Rehberlerden kaçak denetimi: Terörist tipli insanlar rehberlik yapıyor

Rehberlerden kaçak denetimi: Terörist tipli insanlar rehberlik yapıyor
İstanbul Rehberler Odası (İRO), Sakarya'da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü iş birliğiyle bir denetim gerçekleştirdi. 4 günlük denetimde, 9 belgesiz/kaçak acentecilik faaliyeti gerçekleştiren taşımacı ve/veya işletme, 11 belgesiz/kaçak rehberlik faaliyeti gerçekleştiren şahıs ve 20 turda rehber çalıştırmayan seyahat acentesi tespit edildi. İRO tarafından yapılan açıklamada, kaçak faaliyetlerin hem ülke ekonomisine hem de turizmde güvenliğe büyük zarar verdiği belirtilirken, yabancı kaçak işçilerin çok daha büyük kuşku uyandırdığı ifade edildi.


İstanbul Rehberler Odası (İRO), yetki alanı içerisinde bulunan Sakarya'da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle 4 günlük bir denetim yaptı.

Oda Başkanı Hakan Eğinlioğlu, denetimin sonucuna dair bir açıklama yaparken, kaçak faaliyetleri konusunda ağır eleştirilerde bulundu. O açıklama şu şekilde:

''İstanbul Rehberler Odası, 6326 sayılı kanuna göre kurulmuş kamu nitelikli tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belirlediği turizm politikalarına uygun olarak meslek ve meslek üyelerinin haklarının korunması için gerekli tedbirleri almak ile yükümlüdür.
 
Rehber odalarının yetki alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bolu, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illeri odamız yetki alanları içerisinde bulunmaktadır. 
 
Odamıza gelen ihbar ve şikayetler nedeni ile Sakarya ilinde de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliği ile denetimler yapılması hususunda girişimlerimiz olmuş, 2016 Kasım ve Aralık aylarında emniyet tedbirlerinin sağlanması ile etkin bir denetim gerçekleştirilmiştir. 
 
Gerçekleştirilen denetlemelerin amacı yoğun turizm hareketinin olduğu bölgelerde belgesiz, kayıt dışı, illegal faaliyetlerin engellenmesi, kanuna uygun kurulan ve bakanlıktan belge almış çalışma izni olan işletmeler ve kişilerin haklarının korunması amacı ile yapılmıştır. 
 
Bilindiği gibi; yerli veya yabancı turistlere tur düzenleyecek işletmelerin, turistin ulaşımını (transfer) sağlayacak araçların 1618 sayılı kanunun 29. maddesine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli seyahat acentesi olması, 1618 sayılı Kanun'un 10. maddesi gereği seyahat acentelerinin gerçekleştireceği bu turlarda en az bir rehber çalıştırma zorunluluğu, turlarda görev alacak rehberlerin de 6326 sayılı kanun gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsatname ve çalıştığı yıla ait çalışma kartı almış olan rehberler olma zorunluluğu ilgili kanunlar ile belirlenmiştir. 

4 GÜNLÜK BİLANÇO
 
Gerçekleştirilen toplamda 4 günlük denetlemede; 
 
- 9 belgesiz/kaçak acentecilik faaliyeti gerçekleştiren taşımacı ve/veya işletme,
- 11 belgesiz/kaçak rehberlik faaliyeti gerçekleştiren şahıs,
- 20 turda rehber çalıştırmayan seyahat acentesi tespit edilmiştir.
 
Yapılan tespitler sonunda 1681 sayılı Kanun'un 27. ve 30. maddeleri gereğince toplamda 83.617TL'den az olmamak ve 140.272TL'den yüksek olmamak kaydı ile idari para cezalarının kesilmesi ve hazineye aktarılması gerekmektedir. 

İLLEGAL KAZANÇ İLLEGAL ÖRGÜTLERE Mİ AKTARILIYOR?'

Ayrıca tespit edilen kaçak faaliyette bulunan kişiler ile taşımacı veya seyahat acenteleri için çalışan kişilerin bir bölümün yabancı uyruklu olduğu, aynı zamanda kaçak işçi olarak çalıştığı tespit edilmiş ve durum göç idaresine de bildirilmiştir. Yabancı uyruklu bu kişilerin hal, tavır ve görünüşleri itibarı ile başta Reina saldırısı ve diğer terör saldırılarında yer alan yabancı uyruklu kişilerin profilleri ile benzerliği gözlemlenmektedir. Bu gibi kişilerin illegal kazançlarını illegal örgütlere de aktardıkları duyumları rahatsız edici boyuttadır. 
 
Yapılan denetimler sonunda tespit edilen durumların; 1618 sayılı Kanun ve 6326 sayılı Kanun'a aykırı olması yanı sıra, vergi kaçağını, sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmediğini, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'a aykırı çalıştıklarını ve güvenlik zafiyetini de gözler önüne sermektedir. 
 
Her zaman olduğu gibi illegal kişiler veya işletmeler ile çalışan bazı kişilerin sosyal medya ve basını kullanarak spekülasyon çıkarma çabaları olduğu görülmektedir. Bu kişilerin turizm ve sektöre yararı olmadığı aşikardır. Bu provokasyonlar; Devlet Hazinesi'nin zarar etmesine, vergi ve SSK kaçağının artmasına, güvenlik açığının oluşmasına, turistin ve turizmin zarar görmesine neden olmaktadır. 
 
Bundan sonra da yapılacak denetlemeler ile yasa dışılığın önlenmesini, vergi, SGK kayıplarının sonlandırılmasını, turiste hizmet verecek kişilerin güven duyulan belgeli kişiler olmasını ve güvenlik zafiyetlerinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Denetimlerin yapılmaması sadece Devlet Hazinesi'nin zarar etmesi değil, turizme hizmet veren ve yasalara uygun çalışan kişi ve işletmelerinin ekmeğinin çalınması ve illegal örgütlerinin desteklenmesi anlamına da gelebilecektir.
 
Bu ve benzeri nedenlerle, Sakarya ilinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü denetim görevlileri ve emniyet birimlerinin özverili çalışmalarının ve iş birliğimizin devam etmesi, turizm sektörü ve sektör çalışanları için önem arz etmektedir.''
 



Bu Haber 17.02.2017 - 10:54:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.