'Rusya pazarına bağımlı tesisler arasında fiyat savaşları yaşanabilir'

'Rusya pazarına bağımlı tesisler arasında fiyat savaşları yaşanabilir'
Paloma Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul, küresel ekonomide meydana gelen dalgalanmaların sektöre etkileri, ana pazarlardaki mevcut payları koruyabilmek adına yapılması gereken çalışmalar ve Rusya pazarına dair beklenti ve öngörlerini paylaştı.


Savaş Daş - TurizmGüncel

2015 yılı için Türkiye'nin ana pazarı durumundaki ülkelerde büyüme hedeflerinin yüzde 1'lere kadar çekildiğini belirten Ece Tonbul, Rusya'da ise negatif büyümeye doğru bir gidiş olduğunu kaydetti. Tonbul, “Bunun bize yansımaması gibi bir durum olacağını düşünmüyorum. 2014 kötü bi sezon değildi belki ama karlılıkta zorlandığımız bir yıldı. Çünkü otel tarafında maaliyetler sürekli artıyor” dedi.

HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANAMAYIZ

2015 sezonuna dair bir panik havası yaratmak veya tehlike çanları çalmak için henüz erken olduğunu ifade eden Ece Tonbul, “Ancak buna gözlerimizi kapatıp hiçbir şey yokmuş gibi de davranamayız. Harekete geçmemiz gereken bir dönemdeyiz. Ocak ayı, Avrupalı müşterinin satın alma eğilimini somut olarak belirleyen bir ay. Türkiye'nin kasım ve aralık aylarında kaçırdığı potansiyeli geri kazanabilmesi için önemli bir süre var önünde. Bu noktada herkesin, ticari verileri göz önünde bulundurarak çok dikkatli kararlar vereceğini düşünüyorum. Şu anda yapılması gereken en önemli şey, daha aktif ve agresif bir şekilde tanıtma önem vermek. Tanıtımın ağırlıkta olması gereken 3 aylık bir zaman dilimi var önümüzde. Her yerde Türkiye görmeliyiz. Bu konuda biraz geri kaldığımızı düşünüyorum. Sadece otelcinin ya da tur operatörünün tekil gayretleriyle üstesinden gelinebilecek bir durum değil bu.” değerlendirmesini yaptı.

TANITIM SADECE AFİŞ VE POSTER ASIP FUARA KATILMAK DEĞİL

Başta Suriye konusu olmak üzere bölgede yaşanan olaylar konusunda Türkiye'nin kendini dünyaya yeterince anlatamadığın belirten Tonbul, Türkiye ile ilgili olarak Avrupa'da oluşan algıda medyada yer alan spekülatif haberlerin etkili olduğunu ifade etti. Ece Tombul, “Pazarlama sadece afiş ve posterler asıp fuarlara katılarak olmaz. Kendimizi, ne yaptığımızı anlatabilme adına lobi faaliyetleri yürütmek, gazetecilerle bir araya gelmek gerekiyor. Şüphesiz ki, son 6 – 7 aydır Türkiye dönük algı negatif yönde değişti” dedi.

Ece Tonbul, 2015 sezonunda otelcilerin indirime gidip gitmeyecekleri, Rusya'daki krizin sektöre yansımaları, farklı pazarların mümkün olup olmadığı ve grubun ileriye dönük planları ile ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı:

İNDİRİP YAPIP YAPMAMAYA OTELCİ KARAR VERECEKTİR

"Herkes önündeki ticari örneklere bakıp bir takım indirimler istiyor olabilir. Bu indirimi sağlayan ya da sağlamayan otelciler olacaktır. Bu daha çok matematik hesabı. Geçen seneye göre fiyatının ne olduğunu, beklentisinin ne olduğuna bakarak her otelci buna karar verecektir."

BU KADAR KISA ZAMANDA YENİ PAZAR YARATMAK ZOR

"Bu kadar kısa zaman içerisinde Türkiye açısından alternatif pazarlar yaratabilmek kolay değil. Bir plan yapılmalı, pazarlama faaliyetleriyle uğraşılmalı ve çalışılmalı. 2015'te Türkiye için kurtarıcı alternatif pazarların ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Bizim stratejilerimiz, agresif bir şekilde erken rezervasyona ağırlık vererek, en azından geçen seneyi yakalayacağımız bir reelizasyon yaratmak. Benim kaygı duyduğum aylar nisan ve mayıs ayları. İleriki aylarda biraz daha rahatlayacağımızı düşünüyorum Erken rezervasyonlarda iyi yol alıp, nisan ve mayıs ayları için iyi bir planlama yaparsak belirli bir kapasiteye ulaşabileceğimizi düşünüyorum."

RUSYA PAZARINA BAĞLI TESİSLER YOĞUN FİYAT SAVAŞLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

"Özellikle rubledeki değer kaybı son derece kaygı verici. Çünkü insanların ceplerindeki para erimiş yarıya düşmüş durumda. Bu da tatilin artık lüks olmadığı Rusya’da insanları etkileyecektir. Ben bu arada Türkiye’ye nazaran Avrupa ülkelerinin daha çok etkileneceğini düşünüyorum. Ancak Rusya’dan aldığı paya bakarsanız Türkiye'nin aldığı Rus turist sayısındaki yüzde 20'lik düşüş çok büyük rakamlar ifade ediyor. Geçen haftalarda Rusya devlet başkanı ve bakanlarının Türkiye’ye yaptığı ziyaretler ve yapılan ticari anlaşmalar en azından siyasi olarak kış açısında bir rahatlama yarattı. Çünkü politik konular da turizmi fazlasıyla etkiliyor. Ancak Rusya’yla ilgili dikkat davranılması, çok hayaller kurulmaması gereken bir sezona giriyoruz. Özellikle yoğun derecede Rusya pazarına bağlı tesisler fiyat savaşlarıyla karşı karşıya kalabilirler."

RUBLEDEKİ DEĞER KAYBINDAN ÜST GELİR GRUBU DA ETKİLENİR

"Bir para biriminin değeri yarı yarıya düşüyorsa, bundan üst gelir grubunun etkilenmemesi söz konusu değildir. Bu anlamda tatil tercihlerini, destinasyonlarını, kalış sürelerini ve tercih ettikleri tesisleri daha önce yapmadıkları kadar değerlendirecekler. Politik bir takım şeylerin özellikle Avrupa ülkelerine olan talebi daha çok etkileyeceğini düşünüyorum."

AVRUPA'NIN AMBARGOSU, RUS TURİSTİN TERCİHİNİ ETKİLEYEBİLİR

"Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo ülkedeki üst gelir grubunun oraya gitme ya da gitmeme kararını daha fazla etkili olabileceğini düşünüyorum. Burada Türkiye’nin payı ne olur, Avrupa'ya gitmek istemeyen Rus vatandaşının ne kadarını biz kazanırız, bunu kestirmek şu anda zor. Bu üst gelir grubunun tutumunun belirlenmesinde, bunlara hitap eden tur operatörlerinin tavrı etkili olacaktır."

YENİ YATIRIM PLANIMIZ YOK, OTELLERİMİZİ YENİLİYORUZ

"2015 ile ilgili yeni bir yatırım planımız yok. Son 3 senedir bütün otellerimizi ciddi bir yenilemeye gittik. Yenileme çalımalarımız devam ediyor. Son iki otelimiz kaldı. Onların da renevasyonunu bitiriyoruz. Her şey yolunda gittiği sürece 2016’dan sonra tekrar yatırımlara yöneliceğiz gibi görünüyor."


Bu Haber 22.12.2014 - 16:59:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yorum 23.12.2014 - 09:24

    Konaklamayı sadece rusa çeviren strateji elbette zaman zaman ciddi kayıplara yol açacaktır. Avrupa ortalaması yüksek, rus kontrollu giden oteller hep ayakta ki paloma grubu rustada bunu en iyi şekilde yaptığı attığı adımlarla ortada.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.