Rusya turizm pazarındaki tehlike!

Rusya turizm pazarındaki tehlike!
Rusya'da yüzde 60'lara varan indirimlerle gelen erken rezervasyondaki yükseliş, tur operatörlerinin Türkiye'ye dönük yüksek sayılarda koltuk planlamasını beraberinde getirdi. Tehlike ise, kapasitenin doldurulamaması durumunda sezon ortasında yaşanabilecek fiyat savaşları.




TurizmGüncel - Haber/Analiz


Rusya'dan Türkiye'ye dönük yüksek volümlü operasyonlar yapan 6 tur operatöründen 3 tanesi ile görüştük. Anex Tour, Tez Tour ve NTK Intourist'in planladığı Türkiye paksının toplamda 2.2 milyon olduğunu öğrendik.

TOPLAM KOLTUK PLANI 4.5-5 MİLYON CİVARINDA

MITT Moskova Fuarı'nda stant açmayan Pegas Touristik, Coral Travel ve Biblio Globus'un ne kadar koltuk planladığına ilişkin bir bilgiye ulaşamadık. Kaba hesapla, bu 3 tur operatörünün de benzer sayıda bir planlama yaptığını hesap edersek, önde gelen tur operatörlerinin bu yılki Türkiye yolcu planının yaklaşık 4.5-5 milyon civarında olduğu sonucuna ulaşabiliriz.

2014 VE 2015 SAYILARINA ULAŞMANIN NESNEL KOŞULLARI YOK

İşsizliğin arttığı, enflasyonun yükseldiği, devalüasyonla birlikte maaşların neredeyse yarı yarıya düştüğü Rusya'da, 2014 veya 2015 sayılarına ulaşmanın koşulları olağan şartlarda yok. Bunun tek koşulu, fiyatların ileri derecede aşağıya çekilmesi, ki şu anda yapılan da bu.

EB İNDİRİMLERİ YÜZDE 50-60 SEVİYESİNDE

Erken rezervasyonlardaki artıştan hareket eden turizmciler, Türkiye'ye dönük büyük kapasiteler planladılar. Ancak erken rezervasyona olan talebin, yüzde 50-60'a varan indirimlerden kaynaklandığını bizzat kendileri de ifade ediyor.

Tur operatörlerinin amacının, ilk etapta büyük aksiyonlarla kapasitenin önemli bir bölümünü garantiye alıp, sonrasında ise fiyatları daha makul seviyelere yükseltmek olduğu görülüyor. Turizmcilerin bu yılki Rus turist beklentisi ise 3 milyonla 5 milyon arasında değişiyor.

Sayıyı tutturmak için düşük fiyatlarla yapılan satışlar 2017 sezonunda sayısal anlamda belli bir noktaya ulaşmayı beraberinde getirse de, ekonomik getiri anlamında kimseyi memnun etmeyebilir.

FİYAT SAVAŞI RİSKİ!

Diğer taraftan, EB döneminin bitmesiyle fiyatların yükseltilmesi girişimi, talebi düşüreceği için koltuk planlarını tehlikeye atabilir. Bu da sezon ortasında tur operatörleri arasında fiyat savaşlarının başlaması riskini barındırıyor.

AKILLARDAKİ SORU: MISIR AÇILIR MI?

Bir diğer konu ise Mısır'ın açılıp açılmaması. Mısır'ın açılmasının Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini hemen her turizmci kabul ediyor. Çünkü Rusya'nın geleneksel destinasyonlarından olan Mısır uzun süredir kapalı ve destinasyona dönük bir özlem de oluşmuş durumda.

Mevcut durumda Rusya pazarına ilişkin bazı anekdotlar şöyle:

Mısır'ın açılması durumunda önemli sayıda Rus turistin (düşük fiyatların da tetiklemesiyle) Mısır'a gideceği düşünülüyor.

Rus halkının dövizdeki yeni seviyeye alışmış olması, onların satın alma gücünün eski seviyesine döndüğü anlamına gelmiyor. Tersine, yeni koşullara uygun bir tüketim yolu izlediğini gösteriyor.

RUSYA İÇİ DESTİNASYONLARDA ŞİKAYET YÜKSEK

Geçtiğimiz yıl AB ve ABD'nin ekonomik yaptırımları sonucu ortaya çıkan milliyetçi bir refleks ve Mısır ve Türkiye'nin kapalı olması nedeniyle iç destinasyonlara yönelen Rus vatandaşları, bu resortlerde hem daha fazla harcadıkları hem de kötü hizmet aldıkları konusunda ciddi şikayetçiler. Bu nedenle bu yıl Rusya'daki resort bölgelerine yönelik talepte büyük düşüşler yaşanması bekleniyor.

Ancak iç turizmi desteklemek adına bir program oluşturan Rus hükümetinin, dövizin yeniden yurt dışına akışı karşısında nasıl bir tutum izleyeceği henüz bilinmiyor.

TALEP LÜKS TESİSLERLE BÜTÇELİ TESİSLERDE YOĞUNLAŞIYOR

Rusya'dan Türkiye'ye dönük talepler ise iki segmentte yoğunlaşmış durumda: Lüks tesisler ve ucuzlar. Edindiğimiz bilgilere göre, üst segment tesisler ile bütçeli tesisler arasında kalan oteller için talep oldukça düşük durumda.

NEŞET KOÇKAR'DAN ÖNEMLİ TESPİT

Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar'ın yaptığı, ''Avrupalı turiste 30 euroya, Rus turiste 60 dolara oda satma devri kapandı'' tespiti oldukça önemli. Yani Rusya artık fiyatların yüksek olduğu bir ''kaymak'' pazar olmaktan çıkıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin MITT Moskova Fuarı'nda tuizmcilerle yaptığı toplantıda konuşulanlar ve dile getirilen hedefler ise pazarın gerçekliği ile örtüşmüyor. Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ''Rusya'da 10 milyon turisti hedeflemeliyiz'' şeklinde açıklama yapmıştı.






 


Bu Haber 17.03.2017 - 13:59:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.