Şirketler arasında anlaşmalı iflas dönemi: Konkordato

Şirketler arasında anlaşmalı iflas dönemi: Konkordato
OHAL ile birlikte şirketlere iflas erteleme yasağı getirilmesi, finansal olarak zor durumda kalan işletmeleri farklı çözümlere itti. Şu günlerde, şirketler arasında anlaşmalı iflasın (konkordato) giderek yaygınlaştığı belirtiliyor.


Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü yazısında OHAL ile kaldırılan iflas ertelemenin, eski bir uygulama ile yeniden ekonomi hayatına girdiğini belirtiyor. Noyan, ''Ancak görünen o ki, son iki ayda iflas ertelemenin yerini, 12 yıl öncesinde kalan ve gündemden tamamen kalkmış olan konkordato, yani anlaşmalı iflas, almış durumda. İşin aslını isterseniz, hatırlayın, 15 Temmuz öncesinde bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı Meclis’te kabul edilmişti ve o kanunda, iflas erteleme ile ilgili yeni düzenleme yapılıp, konkordato cazip hale getirilmeye çalışılmıştı.'' diyor.

İFLAS ERTELEMEYE GÖRE RİSKLİ BİR UYGULAMA

Konkordatonun ne olduğu ile ilgili bilgiler veren Noyan Doğan, ''Özetle, zor duruma düşen, mali durumu bozulan şirketlerin, borçlarını karşılayabilecek koşullar çerçevesinde alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmaya zemin sağlayan hukuki bir düzenleme. Yani borçlu ile alacaklı anlaşıyor, alacaklılar bir oranda alacağından vazgeçiyor, borçlu şirket de mal varlığı ile ödeyebileceğini ödüyor. İflas ertelemeye göre riskli bir uygulama, çünkü işin içinde iflas var ve kısa sürede iflas var. Öyle; İstanbul’daki şirket gitsin Erzurum’daki mahkemeden bir günde iflas erteleme kararı aldırsın, yıllarca hiçbir borcunu ödemesin gibi bir durum yok. Üç ay ile altı ay arasında tüm anlaşmaların yapılması gerekiyor.'' diyor.

ALACAKLILAR İÇİ DAHA AVANTAJLI

Alacaklı firmalar ve özellikle finans şirketleri için konkordatonun daha avantajlı olduğunu ifade eden Noyan, ''Ne derseniz deyin, koca koca şirketlerin zora düşmesi, binlerce kişinin işsiz kalması başlı başına bir felaket ve ekonomi için sorun.'' diyor. Bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Noyan, şunları söylüyor:

DÜZENLEME GEREKİYOR

''Açıkçası, ister iflas erteleme ister konkordato; zor duruma düşen ya da düşecek şirketler için acil düzenlemeye ihtiyaç var. Var çünkü, düne kadar yüzlerce şirket iflas erteleme için başvuruyordu, şimdi ise konkordato için müracaat ediyor.''



 



Bu Haber 30.09.2016 - 10:18:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.