Rekabet Kurumu Booking.com hakkında resmen soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu Booking.com hakkında resmen soruşturma başlattı
Rekabet Kurumu, konaklama sektöründe önemli bir tartışma başlığı olan online portallardan booking.com hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.


Rekabet Kurumu'nun resmi sitesinde yapılan açıklamada, booking.com için yapılan şikayet başvurusunun incelendiği belirterek, söz konusu şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, soruşturmaya gerekçe oluşturan bulguların ciddi ve yeterli olduğu da ifade edildi.

Rekabet Kurumu tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle:

"Booking.com B.V. ile Türkiye ofisi olarak faaliyet gösteren Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi’nin sundukları rezervasyon hizmeti kapsamında müşterilerine vadettikleri “en iyi fiyat garantisi” uygulamasının 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddeleri kapsamında ihlal teşkil ettiği iddiasını içeren şikâyet başvurusu üzerine yürütülen önaraştırma, Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Önaraştırmada elde edilen bilgi ve belgeler ile yapılan tespitleri 09.07.2015 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak,

- Booking.com B.V. ile
- Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi

hakkında soruşturma açılmasına, 15-28/432-M sayı ile karar verdi.

Bilindiği üzere, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri; 6. maddesi ise hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. Soruşturma, adı geçen teşebbüslerin başta “en iyi fiyat garantisi” olmak üzere çeşitli uygulamalarla 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatıldı.

 
* Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz."


Bu Haber 24.07.2015 - 16:03:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • BAHATTİN DEMİR 30.03.2017 - 11:16

    RESMEN ŞAKA GİBİ. SİMDİ TURKİYE BOOKİNG.COM U MU CEZALANDIRDİ, YOKSA ONBİNLERCE OTELİ VE ÇALİŞANINI MI CEZALANDIRDI. TURSAB I ODÜLLENDİRMEK VE ONLARIN EKMEGİNE YAG SURMEK İÇİN BU KADAR TURİZMCİDEN KOPUK BİR DEVLET NEREDE VAR. BUTUN OTELCİLERİN VE TURİZMCİLERİN SEYAHAT ACENTASI YOK. DEVLET ÇOK BUYUK BİR YANLIŞ YAPTIGININ FARKINA VARDIĞINDA HERŞEY ÇOK GEÇ OLACAK. AMA İŞLERİNİ VE İŞLETMELERİNİ KAYBEDEN ONBİNLERCE TURİZMCİ GERİDE KALACAK. TURSAB BAŞKANI DA BİRYERLERİNE KINA SURECEK. YAZIK YAZIK YAZIK.

  • Yorumsuz 28.07.2015 - 06:54

    Komisyonlari ve odemedikleri vergiler ne olacak?

  • Mehmet CUMA Club Güzelyalı Hotel Girne KKTC 25.07.2015 - 09:09

    Booking.com ve Expedianın günahları bu kadarla da sınırlı değil. Kuzey Kıbrıstaki oltellerin satışını durdurdular. Gerekce olarak Rumların şikayeti gösteriliyor.Bu davranış Türkiyenin dış politikasına aykırıdır. Türkiyeden çuvalla para kazanıp Türkiyenin dış politikasına aykırı faaliyet gösteremezler. OTA şirketleri içinde Rumların şikayetini dikkate alıp uygulayan bu iki şirkettir. Yani taraf olmuşlardır. Rumların dış politika aracı olmuşlardır. Türkiye kamu oyunun bunu bilmesinde yarar vardır diye düşünüyorum.

  • Emre Şenci 25.07.2015 - 02:34

    Zalim tur operatörlerinin cirit attığı buram buram cehalet kokan sektörde online a ağırlık veren her otel kazanır. Expedia kanalı olan tripadvisor da kapatılsın o zaman. Bizim otelcimiz ne anlar satıştan, temsiliyetten. bu kanallar olmasaydı rus pazarı çökerken aval aval bakardık

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.