Tatilde sahte hastalık davalarına karşı İngiliz hükümetinden bir adım daha

Tatilde sahte hastalık davalarına karşı İngiliz hükümetinden bir adım daha
İngiltere Hükümeti, İngiliz tatilcilerde bir salgın haline gelen ‘tatilde sahte hastalık' davaları konusunda yeni bir adım daha atacağını duyurdu.



TurizmGüncel – Dış Haberler

İngiliz tatilcilerin ‘tatilde hastalandım’ iddiaları, son dönemde hem destinasyonlarda hem de İngiliz seyahat sektöründe sıkça tartışılan bir konu haline geldi.

Tur operatörleri, uzun süredir İngiliz hükümetine adım atması yönünde çağrıda bulunurken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı (FCO) da bu tür asılsız iddialarda bulunanların hem İngiltere’de hem de tatil yaptıkları destinasyonlarda yasal yaptırımlarla karşı karşıya gelebileceği yönünde uyarılar yayımlamıştı.

OTELLERDEN KARŞI ADIM

Durumun geldiği nokta, destinasyonlardaki otelleri de karşı adım atmaya zorlarken, İspanya’daki bazı otellerin İngiliz turistlere ‘her şey dahil’ konaklama satmamaya başladığı haberleri gelmeye başlamıştı.

Girit’te bulunan bir otel ise konaklamalarından 3 yıl sonra, otelde hastalandıkları gerekçesiyle şikayetçi olan İngiliz turist çifte 170 bin poundluk tazminat davası açmıştı.

TAZMİNAT TALEPLERİ SINIRLANDIRILACAK

Bir süredir durumu gündemine alan İngiliz hükümetinden bu konuda bir adım atılacağına dair açıklama sonunda geldi. Hükümet kanadından gelen açıklamaya göre, daha önce herhangi bir limite tabi olmayan tazminat talepleri sınırlandırılacak.

Tatilcilerin ‘tatilde hastalandım/yaralandım’ iddiaları ile şikayetçi olduğu tur operatörleri, daha önce belirsiz tazminatlar ödemek durumunda kalıyor, tazminatlar kimi noktalarda oldukça yüksek olabiliyordu. Teklif edilen yeni uygulama ile, her şikayet türü için belli bir tazminat sınırı getirilecek.

CAYDIRICI OLMASI HEDEFLENİYOR

Burada esas önemli nokta, söz konusu uygulamanın asılsız iddiada bulunmaya dönük cazibeyi ortadan kaldırabilecek olması. İngiliz tatilcilerin 2013 yılından bu yana yüzde 500 oranında artan hastalık iddialarının ardında, bu işi meslek haline getirmiş ‘iddia yönetim’ şirketleri olduğunu biliniyor. Yasada bulunan bir boşluk, bu şirketlere yurt dışında meydana geldiği iddia edilen hastalıklar konusunda belirsiz miktarlarda tazminat talebinde bulunma imkanı tanıyor. Tazminat taleplerine bir limit getirecek bu tür bir uygulamanın, yasal yaptırım korkusu ile birlikte tatilciler ve söz konusu şirketler üzerinde caydırıcı bir etki yaratması bekleniyor.

‘BÜYÜK BİR ADIM’

Bu konuda daha önce bir kampanya başlamış olan İngiliz Travel Weekly portalı, hükümetin adımını asılsız hastalık iddiaları ile mücadelede oldukça büyük bir adım olarak niteliyor.

‘TAZMİNAT KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEYE KARARLIYIZ’

Konuya dair bir açıklama yapan İngiltere Adalet Bakanı David Lidington, ‘’Asılsız hastalık iddialarında bulunanlara dönük mesajımız çok net: Bu aktiviteleriniz zararlı ve kesinlikle tolere edilmeyecek. Bu konuyu yakından inceliyoruz ve gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Hükümet olarak dürüst çoğunluğu çok uzun süredir cezalandıran bu tazminat kültürünü yok etmek konusunda kararlıyız.’’

Bakanlar, yasal masraflarla ilgili kuralları belirlemekle yükümlü olan Hukuk Usulü Kural Komitesi’nden, tatil taleplerinin masraflarını düzenleyen kuralları acilen incelemesini istedi.

‘ŞEFFAFLIK ARTTIRILMALI’

Geçtiğimiz günlerde ‘Hastalık Dolandırıcılıklarını Durdurun’ (Stop Sickness Scams) başlıklı bir kampanya başlatan İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) CEO’su Mark Tanzer ise ‘’Bu tür iddialar, İngiliz tatilcilerin özellikle otelcilerin milyonlarca pound tazminat ödemek zorunda kaldığı İspanya’daki ününü oldukça kötü yönde etkiliyor.’’ İfadelerini kullandı.

Hükümetin, bu tür asılsız şikayetlerin iddia yönetim şirketleri açısından ‘aşırı kazançlı bir iş’ olmasının önüne geçen adımını olumlu karşıladıklarını belirten Tanzer, hükümeti iddia yönetim firmaları ve avukatlar arasındaki şeffaflığı da artırmaya çağırdı.



Bu Haber 10.07.2017 - 14:16:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.