Rusya'da Ruble paniği

Rusya'da Ruble paniği
Yaptırımların vurduğu Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki düşüşten de kötü etkileniyor. Rus Rublesi yılbaşından bu yana yüzde 18 düştü Bu ay merkez bankası piyasalara 7.7 milyar dolar tutarında müdahalede bulundu. Yakında döviz paniği yaşanabilir

 
Rusya’nın enerjiye dayalı ekonomisindeki sıkıntılar petrol fiyatları düştükçe artıyor. Ukrayna’da şiddeti desteklediği gerekçesiyle AB ve ABD’nin yaptırımlarını zaten hisseden Rusya’nın parası rublenin üzerindeki baskı, petrol fiyatlarının 100 doların altına inmesiyle ağırlaşt. Rublenin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 18’e ulaştı. Enflasyonun tırmanmaya başladığı ülkede merkez bankası sürekli olarak piyasalara müdahale ediyor. Rusya’da yakında dolar paniği yaşanmasından ve sermaye kontrollerinin gündeme gelmesinden endişe duyuluyor. 
 
Petrolün düşmesi rubleyi vurdu 
 
Petrol fiyatlarının 90 doların altına inmesi rubleyi zayıflattı ve ruble önceki gün dolar karşısında 40.43 ile önceki gün tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Ruble, euro karşısında da 51.60 ile yine rekor seviyede düştü. Analistler, petrol fiyatlarının 80 dolara inmesi halinde rublenin dolara karşı 43 seviyesine kadar gerileyeceği tahmininde bulunuyor.
 
Rusya Merkez Bankası, rubleyi savunmak için döviz piyasasına müdahaleye devam ediyor. Merkez Bankası’nın rubleyi desteklemek için geçtiğimiz hafta 3 milyar dolar tutarında döviz satışı yaptığı belirtilirken, rubleye destek vermek için yapılan döviz satışı son 10 günde 6 milyar doları buldu.Ay başından bu yana merkez bankası altın ve döviz rezervinden 7.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Rusya, ekim başı itibariyle 454.7 milyar dolarla dünyanın dördüncü büyük döviz rezervine sahip. Merkez Bankası, rublenin kur sepeti karşısında hareket bandını 36.35-45.35 seviyesinden 36.70-45.70 düzeyine çıkardı. Merkez Bankası, gelecek yıl rubleyi serbest dalgalanmaya bırakmayı planlıyor. 

Halk döviz bürolarına akın ediyor
 
Ruble sert bir şekilde değer kaybetmeye devam ederken, halkın döviz bürolarına giderek büyük miktarlarda yani 100-200 bin dolar aldıkları bildiriliyor. Zayıf ruble tüketici fiyatlarını körüklüyor. Avrupa Birliği'nden meyve-sebze ithalatının durdurulması sonrasında zaten yükselen enflasyon eylül ayında son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Capital Economics, şu an yüzde 8 olan yıllık enflasyon oranını yılsonunda yüzde 8.5’e çıkmasını bekliyor.

Rus şirketler borç çevirmek için dolar arıyor
 
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptığı açıklamada, rubleye baskı yapan faktörlerin geçici olabileceğini düşündüklerini belirtirken, döviz piyasasında durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Aberdeen Asset Management’tan gelişmekte olan ülke analisti Viktor Szabo ile Wall Street Journal’da yer alan açıklamasında, kurumsal borçların ruble üzerinde baskı yarattığını söyledi.  Piyasalar aralık ayında, dolar cinsinden borçlu Rus şirketlerin büyük bir dolar talebi içine girmesini bekliyor ancak uzmarnlara göre bu paranın nereden bulunacağına dair şüpheler var. (Dünya Gazetesi Evrim Küçük)


Bu Haber 16.10.2014 - 10:04:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.