Sheraton Müdürü, pazarlama stratejilerini anlattı

Sheraton Müdürü, pazarlama stratejilerini anlattı
Artan yatırımlar ve rekabet ortamının kaliteyi beraberinde getirdiğini belirten Sheraton Ataköy'ün Genel Müdürü Mehmet Çulha, fırsatçılık yapmadan fiyat-kalite dengesinin korunması gerektiğini söylüyor.



TurizmGüncel



Otelin daha önce önce Crowne Paza ismiyle işletildiğini söyleyen Mehmet Çulha, 60 milyon dolarlık bir yatırımla otelin A'dan Z'ye değiştirilerek Sheraton adı altında işletilmeye başlandığını söyledi. Otelin en büyük özelliğinin kentin içinde ama kentten uzak konumuyla resort havasında bir otel olması olduğunu söyleyen Çulha şunları anlatıyor;
 
Otel 2009'un yaz başında açıldı. İlk süreçte kimi sıkıntılarımız oldu ancak kısa sürede sıkıntıları atlattık. Otel daha önce önceden Crowne Plaza tarafından Management şeklinde faaliyet gösteriyordu. Biz Sheraton ile franchise anlaşması yaptık ve oteli gerek servis ve kalite gerekse ekip anlamında Sheraton standartlarına getirdik. 2011'e çok iyi bir başlangıç yaptık ve  şu anda işlerimiz çok iyi gidiyor.

AĞUSTOSU YÜZDE 65 İLE KAPATIRIZ
 
2011'in ilk 7 ayında doluluk oranlarımız yüzde 85 olarak gerçekleşti. Ramazan' da beklentilermiz çok yüksek.  İlk birkaç gün itibarıyla çok de fena gitmyor. Şu anda doluluk oranlarımız yüzde 55 dolaylarında. Tahmin ediyorum Ağustos ayını yüzde 65 seviyelerinde kapatırız. Bilindiği üzere Ağustos ayı iş turizmi anlamında en düşük aydır. Öte taraftan Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde de çeşitli kargaşalar ve Ramazan dolayısıyla bir talep düşüşü söz konuzu. Dolayısıyla Eykük'ün 10'una kadar bu seviyelerde devam edecek. Bayramın ardından tekrar eski hareketliliğimiz başlayacak. 

BÖLGE BAZLI DÖNEMSEL PAZARLAMA STRATEJİSİ İZLİYORUZ

Pazar anlamında belli bir pazar endeksli çalışmıyoruz. Amacımız pazar yelpazesini mümkün olduğunca geniş tutmak. Bu yüzden ülkeler bazında dönemsel pazarlama stratrjileri izliyoruz.  Yani dönemsel olarak hangi pazar hareketliyse biz de o pazara yöneliyoruz. Özellikle online kanallara çok önem veriyoruz. Şu anda satışlarımızın yüzde 25'ini internet üzerinden yapıyoruz. 
 
Otelimiz açısından şirket misafirleri çok önemli zira misafirlerimizin yüzde 30'u şirket misafirlerinden oluşuyor. Bir diğer segment ise toplantı grupları. Bir konaklama merkezi için toplantı grupları son derece önemli. Çünkü bu tip konaklamalar hem oda gelirlerine, hem toplantı salonlarının gelirlerine, hem de yiyecek içecek gelirlerine çok önemli katkılar sağlıyor. 
 
Çulha konaklama sektöründe fiyat-kalite dengesi için ise şunları söylüyor;

FIRSATÇILIK YAPMADAN FİYAT-KALİTE DENGESİNİN KORUNMASI GEREKİYOR

İstanbul'da nitelikli yatırımların sayısı hızla artıyor. Bu rekabet ortamı kaliteyi de beraberinde getiriyor. Buradaki kritik nokta yatırım arzına bağlı olarak fiyatların düşmemesi. Biz Sheraton olarak kesinlikle fiyatlarımızdan ödün vermiyoruz. Her hizmetin ödenmesi gereken bir bedeli var ve bu bedelin karşılanması gerekiyor. Otel yatırımları ciddi maliyetli yatırımlar. Dolayısıyla fırsaatçılık yapmadan ürün-fiyat dengesinin iyi korunması geekiyor. Biz Sheraton olarak bu dengeyi iyi koruduğumuzu düşünüyoruz, korumaya da devam edeceğiz. 



ULUSLARARASI ZİNCİRİN  PAZARLAMA AĞINI KULLANIYORUZ

Franchise anlaşmarının amacı belli. Bir marka yaratmanın önemli bir maliyeti var. Bu maaliyetten kurtuluyorsunuz. Franchise anlaşması yaptığınızda uluslararası bir rezervasyon ağıana dahil oluyorsunuz ve bu otelci için önemli avantajlar getiriyor. Anlaşmaların şartlarının nasıl olduğu tamamen sizin yaptığınız anlaşmaya bağlı. Anlaşma yaptığınız zincirler, sadece oda gelirlerinden ve rezervasyonlardan katkı payı alırlar. Başka da bir şey almazlar. Ondan sonra 6 ayda bir gelip sizin hizmetinizin markanın standartlarına uygun olup olmadığını kontrol ederler. Biz onların markasını, uluslararası rezervasyon ağını ve hizmet standartlarını kullanarak hizmet veriyoruz.

TURİZM SEKTÖRÜ TEPEDEN İNME YÖNETİCİYİ KABUL ETMEZ
 
Turizm sektörü tepeden gelen yöneticiyi pek kabul etmez. Baktığınızda Türkiye'de son 10 yıldır profesyonel otel yöneticileri anlamında ciddi bir mesafe kaydedildi. İstanbul'daki çoğu 5 yıldızlı otelin genel müdürü sektörün içinden yetişmiş insanlardan oluşuyor artık. Bunlar aynı zamanda yurt dışında eğitim almış insanlar. Bunların büyük bir kısmı mesleğe komilik, belboyluk ya da santral görevinden başlayan insanlardır. Ben mesela, mesleğe komi olarak başladım. Tepeden inme, ya da mesleğin içinden yetişmemiş otel yöneticileri anlamında Güney'de kimi sorunlar var ancak İstanbul söz konusu olduğunda böyle bir durum yok.
 


Bu Haber 09.08.2011 - 08:52:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • DERYA AYDINAY 11.08.2011 - 11:27

    Her genel müdür gelir odaklı olduğu kadar maliyet odaklı olamaz. Genel Müdürümüz Mehmet Çulha Bey 'in bu tarzı herkesi gelir ve gider odaklı olmaya yönlendirdi. Bu şirketin Mali İşler Müdürü Olarak bu anlamda kendimi çok şanslı görüyorum ve kendisine teşekkür ediyorum.

  • Tuba Duvan & Eylül Akşit & Ebru Şahin 08.08.2011 - 04:35

    Sektörün sahip olduğu en iyi genel müdür ile çalışıyor olmak bizim için çok büyük bir şans. Bizler de Kıymetli Genel Müdür' ümüz Sayın Mehmet Çulha Bey önderliğinde 2011 senesine çok iyi başladık ve daha birlikte çok iyi işler başaracağımıza da inanıyoruz.

  • Duygu Sönmez 08.08.2011 - 01:55

    Sahip olduğunuz ürünün kalitesi veya marka gücünüz herne olursa olsun, " BAŞARI " Satış & Pazarlama Stratejilerini doğru kurarak, doğru hedef kitlesine yönelerek, gelir & gider yönetiminde başarılı olmakla beraber ayrıca fiyat & kalite dengesini koruyarak ve yaratılan motivasyon ile oluşturduğunuz ekip ruhu ile elde edilebilmektedir.... tüm bu beklentilere ulaşabilmek ise Sevgili Genel Müdürümüz Sn.Mehmet ÇULHA gibi bir yönetici ile mümkündür. Şahsım adına bu denli donanımlı ve enerjisi hiç tükenmeyen bir yönetici ile başarıya koşmaktan öncelikle gurur duyuyorum ve bu ekibin bir parçası olduğum için çok mutluyum. En içten Sevgi ve Saygılarımla,

  • Ayhan Taş 08.08.2011 - 12:33

    Umarım Türkiye'de bazı otel yatırımcıları otellerin idaresini meslekten yetişmiş Mehmet Bey gibi profesyonel otel yöneticilerine devrettikleri zaman otellerinde gelir ve kalite farkınının nasıl arttığını görebileceklerdir. Günümüz otelciliği, eski üsül yönetim tarzından ziyade, dinamik, global düşünebilen, her şartta satış ve pazarlama stratejileri geliştirebilen, gelir ve maliyet odaklı yönetim anlayışı gerektiriyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.