Rus tur operatörleri ve hava yolu şirketleri 2015 sezonundan ne bekliyor?

Rus tur operatörleri ve hava yolu şirketleri 2015 sezonundan ne bekliyor?
Bu sezon, yurt dışına tatile giden Rus turist sayısında neredeyse bütün destinasyonlarda düşüş yaşandı. Bu yılın nisan ayında 135 bin Rus turist yurt dışında tatil yapmaktan vazgeçti ve bu sayının yaz sonunda 2 milyonu bulması bekleniyor. Çoğu kamu çalışanı 4 milyon Rus vatandaşı ise tatilini Rusya'da geçirmesi konusunda uyarıldı. Peki Rus seyahat uzmanları 2015 sezonunu nasıl değerlendiriyor?


TurizmGüncel

Tourismreview.com sitesi, Rus pazarının 2015 yılını değerlendirdi. Sitede yer alan değerlendirmelere göre, Tez Tour’un ortağı Alexander Burtin, 2014 yılının nisan-ekim aylarında toplamda 3 milyon Rus turist ağırlayan İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin, bu yıl ülke başına 400 bin daha az turist ağırlayacağını belirtti. Burtin, geçtiğimiz yıl 800 bin Rus turistin gittiği Bulgaristan gibi ucuz bir ülkede dahi kaybın 300 bin turisti bulacağını söyledi.
 
Natalie Tour Başkanı Vladimir Vorobiev, ise bu yılki toplam düşüşün yüzde 25’i bulacağı görüşünde. Popüler destinasyonlardan Türkiye yüzde 20’lik kayıp açıklarken, Mısır geçtiğimiz yılın rakamlarını korudu. 

Avrupa'daki düşüşü de değerlendiren Vorobiev, ''Avrupa destinasyonlarında yaşanan düşüş, ülkenin politik durumundan kaynaklanmış olabilir. Bazı Rusya vatandaşlarının Avrupa ülkelerine giriş izni olmaması da bir faktör olarak değerlendirilmeli.’’ dedi. 
 
ATOR: 2 MİLYON RUS YURT DIŞINA GİTMEYECEK

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Taşıma Komitesi Başkanı Dmitry Gorin, 2014 yılında yurt dışında tatile çıkan Rus turist sayısının 13 milyon olduğunu ve bunların yüzde 60’ının (7.8 milyon) yaz tatiline çıktığını belirtti. ATOR’un açıklamalarına göre, bu sezon yut dışı seyahatleri yüzde 25 düşecek. Bu da 2 milyon Rus turistin yurt dışına çıkmaması anlamına geliyor.

İŞVERENLER ÇALIŞANLARI UYARIYOR
 
Gorin ayrıca, 8 milyon potansiyel tatilcinin 4 milyonunun, işverenleri tarafından yapılan uyarılar sebebiyle yurt dışına tatile gidemeyeceğini belirtti. Gorin, ''Bu insanların arasında ordu mensupları, güvenlik şirketlerinin çalışanları ve aileleri bulunuyor.’’ dedi.   

Düşüşün bir diğer önemli sebebi de rublenin yaşadığı değer kaybı. Ancak Gorin, rublede yaz aylarında gerçekleşen toparlanmanın ardından turist sayılarının artmaya başladığını belirtti ve ''Kış döneminde, bu yaz sezonunda yüzde 35’lik bir düşüş gerçekleşmesini bekliyorduk. Ancak şu an beklentimiz, düşüşün yüzde 25 oranlarında kalması.’’ şeklinde konuştu.  
 
TUR OPERATÖRLERİNDEN YÜZDE 50 DAHA AZ CHARTER UÇUŞ

Gorin, tur operatörlerinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 daha az charter uçuş gerçekleştirdiğini, bunun yerine tarifeli uçaklardan koltuk satın almayı tercih ettiklerini söyledi. Bu rakamlar, Federal Hava Taşımacılığı Ofisi Rosaviation’un verileriyle de uyuşuyor. Verilere göre, tur şirketleri Kasım 2013-Mayıs 2014 tarihleri arasında haftalık 587 charter uçuş gerçekleştirirken; bu yılın aynı döneminde bu sayı 357’de kaldı. 

AEROFLOT, BLOK KOLTUK SATIŞINDAN VAZGEÇTİ

 
Pek çok hava yolu şirketinin verdiği bilgiye göre, tur operatörleri, popüler destinasyonların talebindeki düşüşten ötürü uçaklardaki koltuk sayılarını düşürdü.  Transaero temsilcisi, hala büyük tur operatörleriyle çalıştıklarını, ancak koltuk sayısının geçtiğimiz yaza göre büyük azalma gösterdiğini belirtti.  

Aeroflot ise 2014-2015 sezonu başında, 2010 yılından beri devam eden blok koltuk satışı uygulamasını bu sezon hayata geçirmeyeceğini açıkladı. RBC haber ajansına konuşan şirket temsilcileri, ‘’Pazarın şu anki durumunda blok satışların yerine direkt satışların daha verimli olacağını düşünüyoruz.’’açıklamasında bulundular.
 
Şirkete yakın bir kaynak, hava yolu şirketinin geçmişte blok satışa başlamasının sebebinin, satış fiyatlarının düşük olması sebebiyle düşük sezonda dahi uçakların dolu olmasını garanti altına almak olduğunu söyledi. Kaynak, ‘’Geçmişte hava yolu şirketlerinin blok bilet satışı uygulamsını kabul etmesinin nedeni, düşük fiyatlı olmasına rağmen düşük sezonda bile doluluk garantisi sağlamasıydı. Ancak bugünlerde tur operatörleri her uçuşta 10-30 arası koltuğa ihtiyaç duyuyor. Bu da hava yolu şirketine doluluk garantisi vermediği gibi, başka sorunları da beraberinde getiriyor. Hava yolu şirketi şu an uygulanacak blok satış üzerinden yeterli doluluğu sağlayamadığı için ne esnek tarifeler de uygulayabiliyor, ne de promosyon yapabiliyor.’ dedi. 
 
Aeroflot, şu anda tur şirketlerince satılmamış koltukları, tur şirketinden bağımsız olarak satabiliyor. RBC’nin kaynağına göre, tur operatörlerinin talebindeki düşüş hava yolunun doluluk oranlarını etkilemedi. Ocak-mart ayları arasında, Aeroflot’un uçuş doluluk oranları yükselerek yüzde 75.3’e ulaştı. Bu oran, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 0.8 artış anlamına geliyor.

Aynı süre içerisinde, diğer hava yollarının doluluk oranları ortalama yüzde 1.4’lük düşüşle yüzde 74.8 seviyesine geriledi. Transaero, S7 ve Utair gibi diğer büyük taşıyıcılar ise, uçuş doluluklarını sırasıyla yüzde 2.3, 0.8 ve 4 oranlarında düşürdü.
 
HAVALİMANLARINDA DA BÜYÜK KAYIP

Pazardaki düşüş havalimanlarını da etkiledi. Rosaviation’un verilerine göre, Moskova’dan gerçekleşen uluslararası charter uçuşlarının sayısı sadece nisan ayında yüzde 20’lik düşüşle 6400’ten 5103’e geriledi. 
 
Nisan ayında Sheremetievo Havalimanı'ndan charter uçuşlarla yurt dışına çıkan yolcu sayısını 120 binden 76 bine düşürerek, yüzde 37’lik düşüş kaydetti. Domodedovo Havalimanı ise, yolcu sayısını 330 binden 238 bine düşürdü ve yüzde 27.8’lik kayıp yaşadı. 
 
Charter ve tarifeli uçuşlarda toplam uluslararası yolcu sayısı da düştü. Domodedovo Havalimanı yüzde 24.5, Sheremetievo yüzde 7.8 ve Pulkovo yüzde 27’lik düşüş gösterdi. 





Bu Haber 15.06.2015 - 12:07:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.