mali darboğazdan nasıl çıkılacağı anlatıldı. Buna göre 79 milyon 100 bin TL olan şirket sermayesi 3 yıl içinde 109 milyon 100 bin TL’ye çıkarılacak. Şirkete ait bir takım taşınmazlar satılacak. Öte yandan şirket ortakları kâr taahhüdünde bulunuyor.

ŞİRKETE KAYYUM ATANDI

Mahkeme, Alkan Grup’un yaptığı başvuruyu bir gün sonra karara bağladı. Şirkete tedbir kararı verildi. Böylece icra takiplerinin önüne geçilmiş oldu. Mahkeme ayrıca şirkete 3 kişilik kayyum heyeti atadı.

20 YILI AŞKINDIR FAALİYETTE

Tez Tour Grubu’nun Türkiye’deki faaliyetlerini yürüten Alkan Grup Turizm İşletmeleri şirketinin temeli 1994’te atıldı. Şirketin hissesinin bir bölümü daha önce Levent Aydın’ın da hissesi bulunuyordu. Rus ortaklar 3 yıl kadar önce Aydın’a ait hisseyi de satın alarak şirketin tamamına sahip oldu. Ticaret Sicil kayıtlarına göre  Alexander Burtin, Nikolay Prokopov, Alexander Sinigibskiy ve Andrey KosyRikhin yüzde 1’er hisseye sahip. Şirketin yüzde 96 hissesi ise Eridan Finance S.a.r.l.’ye ait. Lüksemburg’da kurulu fon şirketi Eridan Finance’nin kontrolünün de Alexander Sinigibskiy’de olduğu öğrenildi.

NOT: Geçtiğimiz günlerde, Kilit Şirketler Grubu, Tez Tour ve Biblio Globus arasında yapılan anlaşmayla, yeni bir şirket kurulmuştu. Kilit Global adındaki şirket, Tez Tour ve Biblio Globus'un Antalya'daki yer hizetlerini yürütecek. Daha önce basına yansıyan haberlerde, Kilit Global yetkililerinin Antalyalı otelcilerle görüştüğü ve Tez Tour'dan ne kadar alacakları olduğunu sordukları belirtilmişti.



Bu Haber 28.01.2015 - 09:34:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kafalar karışık 03.02.2015 - 10:44

    Bu borcu yapan yer hizmetlerimi yoksa Rusya daki Tez Tour mu? Rusya para göndermezse bu borç oluşur zaten. Rusya ayağının hiç mi sorumluluğu yok? Birde bu sene Kilit Grup ve Biblo Globusla beraber Rusya ayağı Tez Tour Operatörlük faaliyetlerine devam mı edecek?

  • turist 29.01.2015 - 01:14

    Görülen şu ki , ağzı olan konuşmaya devam ediyor...

  • yorumcu 29.01.2015 - 12:25

    Ticaret isimle yazan şahıs,yılardır sektörün içindeyim diye yazmışın bir sürü nasihatta bulunmuşsun yapılmaması gereken hatalardan bahsetmişsin bizler sizin yazınızdan etkilenerek yapmış oduğunuz iş ve ya ticaret ve ya gerçek ismini ve iletişim bilgilerinizi örenebilirmiyiz faydalanmak için.

  • PORTRE 29.01.2015 - 10:06

    Markayı herşeyi para ile yapmaya çalıştılar.Profosyenel ekip ile değilde devlet kadrosu gibi eş dost ile ekip kurdular.Eş dost da şirket ve ekmek parası için çalışmayıp mesainin günün bitmesine bekledi.Ve kaçınılmaz son

  • kessier 28.01.2015 - 10:37

    Erteleme değil, iteleme olmuş artık. Zamanında Tezle Mısır tatiline giden otelciler ve borç ertelemeye çanak tutan acentenin üst yöneticileri hiç umurumda değil ama Allah diğer personelin yardımcısı olsun.

  • Ticaret 28.01.2015 - 01:28

    Ticaret rumuzuyla yazıyorum çünkü olayı en güzel bu açıklardı sanırım.. Yıllardır söylüyoruz, otelcilik ve acentecılık bitti. Artık ticareti bilen insanlar var olabilir. Bilmeyen de örnekte olduğu gibi kazığı yer ve kayıplarına ağlar. Öncelikle birinci olarak tez tourun emektar çalışanlarına üzüldüğümü belirterek Allah kolaylı versin derim. Yıllardır sektörün içindeyim.Birincisi şunu öğrenim maaşını üst üste iki ay alamadığın hiçbir iş yerinde üçüncü ay devam etmeyeceksin ( alacağın artıkça,borcunu alman daha da zorlaşır ). Bir iki acı tecrübe ile bunu ben de öğrenmiştim yıllar önce.İkinci olarak, işveren adına oteli satıp pazarlıyorsanız parasını ödemeyen ve öteleyen hiçbir acente, kurum veya kişiye sonsuz istimaz sağlamayacaksın . Tecrübe ile bunu da öğrenik uzun yıllar sonucu… Şimdi gelelim işin en can alıcı noktasına. Bildiğim kadarıyla çalışan personel son dört aydır maaşını alamıyordu.İlk kez böyle bir durumla karşılaşana sözüm yok ama hayatında ikinci veya üçüncü kez bunu tecrübe etmiş arkadaşlara geçmiş olsun diyorum. Gelelim otellere biliyorsunuz tesisler ticari işletmelerdir ve her ticari işletmenin amacı kuşkusuz kardır. Tabi çok parası olup bu işi zevk için yapan işletme sahipleri varsa onlar istisna tabii. Teztourun bu durmu piyasa yanılmıyorsam son dört beş senedir hep konuşuluyordu. Piyasaya şu kadar borcu var, yok ağustos ayı ödemelerini ertesi yıla öteliyor falan. Peki otelde sorumluluğu alan arkadaşlar Tez tourun hangi gücüne güvenerek kenisine bu kadar kredi sağlamışlardır ? Parasını peşin ödeyen orta ve küçük ölçekli acenteler üstelikte tez tourdan daha yüksek rakamlara oda alırken, kenisine kolaylık göstermeyen otelcilerin durumları şimdi nedir ? Peşin ödeyen acente oda alamıyor, borcunu öteleyen tez toura her türlü kolaylık ? Şimdi zamanında uyanmayan ve parasını tahsil edemeyen otelcinin alacakları ne olacak ? Tez toura kredi yetkisini veren işletme sahibi ise sorun yok Sorumluluk işverenin. Yok eğer kredi veren işletme müdürü yada satış pazarlama müdürü ise otelin alacalarının muhatabı da bu şahıslar değimlidir ? Şimdi patron çıkıp benim paramı nasıl iç etiniz atın şu çeklere bakalım imzayı ve borcu üstlenin dese kaç tane müdür bu sorumluluğu alabilecek ? Beyler rahat koltuklarda oturup, ay başı maaş alıp, Tez tour’un büyükleriyle kanki edebiatı ile olmuyormuş bu işler. Ticaret böyle bir şey işte. Ha unutmadan geçenlerde dört yıldızlı otel işleten bir dostuma sordum tez tourdan alacağın vardı çeki ne yaptın dedim ? Valla ben o çeki zamanında kırdırdım paramı aldım. Şimdi kıranla mahkemelik bir durmaları olacak ki bu uyanık arkadaşımı da zamanında tez tourla çalışmadan önce çok uyarmıştım, Allahtan ucuz kurtardı… Hepinize hayırlı sezonlar dilerim

  • turizm emekcisi 28.01.2015 - 10:03

    Personel olarak yandik simdi. Bizi de 23 sene sallarlar artik.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.