Suriye sorununda bir ilk!

Suriye sorununda bir ilk!
Türkiye, İran ve Rusya liderleri, Rusya'nın Soçi kentinde bugün bir araya geliyor. Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin üç garantörü durumundaki Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin zirvesi, 3 ülke arasında gerçekleştirilen ilk en üst düzey Suriye zirvesi olma özelliği taşıyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geliyor. Üçlü zirve öncesi Putin; ABD Başkanı Trump, Suudi Kralı Salman, İsrail Başbakanı Netenyahu ve Mısır Devlet Başknı Sisi ile telefon birer görüşmesi yaptı. Göüşmelerdeki gündem maddesi ise Suriye oldu.


 
Sorunun çözümünde kilit öneme sahip üç bölge ülkesi liderinin bugün Soçi'de  yapacağı müzakerelerin olumlu sonuçlanması ve krizin siyasi çözümünü sağlaması durumunda, bmlgede bundan sonra da Batı karşıtı "üçlü ittifak" girişimlerinin etkili olabileceği yorumları yapılıyor.

SURİYE İLE İLGİLİ İLK 3'LÜ ZİRVE

TürkRus.com'da yer alan değerlendirmeye göre, pazartesi akşamı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Soçi'de ağırlayan Putin, oyun kurucu lider olarak sahnede başrolü kapmış durumda. Zirvede, liderler Suriye'de siyasi çözüm çabalarını değerlendirmek buluşacak. Bu toplantı, Suriye ile ilgili üç liderin gerçekleştireceği ilk zirve olacak.

BBC'nin aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi'de yapılan görüşmelerin "Suriye hükümeti ile bir dizi muhalif grup arasında doğrudan müzakerelerin yeniden başlamasına" yardımcı olacağını söyledi.

Lavrov, "Suriye'de İslam Devleti'ne (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) karşı zafer giderek güçlenirken, siyasi müzakerelerin yeniden başlamasının koşulları da oluşuyor" dedi.

ÜÇ ÜLKENİN GENELKURMAY BAŞKANLARI DA GÖRÜŞTÜ

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Soçi'de Genelkurmay başkanları Suriye'deki güvenlik sorunları, terör örgütleriyle mücadele işbirliği, bölgede oluşturulan Gerginliği Azaltma/Çatışmasızlık Bölgeleri'ni görüştü. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Soçi'de Türk ve İranlı mevkidaşları Hulusi Akar ile Muhammed Bakıri'yle bir araya geldi.

Toplantılarda taraflar; Suriye'deki güvenlik sorunları, terör örgütleriyle mücadelede yapılan işbirliği ve bölgede oluşturulan "Gerginliği Azaltma / Çatışmasızlık Bölgeleri" kapsamında görüş alışverişinde bulunmuştur."

Toplantıya ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Rusya, Türkiye ve İran genelkurmay başkanlarının, Suriye'de geri kalan IŞİD ve El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) militanlarının varlığına son vermek için somut adımlar üzerinde anlaştıkları belirtilmişti.

''ZİRVE ÖNEMLİ''
 
Sputnik'in aktardığına göre Rusya, Türkiye ve İran, Suriye'de gerilimi azaltma bölgelerinin kurulduğu çatışmasızlık düzenlemesinin garantör ülkeleri. Soçi'de yarın yapılacak bu üçlü zirve önemli. Zira bu görüşme, üç garantör ülke arasında gerçekleştirilen ilk en üst düzey görüşme olacak.



Bu Haber 22.11.2017 - 09:34:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.