Rusya-ABD arasında Suriye gerilimi tırmanıyor, sıcak çatışma riski var

Rusya-ABD arasında Suriye gerilimi tırmanıyor, sıcak çatışma riski var
Geçtiğimiz günlerde Suriye'nin İdlib iline bağlı Han Şeyhun bölgesinde kimyasal silah kullanıldığına dair iddialar sonrası ABD'nin Suriye'deki askeri üssü füzelerle vurması, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerde tansiyon yükseltti. İki ülke arasındaki ilişkilerde 3 senaryo konuşulurken, Rusya, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki operasyon odasından yapılan ortak açıklama, sıcak çatışma riskinin hayli yüksek olduğunu gösteriyor.



TurizmGüncel

Rusya ile ABD Suriye'de sıcak çatışmanın eşiğinde. ABD'nin Suriye'ye ait bir hava üssünü füzelerle vurmasına sert tepki gösteren Rusya, İran ve Hizbullah, daha ileri saldırılar durumunda karşılık vereceğini duyurdu. Rusya, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki ortak operasyon odasından yapılan açıklamada, ''ABD'nin kırmızı çizgileri ihlal etmesine ve saldırılarına güçlü cevap verilecek.'' denildi.

Rusya ve İran'ın "tek kutuplu bir sistem dayatılmasına" ve ABD'nin hakimiyetine izin vermeyeceği söylenen açıklamada, "biz Suriye'nin müttefikleri, Suriye Arap Ordusu'na ve kardeş Suriye halkına çeşitli şekillerde desteğimizi sürdüreceğiz" denildi.

RUSYA-ABD İLİŞKİLERİNDE 3 SENARYO


ABD’nin Suriye’ye yönelik son bombardımanının ardından Moskova’da, Rusya-ABD ilişkilerinin bundan sonraki olası gelişimine dair üç temel senaryo konuşulmaya başlandı. TürkRus.com'un RBTH-Rossiyskaya Gazeta’dan aktardığına göre, konuyu değerlendiren analistler şu 3 nokta üzerinde duruyor:

1- RUSYA-ABD ARASINDA SICAK ÇATIŞMA

Bazı uzmanlar, ABD saldırısının ardından Rusya’nın bölgede kendi askeri varlığına dair bir “gösteri” yaparak gözdağı verebileceği düşüncesinde. Eğer ABD saldırısı tekrarlanırsa, Suriye topraklarında konuşlandırılmış hava savunma füzeleri ile bazı ABD füzelerinin düşürülebileceği vurgulanıyor. Rus analist Aleksey Fenenko, ABD saldırısını tekrarlarsa Rusya’nın güç kullanarak karşılık vermek zorunda kalabileceğini, bunun nükleer silah kullanımını tümüyle ihtimal dışı bırakmayan bir senaryo olduğunu vurguluyor.

2- UÇURUMUN KENARINA YOLCULUK

Bir başka analist Dmitri Suslov, Trump yönetiminin uluslararası hukuku hiçe sayan askeri adımlarının, “Bush yönetiminin light (hafif) versiyonu” anlamına geleceğini söylüyor. ABD’nin yeniden Esad’ın gitmesini şart koşması durumunda Rusya’nın “müttefikini satmamak” zorunda olduğunu söyleyen uzmana göre, Trump’ın “zayıf görünmemek” için yaptığı bu gövde gösterisi Moskova-Washington ilişkilerini uçurumun kenarına getirip orada bırakabilir. Küba krizi buna örnek gösteriliyor.

3- DİPLOMATİK ÇÖZÜM

En iyimser senaryo bu. Rusya’nın ABD’ye askeri bir yanıt vermeyeceği, konuyu uluslararası örgütlere ve kamuoyuna “ABD’nin saldırganlığı” olarak taşıyacağı, Suriye’deki askeri varlığını arttırmayı gerektirecek bir durum olmadığı savunuluyor. Bu görüşe göre, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Moskova ziyareti ile zorlu bir pazarlık süreci başlayabilir.



Bu Haber 10.04.2017 - 09:35:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turan 11.04.2017 - 08:34

    ARTIK BASLASIN DA BU UCUNCU DUNYA SAVASI VE KIM KALACAKSA KALSIN BIKTIRDINIZ BIZI VALLA KIME NE ESAD MI ESEK MI YONETECEK BU SURYE YI

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.