Rus medyası charterları tartışıyor: Ankara’ya sinyal olabilir...

Rus medyası charterları tartışıyor: Ankara’ya sinyal olabilir...
Rusya’nın Türkiye’ye charter uçuşlarını 'geçici olarak' durdurabileceği yolunda resmi makamlardan turizm sektörüne yollanan mesaj, her kesimde büyük yankı yarattı. Neden bu noktaya gelindiğini irdeleyen Rus medyası, mesajın Ankara'ya sinyal olabileceğini belirtirken, konunun gündeme getirilmesi “Ankara’ya, en hassas olduğu alanların birinde baskı yapılması” olarak yorumlandı...



TürkRus'ta yer alan habere göre, genel kanı, Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yeniden 'aşılamayan sorunlar' yaşanmaya başlaması ve Moskova’nın buna tepki olarak 'turizm kozunu' gündeme getirmesi şeklinde. Özellikle Suriye konusunda Türkiye’nin son ABD bombardımanının ardından yeniden “Esad’sız Suriye” tezine dönmesi de Moskova’nın tepkisinin nedenlerinden biri olarak yorumlanıyor.

''ANKARA'YA EN HASSAS OLDUĞU ALANLARDAN BİRİNDE BASKI YAPILIYOR''
 
Moskovski Komsomoltes gazetesi, "Resmi neden 'Türkiye'deki iç politik durumun ağırlaşması' diye açıklansa da, kesinlikle net olan şey Moskova bu şekilde Erdoğan'ın Trump kampına katılmasını engellemeye çalışıyor" yorumunu yaptı.
 
Ülkenin en saygın gazetelerinden Kommersant, 'charter yasağı' tehdidini yorumlarken, ABD’nin son Suriye saldırısı sonrası Türkiye ile Rusya arasında politik gerginliğin arttığını ve 'Moskova’nın artık denenmiş ve tahmin edilebilen adımının' görüldüğünü yazdı.
 
Kommersant’ın konuştuğu Rusya hükümet çevreleri, ABD’nin Suriye saldırısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Moskova’da tepki yarattığını, Erdoğan’ın operasyonu desteklemekle kalmayıp 'daha fazlasının yapılmasını ve Suriye askeri altyapısının vurulmasını'talep etmesinin Rusya’da yankı bulduğunu belirttiler. Kommersant, “Buğday sorunu Rus tarafından bir tehdit gitmesi için zaten yeterliydi. Suriye’de yaşananlar daha da fazla tepki yarattı” diye yazdı.
 
Kommersant’a konuşan kaynak, “Turizm sezonu başlarken charter yasağının tartışılıyor olması Ankara’ya sinyal olabilir. Suriye’deki anlaşmamızı ihlal etmeden önce bunun ekonomik ve diğer sonuçları hakkında iyi düşünün deniyor."
 
Şu ana kadar 200 ila 400 bin kişinin Türkiye turlarını erkenden satın aldığı, tüm sezonda Rusya’dan Türkiye’ye yaklaşık 3 milyon kişinin gitmeyi planladığı bir dönemde 'charter yasağı' konusunun gündeme getirilmesi, Kommersant tarafından “Ankara’ya, en hassas olduğu alanların birinde baskı yapılması” olarak yorumlandı.
 
Yorumda, “Moskova şu an bunu sadece politik değil, ekonomik bir koz olarak da kullanabilir. Yakın gelecekte iki ülke heyetler arasında Rus buğdayına konulan yasak konusu müzakere edilecek” hatırlatması yapıldı.

''CHARTERLAR İSTENİRSE BİR SANİYEDE DURDURULABİLİR''
 
Bir diğer önde gelen gazete K. Pravda ise, şu anda sadece 'resmi olmayan' bir uyarı olmakla birlikte, daha önce yaşandığı gibi istenirse chartarların 'bir saniyede' durdurulabileceği hatırlatmasınıu yaptı. Yorumda, "Geçen sefer olanların tekrar etmeyeceğini kim söyleyebilir?" denildi.
 
Devamında, 16 Nisan referandumuna işaret edilerek, "Bu referandumdan sonra ne olacağı tahmin etmek, Antalya'daki hava durumunu tahmin etmekten daha zor. Geçen seferki askeri darbe girişimini hatırlayın. Anlaşılan Rosaviatsiya chartarların iptali dahil en en kötü senaryoyu da hesaba katıyor" denildi.
 
Rus resmi rakamlarına göre şu an Rusya’da tur paketi satışlarının yüzde 30’u Türkiye’ye yapılıyor. 'En popüler destinasyon' konumuna geri dönen Türkiye, uygun fiyatları ile büyük rağbet görüyor.
 
"ANLAŞMAZLIKLAR TURİSTLERE PAHALIYA PATLAYABİLİR"
 
Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, Rusya’nın Türkiye’ye charter seferlerini durdurabileceğini manşetine taşırken önemli bir uyarıda da bulundu: “Moskova ile Ankara arasındaki yeni anlaşmazlık döngüsü Rusyalı turistler için kötü bir sona neden olabilir.”
 
Türkiye'ye dönük charter seferlerinin 'güvenlik' kaygısıyla durdurulabileceğine dair uyarıyı kendi kaynaklarına teyit ettirdiğini yazan gazete, “Bunun sebebi olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu zorlu politik durum gösteriliyor” dedi.
 
"GÖRÜLMEMİŞ BİR FİYASKO OLUR''
 
Rusya Tur Endüstrisi Birliği  Basın Sözcüsü İrina Turina medyaya yaptığı açıklamada, "Eğer iptal edilirse milyonlarca vatandaşımız tatil yapamaz. Kabaca söylemek gerekirse Türkiye kapılarının kapatılması milyonlarca turist için görülmemiş bir fiyasko olur. Charterların devamı milyonlarca insan için tatil umudu demek. Kriz döneminde bile olsa Türkiye'ye uygun fiyatlar için gitmek isteyenler için umutların çökmesi demektir" dedi. 
 
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) yetkilisi Svetlana Sergeyevna, Sputnik'e yaptığı açıklamada, ellerinde Türkiye'ye charter uçuşlarının durdurulabileceğine ilişkin herhangi bir bilginin olmadığını söylemişti. Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze ise uçuşların durdurulmadığını belirterek, "Türkiye'deki siyasi olayların 16 Nisan'dan sonra negatif senaryoya göre gelişmesi, herhangi bir gerilimin yaşanması durumu için uyarılar yapılmış olabilir" açıklamasında bulunmuştu. 
 
İnterfaks ajansı da kendi kaynaklarına dayanarak 'charter yasağının ihtimal dahilinde olduğunu' duyurmuştu.
 
Aeroflot Basın Sözcülüğü RBC ajansına, "Biz sadece tarifeli seferler yapıyoruz. Charter konusu bizi ilgilendirmiyor" yorumunu yaparken, Rossiya ve Ural Hava Yolları yetkilileri ise şu aşamada yorum yapamayacaklarını bildirdi.
 
 


Bu Haber 11.04.2017 - 10:51:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.