Rus uzmanlar tur paketlerinin ruble ile ödenmesi konusunda ne diyor?

Rus uzmanlar tur paketlerinin ruble ile ödenmesi konusunda ne diyor?
Rusya ile Türkiye arasındaki ödemelerde ulusal para birimlerinin kullanılması yeniden gündemde. Uzmanlar, paket turların ödemelerinde rublenin kullanılmasının mümkün olup olmadığını tartışıyor.


Rossiyskaya Gazeta'ya konuşan Rus uzmanlar, konunun birkaç boyutu olduğuna dikkat çekiyor. TürkRus.com'un aktardığına göre, Rusya Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Andrey Gavrilov, ''Bunu iki bölüme ayırmak lazım. Birincisi, turistlerin Türkiye’deki mekan ve mağazalardaki ödemeleri. İkincisi, tur paketlerinin ödemeleri. Mağazalardaki basit alışverişler kura bağlı olacak ve bunu yapmak çok kolay değil. Turizm sektöründe tur paketleri satışı  için ise bu mümkün.'' değerlendirmesini yapıyor.

''50 BİN RUBLEDE 2 BİN RUBLELİK PAKETTE TASARRUF SAĞLANABİLİR''

Rusya turizm endüstrisinin, Türkiye’ye ödemeleri özel hesaplara ruble cinsinden yapabileceğini belirten uzman, “Bu ruble kaynakları Türkiye tarafından biriktirilip, daha sonra belirli mal ve hizmetlerin ödemelerinde kullanılabilir. Böylece komisyon ödemelerinden, kur farkından ve banka hizmetleri için yapılan, tur fiyatlarının toplam yüzde 3-4’ünü bulan ödemelerden kurtulmuş olunur. Örneğin 50 bin rublelik bir turda 2 bin ruble tasarruf sağlanır. Bu, hem tüketiciler hem de tur operatörleri için fena bir para değil” dedi.

NİKOLAYEV: PEK MÜMKÜN DEĞİL

Stratejik Analiz Enstitüsü Müdürü İgor Nikolayev ise, “Bu tür uygulamalar daha çok, birbirlerine komşu olan, örneğin Çin ile Uzak Doğu Bölgesi gibi yerlerde uygulanıyor. Türkiye ise coğrafi olarak uzak. Reel ürünlerin ihracatı konusunda gerçekçi olmak gerekiyor. Herkes ürününü öncelikle dolar ve euro ile satmak ister. Bugün ruble kuru göz önünde bulundurulduğunda bu kazançlı. Kimse kar marjından feragat etmek istemez. Eğer bu mümkün olsaydı, şimdiye kadar yapılırdı. Ben henüz bu açıklamalarda ekonomiden çok, politikayı görüyorum” şeklinde konuştu.



Bu Haber 18.10.2016 - 10:01:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.