Rus turist sayısında rekor artış, Avrupa erimeye devam ediyor

Rus turist sayısında rekor artış, Avrupa erimeye devam ediyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı mayıs ayına ve ilk 5 aya ait ziyaretçi istatistikleri, Türkiye turizminin yavaş da olsa bir toparlanma sürecine gösteriyor. Rusya ve BDT pazarlarında ciddi artışlar yaşansa da, Avrupa'daki erimenin devam ettiği de istatistiklere yansıyor. İşte Türkiye'nin ilk 5 aylık ziyaretçi karnesine ilişkin detaylar.



TurizmGüncel - Haber/Analiz

MAYIS AYINDA AVRUPA NASIL BİR PERFORMANS GÖSTERDİ?

Mayıs ayında Türkiye'nin en büyük pazarı durumundaki Avrupa-OCED ülkelerinde kan kaybı devam etti. Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya hariç Avrupa-OECD ülkelerinin tamamında ziyaretçi kaybı yaşanırken, Almanya'daki kayıp yüzde 31 olarak kayıtlara geçt. Avrupa-OECD genelinde mayıs ayındaki ziyaretçi kaybı ortalama yüzde 25 olurken, İngiltere'de yüzde 14, Hollanda'da yüzde 36, Avusturya'da yüzde 29, Belçika'da yüzde 12, Fransa'da yüzde 16 ve Finlandiya'da yüzde 40 kayıplar yaşandı.

RUSYA'DA YÜZDE 1383 ZİYARETÇİ ARTIŞI

Buna karşın Türkiye'nin, başta Rusya olmak üzere, BDT pazarlarındaki büyümesi sürüyor. Açıklanan rakamlara göre, Rusya'dan gelişler geçen yılın mayıs ayına kıyasla yüzde 1383 oranında arttı. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında 42 bin Rus ziyaretçi alan Türkiye, bu yılın aynı döneminde 608 bin sayısına ulaştı. Ukrayna'da yüzde 41 ve Kazakistan'da yüzde 109 ziyaretçi artışı sağlanıken, diğer BDT ülkelerinde de yüksek çift haneli artışlar kaydedildi. Mayıs ayında BDT ülkeleirndeki ortalama artış oranı ise yüzde 135 oldu.

ABD, JAPONYA GERİLEDİ, ÇİN VE İRAN BÜYÜDÜ

Türkiye'nin diğer önemli pazarlarına bakıldığında ise karmaşık bir tablo karşımıza açıkıyor. ABD'den yüzde 49, Japonya'da yüzde 9 ve Güney Kore'de yüzde 0.5'lik kayıp yaşanırken, İran'dan yüzde 21, Çin'den yüzde 10 ve İsrail'den ise yüzde 16 artış söz konusu. Öte taraftan, Suudi Arabistan, BAE, Ürdün gibi ülkeleri kapsayan Batı Asya'dan gelişlerde yüzde 18 artış var. Bu bölgedeki ülkelerden Suudi Arabistan'dan 23, Irak'tan ise yüzde 11'lik daralma olduğu görülüyor.

İLK 5 AYLIK VERİLER: AVRUPA PAZARI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

İlk 5 aylık rakamlar incelendiğinde ise, Polonya hariç tüm Avrupa-OECD ülkelerinde kayıp yaşandığı görlüyor. Bu bölgedeki 5 aylık ortalama ziyaretçi kaybı yüzde 22.23 olurken, Almanya'da yüzde 25, Avusturya'da yüzde 19, Belçika'da yüzde 11, Finlandiya'da yüzde 43, Hollanda'da yüzde 25, İngiltere'de yüzde 14 ve Fransa'da yüzde 29 kayıplar söz konusu.

RUS ZİYARETÇİ SAYISI 138 BİNDEN 928 BİNE YÜKSELDİ

Rusya pazarının Türkiye'ye geri dönmesi, ilk 5 aylık istatistiklere de yansımış durumda. Buna göre, BDT ülkelerindeki gelişler ilk 5 ayda yüzde 61 oranında artarken, en güçlü büyüme yüzde 572 ile Rusya'da gerçekleşti. geçen yılın 5 aylık döneminde 138 bin Rus ziyaretçi alan Türkiye, bu yılın aynı döneminde sayıyı 928 bine yükseltti. Diğer bazı BDT ülkelerindeki artışlar ise şu şekilde: Ukranya: yüzde 24, Kazakistan: yüzde 60, Azerbaycan yüzde 29.

Türkiye'nin gelişen diğer bazı pazarlarındaki değişimler ise şu şekilde:

ABD: Yüzde -38
Japonya: Yüzde -25
Çin: Yüzde +17
Güney Kore: Yüzde -11
İran: Yüzde +11
İsrail: Yüzde +33
Ortadoğu: Yüzde +20

TurizmGüncel'in notu: Habere konu olan istatistikler 2016'nın ocak-mayıs dönemi ile 2017'nin ocak-mayıs dönemini kapsamaktadır. Rusya'ya ilişkin bu yüksek büyüme, geçen yıl bu pazarın neredeyse sıfırlanmasından kaynaklanmaktadır.










Bu Haber 29.06.2017 - 13:51:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.