Otel yöneticileri terör saldırılarına karşı ne tip önlemler alabilir?

Otel yöneticileri terör saldırılarına karşı ne tip önlemler alabilir?
Terörizm, geçtiğimiz birkaç yılda otelcilik sektörü için de ciddi bir tehdit haline geldi. Peki, otel yöneticileri terör saldırılarına karşı ne tip önlemler alabilir?


TurizmGüncel - Dış haberler

2003 yılında Jakarta’daki Marriott Hotel bombalanması, 2005 Amman Grand Hyatt Hotel, Radisson SAS Hotel ve Days Inn bombalamaları, 2008 Kabil Serena Hotel, Mumbai Oberai ve Taj Hotel saldırıları, 2015 yılında Tunus’ta resortların plajında gerçekleştirilen kanlı saldırı ve yine 2015 yılında Bamako’da 170 kişinin rehin alınıp 20’sinin öldürüldüğü silahlı saldırı... Tüm bu saldırılar ve daha fazlası, son yıllarda otellere dönük terör saldırılarının tüm dünyada yaygınlaşmaya başladığını açıkça gözler önüne seriyor. Peki bu durum otel genel müdürlerinin işlerini nasıl etkiliyor?

Deneyimli Alman otelcilik sektörü uzmanı Christoph Voegeli, konaklama sektörüne dönük yayın yapan ehotelier’de, otellerin terör saldırılarına nasıl hazırlanabileceğini kaleme aldı. Voegeli’nin makalesini sizlerle paylaşıyoruz...

OTELLERE DÖNÜK TERÖR SALDIRILARI ÖNLENEBİLİR Mİ?

Genel kanı, en deneyimli ve profesyonel genel müdürün bile bir terör saldırısını önleyemeyeceği yönündedir ve bu büyük ölçüde doğru bir önerme. Ancak yine de genel müdürlerin otellerinin bu tür saldırılara hazır olmasını sağlamak için atması gereken pek çok adım var.

Pek çok markalı otelin bu tür durumlar için çeşitli kriz yönetimi el kitapları ve kilitlenme senaryoları gibi politika ve prosedüre sahip olduğunu biliyoruz. Peki, otelin lobisinde bir misafirinizi karşılarken bir anda patlama ve çığlık sesleri duysanız ne yapardınız?

Şu senaryo üzerinden gidelim: Otelinizde, seriler halinde gerçekleşen bir silahlı saldırı olduğunu düşünelim. Muhtemelen birkaç saniye sürecek ilk saldırı serisi sırasında siz, misafirleriniz, güvenlik ekibiniz ve personeliniz ne yapacak? Zamana karşı yarıştığınızın bilincine varmanız ve bir sonraki saldırı serisi başlamadan adım atmanız mümkün olacak mı? İkinci saldırı sona erdiğinde, muhtemelen 5.5 saniye geçmiş olacak.

Şimdi kendi tesisinizi gözünüzde canlandırın ve otelinizdeki insanların bu durumda ne yapacağını hayal etmeye çalışın. Bu tabloya 2 otelin perspektifinden bakarsak, karşımıza şöyle bir resim çıkıyor:

OTEL A:

Eğer Otel A’yı yönetiyorsanız, oldukça şanssızsınız. Çünkü şöyle bir durumla karşı karşıyasınız demektir:

*Hiçkimse hazırlıklı değil ve saldırganlar can kaybını artırmak için oda oda gezerken, hem misafirler hem de otel personeli nereye saklanmaları gerektiğini bilmeden panik halinde saklanacak yer arıyor. Saldırganları kimse durdurmaya çalışmıyor ve durdurmak isteseler dahi ne yapacaklarını bilmiyorlar.

*Siz ve otelin diğer yöneticileri çılgınca güvenlik güçlerine ulaşmaya çalışıyorsunuz. Güvenlik güçleri bir vadede (kısa ya da uzun) olay yerine vardığında, durumu güvenli bir mesafeden değerlendirmeye çalışıyor ve muhtemelen yaklaşık 20 saat sonra binaya giriş yaparak otelde sağ kalanları kurtarma kararı alıyor. 

*Kuşatma sona erdi. Şimdi tüm paydaşlar ve medya pek çok insanın hayatını kaybetmesinin ardından hüzünlü söylemlere yönelirken, tüm bunların odağında otelin böyle bir durum için yeterince hazır olmadığı önermesi yer alıyor.

OTEL B:

Otel B, böyle bir durum için hazırlıklı. Çünkü otel genel müdürü ve ekibi, tüm kriz yönetimi politikalarının ve önlemlerinin tam olarak uygulanmasından emin olmakla yetinmedi. Personeli bu politika ve prosedürler ve bir terör saldırısı durumunda ne yapılması gerektiği konusunda sürekli bilgilendirdi ve pek çok tatbikat yaptı.

Böyle bir hadiseye bu şekilde hazırlanmış bir otelde, yukarıda bahsettiğimiz senaryo aşağı-yukarı şu şekilde işleyecektir:

*Genel müdür olarak silah sesini duyduğunuz anda tüm otelin kameralarla izlendiği kontrol odasını arayarak durum konusunda net bilgi ediniyorsunuz. Güvenlik personeli büyük ihtimalle otelin olayın gerçekleştiği kanadını kameraların bir ya da birkaçından görerek size militan sayısı, hareket halinde olup olmadıkları ve benzeri konusunda bilgi veriyor.

*Güvenlik şefinizle iletişime geçerek, hadisenin kırmızı alarm vermeyi gerektirdiğine karar veriyor ve kilitlenme kararı alıyorsunuz.

*Otel santralini arayarak tüm otelde ‘kırmızı alarm’ anonsu yapılmasını istiyorsunuz.

*Tüm konuklarınız daha önceden kırmızı alarm sırasında ne yapılması gerektiği konusunda bilgilendirildiğinden sırasıyla şu adımları atıyorlar: Kapıyı kilitle, odadaki tüm ağır eşyaları kapının önüne koyarak barikat oluştur, cep telefonunu sessiz moda al, gardırop ve benzeri bir yere gizlen,  renk gösterge kartını pencereye yapıştır. Kapıyı kilitlemek ve barikat kurmak, saldırganların odalara girmek için daha fazla zaman ve enerji harcamasına neden olacağından oldukça güvenli bir adım olacak.

*Otelinizin silahlı güvenlik görevlileri (varsa), misafir ve personel kırmızı alarmın gereklilikleri yerine getirirken,  koridorlara çıkarak koridor sonları, yangın çıkışları ve asansör çıkışlarını tutarak saldırganları tek kanatta izole ediyor. Bu sağlandıktan sonra, güvenlik şefinizin saldırı başlar başlamaz iletişime geçtiği güvenlik güçleri bekleniyor.

*Pek çok kez kilitlenme tatbikatı yaptığınızdan, güvenlik güçlerinin en fazla birkaç dakika içerisinde olay yerine intikal edeceğini biliyorsunuz. Güvenlik güçleri otelin planı konusunda bilgi sahibi olduğundan, en kısa sürede otelinizin güvenlik personeliyle iletişime geçerek atılması gereken adımları onlara bildiriyor. Bu adımdan sonra güvenlik güçleri de otele giriş yapıyor ve büyük ihtimalle saldırganlar etkisiz hale getiriliyor.

OTELİNİZDE ŞU ANDA BİR SALDIRI OLSA NE YAŞANIRDI?

Terör saldırıları oldukça kompleks ve iyi planlanmış hale geldiğinden, yukarıdaki senaryoların birebir yaşanacağını düşünmek elbette saflık olur. Ancak, bu senaryolar hazırlıklı olmanın önemini göstermek açısından oldukça faydalı.

Terörizmin tüm dünyada yaygınlığı ve otel saldırılarının sıklığı göz önüne alındığında, harekete geçmek ve olası bir saldırıya hazırlanmak yapılabilecek en akıllıca şey. Kendinize, ekibinizin şu anda böyle bir durum yaşanması durumunda ne yapacağını sormanız ve buna göre adım atmanız iyi bir başlangıç olacaktır.

İstatistiki olarak bu tarz bir hadisenin sizin otelinizde yaşanma olasılığının oldukça düşük olduğunu düşünebilirsiniz. STR Global’ın açıkladığı verilere göre, şu anda dünyada 156 bin otel hizmet veriyor. Buna göre, otelinizde böyle bir saldırı yaşanma olasılığı sadece yüzde 0,030325. Ancak şimdi otelinizin lobisindeyken silah sesleri duysanız, hazırlıklı mı olmayı tercih edersiniz, yoksa istatistik bilimine küfretmeyi mi?





Bu Haber 03.12.2016 - 19:40:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.