Osman Ayık: Dijitalleşme zincirini kırmalıyız

Osman Ayık: Dijitalleşme zincirini kırmalıyız
TÜROFED Başkanı Osman Ayık ve GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Didim'de düzenlenen ''Turizmin Bugünü ve Geleceği: Analogdan Dijitale Geçiş'' başlıklı panelde konuştu. Osman Ayık, Türkiye'nin dijitalleşme zincirini kırmak zorundaolduğunu ifade etti.


TurizmGüncel - Didim

Türkiye'de 550 bine yakın oda, 1.2 milyona yakın yatak kapasitesi olduğunu ifade eden Osman Ayık, ''Turist sayısı ise 2014'te 40 milyon bandına yaklaştı. Ancak 2015 yılında hem turist sayısı, hem de gelir anlamında kayıp yaşadık. Buradaki gelir kaybı yüzde 8.'' dedi.

'TÜRKİYE'YE ÇOK YAKIN MESAFEDE BÜYÜK KAYNAK PAZARLAR VAR'

Bulunduğu konum itibariyle Türkiye'nin etrafında hala çok büyük potansiyel olduğunu kaydeden Ayık, konuşmasının devamında şunları söyledi:

''2015 yılında dünyadaki turist sayısı 1.8 milyara çıkacak. Türkiye'ye 2 - 2.5 saatlik mesafede çok büyük kaynak pazarlar var. Bu insanları nasıl, nereye ve hangi tesislere getireceğimizi konuşmamız lazım. Bu kaynak pazalarda şu anda iyi bir noktada bulunuyoruz. Almanya'da üçüncü, Rusya'da ilk sıradayız. Rusya pazarında şu anda nasıl bir sonuç ortaya çıkacağını bu yıl göreceğiz ama 5 yıl boyunca bu pazarı kaybettiğimizi söyleyebiliriz. Kitle turizmi olmadan bu rakamlara ulaşamazdık.

'MEVSİMSELLİK, DEMOKLES'İN KILICI GİBİ TEPEMİZDE SALLANIYOR'

Türkiye ve İspanya'nın sezonsallık sorunu var. Dijitalleşme neticesinde artık Mayorka'ya kolay kolay tur operatörleri operasyon yapamazken, biz hala bu zinciri kırabilmiş değiliz. Bizim bunu yakalayabilmemiz gerekiyor.

3o yılda önemli bir birikim kazandık ve şimdi bunu harmanlayarak turizmin geleceğini hazırlamamız lazım. Mevsimsellik, adeta Demokles'in Kılıcı gibi tepemizde sallanıyor. Bunu aşmak zorundayız.

'TÜRK TURİZMİNİN ULAŞTIĞI ÖLÇEĞİ DİJİTALE TAŞIMALIYIZ'

Türkiye son 10-15 yılda turizmde önemli mesafeler kazandı ve yatay anlamda ulaşım olanakları arttı. Mesela Antalya'ya 330 farklı destinasyondan uçuş gerçekleşiyor. Bu ölçeği, dijitale taşıyabiliriz. Dijital ortam insanlara farklı şeyler sunmaya başlayınca, dinamik paketler ortaya çıkmaya başladı. Fiyat kıyaslamalarından tutun, pek çok şeye kadar avantajlar sağlamaya başladı.

DİDİM NELER YAPMALI?

Didim'in sahip olduğu çok özel ürünler, değerler var. Zaten artık turizmde farklıysanız öne çıkabilirsiniz. Spor turizmi alanında yatırımlar yapılmalı ama kopyalama değil, orijinal işler yapılmalı. Antalya ile yarışa girilmesinin bir anlamı yok. Spor turizmi yapılsın ama mesela Antalya'nın yapmadığı spor alanlarına girmek gerekiyor.

Dijitalleşmeye uyumlu şekilde pazarlamanın geliştirilmesi gerekiyor.

Türkiye'deki yollar, kaldırımlar, tabelalar ve benzeri, dünya standartlarının gerisinde. Bunları dünya standartlarına yükseltmemiz gerekiyor. Otellerimizdeki standartlar dünyanın üzerinde. Çevreyi de bu noktaya getirmek durumundayız.

Paket turlar turizmin sorunlarına merhem olmuyor. Turizm için yapısal çözümlere ihtiyaç var. Pakette istihdama yönelik hiçbir şey yok.

Her şeye rağmen gelecekten umutsuz olmamak lazım. Yaşam tarzı bizim için önemli. Biz de yaşam tarzı ile ilgili gelişmeleri ve trendleri ürünlerimizin içine sokmalıyız.''

BÜLENT BÜLBÜLOĞLU: BAKANLIK DAHA İYİ BİR DESTEK PAKETİ ÇIKARACAKTIR


 
GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise, konuşmasına turizmin içinden geçtiği krizin mayıs-haziran aylarında daha iyi anlaşılacağını söyleyerek başladı. Bülbüloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
''9 maddeden oluşan eylem planında, konaklama sektörünü ilgilendiren 4 madde var. Plana göre, Turizm Belgeli otellerden yeşil yıldızlı olanlar su ve atık su parasını en düşük seviyeden ödeyecek. Marmaris’te bu uygulamadan yararlanacak olan yalnızca 4 otel var. Şimdi bu mu destek? Ben inanıyorum ki bakanlık daha iyi bir destek paketi çıkaracaktır.

'KIŞ MEVSİMİNDE UÇUŞ PROBLEMİMİZ VAR'
 
Marmaris’te 77 bin yatağımız var. Bunların 35 bin civarı nitelikli yatak. Destinasyonun büyümesi anlamında dijitalin katkısı çok büyük. Almanya’daki bir turist ben İspanya’ya gidiyorum dediği zaman biletini cebine koyup gidiyor. Kışın Dalaman’a 2 tane hava yolu geliyor. THY ve Pegasus’tan başka hava yolu da yok. Anadolujet’i zor koydurduk. Böyle bir destinasyonun kaderi böyle olmamalı.

Marmaris’e 1 milyon İngiliz geliyor ve bunlar orta halli İngilizler. Daha çok Kuzey İngiltere’den geliyorlar. Marmaris Liverpol’da, Manchester’da bir marka ama bir şey ifade etmiyor. Ben küçük bir İngiliz köyüne döndüm. Çalıştırdığımız personelden içtiğimiz kahveye kadar her şey İngiliz oldu. Onlar da canı istediği zaman istediği fiyatla gelmek istiyor.

'AKDENİZ İLE YARIŞMAMALIYIZ'
 
Didim markalaşma adına adım atmış durumda. Didim’de hikaye yaratacak çok şey var. Biz Akdeniz ile yarışmamamalı farklı bir hikaye yaratmalıyız. Eğitim çok önemli. Biz 2 senedir fayansları değiştiriyoruz. Onun yerine personeli eğitsek daha iyi. Turizmin en önemli değeri emek. Giderimizin yüzde 45’i emek ve biz bununla ihracatçıyız.
 
Hükümet’in bir turizm politikası olmalı. Rodos’un yatak kapasitesinin gerisinden bugün dünyanın 6. büyük turizmi noktasına geldik. Ama sadece büyüme yetmiyor, marka olmak gerekiyor. Tur operatörleri de marka yaratıp farklı destinasyonlarda aynı standardı yaratıyor. Bizim de en azından kendi standartlarımızı yükseltmemiz lazım.''



Bu Haber 05.03.2016 - 11:28:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.