Rus medyası Türkiye turizmine karşı karalama kampanyası mı başlattı?

Rus medyası Türkiye turizmine karşı karalama kampanyası mı başlattı?
Rus medyasında çıkan ''Antalya otellerinde salgın hastalık var'' iddialarını değerlendiren Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) konuyla ilgili olarak tur operatörleri, sigorta şirketleri ve resmi otoritelerin görüşlerine yer veren bir haber yayınladı. Söz konusu kurum ve kuruluşların hiçbirinin iddiaları doğrulamaması, ''Rus medyası Türkiye turizmine karşı karalama kampanyası mı başlattı?'' sorusunu akıllara getirdi.



TurizmGüncel - Dış Haberler

Rusya Federal Halk Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi'nin (Rospotrebnadzor) ''Söz konusu hastalıkla ilgili şikayetlerde bir artış yok'' açıklamasında bulunduğu belirtilen haberde, iddialar ile ilgili olarak tur operatörlerinden ve sigorta şirketlerinden bilgi alındığı kaydedildi.

''TURİSTLER TÜRKİYE'Yİ TERK ETMİYOR''

ATOR'da yer alan haberde şu detaylara yer verildi:

SİGORTA ŞİRKETLERİ: BÖYLE BİR VAKA İLE KARŞILAŞMADIK

El, ayak ve ağız sendromu olarak tanımlanan koksaki hastalığına dair ilk haberler temmuz ayında medyaya yansıdı. Sigorta şirketleri, sonraki süreçte bu hastalığa dair herhangi bir vaka ile karşılaşmadıklarını belirtiyor.

RUS RESMİ KURUMLARI DA YALANLADI

Ancak ağustos ayının ikinci haftasından itibaren bir Rus televizyonu, ''Türkiye'de koksaki virüsü salgını olduğuna dair yeni yayınlar yapmaya başladı. Dahası gazeteciler, Türkiye resortlerinde ''kitlesel bir kaçış var'' haberleri geçtiler. Bunun üzerine Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu da, (Rusya Federal Halk Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi gibi) ne böyle kitlesel bir salgın ne de bölgeden kitlesel bir kaçış olduğunu açıkladı. Ruslardan, salgından dolayı acilen ülkelerine dönmek istediklerine dair tek bir talep dahi gelmedi.

TUR OPERATÖRLERİ: KİTLESEL SALGIN YOK

Söz konusu iddialar bölgeye operasyon yapan tur operatörleri tarafından da yalanlandı. Tur operatörleri, yaz aylarında tipik olarak enterövirüs vakalarının kaydedildiğini ancak kitlesel bir salgının söz konusu olmadığı bilgisini vererek, ''Bu tip olaylarla sadece Türkiye'de değil, yüksek sezonda tüm tatil destinasyonlarında karşılaşılır.'' diyorlar.

''SORULAR GELMEYE BAŞLADI AMA TALEPTE DÜŞÜŞ YOK

Rusya Federasyonu vatandaşlarının Antalya'da tatillerini sorunsuz olarak yaptıklarına dikkat çeken tur operatörleri, konuyla ilgili olarak Rus müşterilerden sorular gelmeye başladığını ancak talepte bir gerilemenin söz konusu olmadığını belirtiyor. 

CORAL VE PEGAS'TAN AÇIKLAMA

Coral Travel Halkla İlişkiler Müdürü Marine Makarova, ''Son birkaç ay içinde bu salgınla ilgili bazı vakalar ortaya çıktı. Ancak turistlerin başka bir otele transferini ya da hastaneye yatırılmasını gerektirecek bir durum yaşanmadı. Şu ana kadar Türkiye rezervasyonunu başka destinasyona almak isteyen yalnızca bir kişi oldu.'' derken, Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya, ''Şu anda tüm müşterilerimiz Türkiye'de tatilini yapmaya devam ediyor.'' açıklamasında bulundu.

TUI RUSYA: HER SEZON YAŞANAN OLAĞAN HASTALIKLAR

TUI Rusya'nın konuya dair açıklaması ise şöyle:

Şu ana kadar bu salgından dolayı sadece bir kişiden erken dönüş talebi aldık. Ancak bu rahatsızlıklar her sezon yaşanan olağan rahatsızlıklar. Medyada çıkan haberler sonrası müşterilerimizden telefonlar alıyoruz. Biz de Türk partnerlerimizden, Rosturizm'den ve diğer resmi kurumlardan gelen bilgileri onlarla paylaşıyoruz.

BIBLIO GLOBUS: GÜNDE 2 BİN KİŞİ TAŞIYORUZ

Biblio Globus tarafından yapılan açıklamada, Türkiye talebinin yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği, tatilini yarım bırakmak isteyen hiç kimsenin olmadığı belirtildi. Günde ortalama 2 bin Rus turistin Biblio Globus ile Türkiye’ye seyahat ettiğinin ifade edildiği açıklamada, ‘’Yaz sezonunda tüm sahil destinasyonlarında bu tür virüslere maruz kalma riski bulunmaktadır ve her zaman bu tür rahatsızlıklara karşı önlem alınmalıdır. Çocuklu ailelerin çok daha dikkatli olması gerekmektedir.’’ denildi.

NTK INTOURIST: ŞİKAYET YA DA İPTAL YOK

NTK Intourist tarafından yapılan açıklamada ise, hava sıcaklığının oldukça yüksek olduğu yaz mevsiminin, özellikle turistler tarafından yoğun olarak tercih edilen resort bölgelerinde bu tür  rahatsızlıkların yayılması açısından ideal dönem olduğu ifade edildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, NTK Intourist müşterilerinden şu zamana kadar herhangi bir şikayet gelmediği ve seyahati iptal etmek amacıyla kendilerine başvuran herhangi bir müşterilerinin de olmadığı ifade edildi.

ANEX TOUR: TEKİL ÖRNEKLER ÜZERİNDEN ACELE YARGILARA VARMAK YANLIŞ

Anex Tour tarafından yapılan açıklamada ise, ‘’Erv Sigorta şirketinin verilerine göre, Türkiye’de koksaki virüsü nedeniyle tedavi görenlerin oranı toplam sayının yüzde 1-2’si aralığında bulunuyor. Bu oran herhangi bir salgına işaret etmiyor. Tekil örnekleri göz önüne alarak acele yargılara varmak doğru değil. Bölgedeki personelimiz 7 gün 24 saat müşterilerimize hizmet ve destek vermek için hazır durumda. Şu ana dek tatilini yarıda bırakmak isteyen herhangi bir müşterimiz olmadı.’’ ifadelerine yer verildi.

SİGORTA ŞİRKETLERİ: TEKİL VAKALAR VAR

Sigorta şirketlerinin verileri de, Türkiye’de salgın olarak tanımlanabilecek bir durum olmadığını gösteriyor. ATOR’un bilgi aldığı şirket temsilcileri, yüksek sezonda bu tarz hastalıkların görülmesinin normal olduğunu belirtirken, virüsün çok daha kolay bulaştığı küçük çocuklu ailelerin yoğun olarak tercih ettiği Türkiye’de de bu raatsızlıkların yaşanabildiği ifade edildi.

Türkiye’de kayda geçen vakalarda geçtiğimiz yıllara göre bir artış yaşanmadığını belirten sigortacılar, bu durumun yalnızca Türkiye’de geçerli olmadığını, Rusya’nın Karadeniz’deki resort bölgelerinde de benzer olayların yaşandığını kaydetti.

‘’DOKTORLARLA GÖRÜŞTÜK, SALGIN YOK’’

Sigorta şirketi Ingosstrakh’ın Başkan Yardımcısı Larissa Antonova, şu verileri paylaştı:

‘’Haziran ve temmuz aylarında Türkiye’de tatil yapan 10 Ingosstrakh müşterisi koksaki virüsünden etkilendi. Türkiye’de merkezimizde bulunan çalışma arkadaşlarımız doktorlarla görüşerek Belek, Antalya, Kemer ve Side gibi popüler destinasyonlardaki duruma dair bilgi aldı. Doktorlar, bu bölgelerde koksaki sebebiyle tekil sayıda tatilcinin tedavi gördüğü ve ortada bir salgın olmadığı bilgisini paylaştı.’’

‘’ŞU ANDA ESAS SORUN KARADENİZDEKİ ROTA VİRÜSÜ SALGINI’’

ERV Sigorta şirketinin İcra Direktörü Julia Alcheeva ise, ‘’Şu anda Türkiye’de koksaki virüsüne bağlı bir salgın ya da enfeksiyon oranında yukarı doğru bir trend mevcut değil. Elbette bazı vakalar var, ancak içerisinde bulunduğumuz aylarda bu oldukça normal bir durum. Şu anda ilgimizi Karadeniz destinasyonları olan Kırım, Soçi ve Abhazya’daki yıllık rota virüsü salgınına çevirmiş durumdayız. Çünkü şu anda esas problemimiz bu.’’

ATOR’un ulaştığı Liberty Insurance, Soglasie, Tinkoff Insurance, Rosgosstrakh sigorta şirketleri de kendilerine gelen enfeksiyon başvurularının normal seviyelerde olduğunu, benzer vakalarla diğer destinasyonlarda da karşılaşıldığını açıkladı.

GEÇEN YIL DA AYNISINI SOÇİ'YE YAPMIŞLAR

TurizmGüncel'in ulaştığı Rus tur operatörleri, söz konusu haberlerin yaygın olarak Rus TV kanallarında ve gezetelerinde işlendiğine dikkat çekti. Medyanın geçen yıl aynı şeyi Soçi'de yaptığına dikkat çeken tur operatörleri, rezervasyonlarda şu ana kadar bir yavaşlama olmadığını belirterek, yayınların etkisinin önümüzdeki birkaç günde görüleceğini ifade etti.





Bu Haber 09.08.2017 - 16:06:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kemal 10.08.2017 - 06:38

    antalya da yrel de basit çocuk hastalıkların dan mevsimsel doğal seyrin de el-ayak-ağız hastalığı {koksakie virusu yapar} var.7 günde tedavi gerektirmeden geçer.ne var bunda bu yaşamın doğal seyri. bu her zaman normal döngü.biz insanız bizim çocuklarımız ve doğal olarak komplikasyonsuz olarak bu hastalıkları geçiriyor.normal çocuk hatalıkların dan.bak google görselere.ne tantana anlamsız

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.