Otel yatırımlarında evdeki hesap çarşıya uyuyor mu?

Otel yatırımlarında evdeki hesap çarşıya uyuyor mu?
Deneyimli otel yöneticisi Levent Suyolcuoğlu otel yatırımlarını ele aldığı yazısında yatırımların net olarak tespit edilmesi gerektiğine dikkat çerekerek, ''otel yatırımlarında evdeki hesap çarşıya uyuyor mu? '' diye sordu


TurizmGüncel


Otel yatırımlarının genel olarak, turizm dışı firmalar tarafından gerçekleştirildiğinden bahseden Suyolcuoğlu, ''Hepimizin bildiği gibi bu tarz büyük yatırımlar ekonomisi müsait olmayan sektör ve şirketlerin kaldırabileceği ölçüde girişimler değildir. Bu sebeple kapasiteleri ve ciroları yüksek olan şirketler tarafından gerçekleştirilebilir. Faaliyetini turizm sektöründe başlatıp yatırımlarını bu yönde geliştirebilen şirketlerin sayısı göz önüne alındığında bu gerçek tam anlamı ile ortaya çıkmaktadır'' ifadelerini kullandı.



HANGİ ŞEHİRDE, HANGİ İHTİYACA HİTABEN
 
Söz konusu şirketlerin faaliyetlerinin bir vitrini olarak veya ellerindeki arsayı değerlendirmek ve aynı zamanda vergi avantajlarından faydalanmak amacı ile otel yatırımı planladığını ifade eden Suyolcuoğlu, ''otel yatırımı yapılmadan önce esas önemli olan hangi şehirde, hangi ihtiyaca hitaben, hangi kapasitede ve ne kadar yatırım ile ne kalitede bir tesis yapılacağının net bir şekilde tespit edilmsidir'' diye vurguladı.

'YAPMIŞKEN İYİ OLSUN, NASIL OLSA KAZANACAK'

Bu konuda örnek de veren Suyolcuoğlu, ''Örneğin, mobilya imalatı yapan bir firmanın zamanında şirkete alınmış olan arsa üzerine uluslar arası markayı davet edip bir otel planlaması ilk başta kulağa çok profesyonelce geliyor. Ancak yapacağı otelin lobby'sini aynı zamanda üretilen mobilyaların showroom'u şekline dönüştürme fikri otelin gereğinden fazla lüks ve üst segmente çıkmasına ve yatırım tutarının artmasına sebep oluyor. Yatırım tutarı artan otel beraberinde işletme maliyetlerini de yükseltiyor. Verilen bu örnek farklı ortamlarda farklı senaryolar ile sık sık karşımıza çıkıyor. Uluslar arası bir firmanın 3 veya 4 yıldız markası ile kullanılması önerilen mobilya, ekipmanlar ve m2 ile ilerlemektense ‘yapmışken iyisi olsun, nasıl olsa kazanacak’ mantığı, olması gereken yatırımdan farklı bir ürünü ortaya çıkarıyor. Bunun üzerine ilk başta edinilmiş olan oda fiyat ve dolulukların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkınca artık çok geç kalınmış oluyor. Sonuçta iyi bir otel ortaya çıkmış oluyor ama sonrasında yıpranan yatırımcı, yıpranan yöneticiler ve yıpranan personel ile beklenen gelirin ötesinde olması gereken hizmet kalitesinden de oldukça uzak bir ürün olan otel ticari faaliyetine devam ediyor'' dedi.

İŞLETME MALİYETLERİ YÜKSELİYOR
 
Yatırımda hata yapan ancak bunu kabul etmeyen yatırımcının ise bu defa işletme maliyetlerine müdahalesinin gecikmediğini ifade eden Suyolcuoğlu, ''söz konusu müdahalelerde büfede verilecek peynire kadar gösterilen özen ilk yatırımda gerçek bilgiler ışığında gösterilmiş olsaydı bunların hiç birine gerek kalmayacaktı. Kısacası olması gereken otel, olması gereken iş gücü ve hizmeti ile faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütüyor olacaktı''  diye ekledi.

 


Bu Haber 28.11.2017 - 17:00:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.