Ortadoğu'dan gelen ziyaretçi sayısında bu yıl ne kadarlık bir artış bekleniyor?

Ortadoğu'dan gelen ziyaretçi sayısında bu yıl ne kadarlık bir artış bekleniyor?
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) 2014 ATM Dubai Fuarı sonuç raporunu açıkladı.


TurizmGüncel 

Bölgenin turizm potansiyelinin, bu bölgeden Türkiye'ye gelen ziyaretçi oranlarının ve artış beklentilerinin değerlendirildiği rapora göre, Ortadoğu bölgesinden Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı bu yıl yüzde 10 - 15 bandında bir artış gösterecek.

Hazırlanan raporun sonuç bölümünde şu noktaların altı çiziliyor:

*İran’da yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler ile devalüasyon turist çıkışlarını büyük ölçüde düşürmüştür. Ayrıca, ülkede tanıtım faaliyeti de yapılamamaktadır. Ancak, ikili ilişkilerin gelişmesi ile 2014 yılında ülkemize turizm talebinin artması beklenmektedir. 

*İsrail ile sürdürülen politikanın olumlu yansıması olarak 2014 yılında ülkemize gelecek İsrailli turist sayısında artış beklenmektedir. İsrailli turistlerin öncelikle Alanya, Antalya, İstanbul, Marmaris ve Bodrum bölgelerini tercih etmesi beklenmektedir

*Bölgeden ülkemize sağlık, kaplıca, terapi, estetik ve tedavi amacı ile gelecek turist sayısında önemli potansiyel görülmekte, bu alanda tanıtım çalışmaları arttırılmalıdır. 

*Cisco tarafından yapılan açıklamaya göre, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde tablet ve akıllı telefon kullanımı 2013 yılından itibaren yaklaşık 133 milyon artışla 2018 yılında 598 milyon kişiye ulaşacak. Bu artış miktarı dünyadaki diğer bölgelerin çok üzerinde yer almaktadır. Bu öngörü PhoCusWright tarafından Ortadoğu’da online seyahate yönelik yapılan araştırmayı doğrular niteliktedir. PCW’ ye göre online seyahat cirosu 2013’te 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, 2014 yılında ise %4 ila %17 arasında artacağı tahmin edilmiştir. Aynı açıklamada sosyal medya kullanımının bölgede hızla arttığı, her gün yaklaşık 3.7 milyon kullanıcı tarafından 10 milyon tweet atıldığı belirtildi. Buna göre, sosyal medyanın sektörümüz tarafından etkili ve hızlı bir tanıtım aracı olarak kullanılması önem kazanmaktadır. 

*Türkiye’nin Ortadoğu’da yakaladığı en önemli avantajlar; din, ortak kültür, doğa, vizelerin kaldırılması, ulaşım seçeneklerinin fazla olması ve Türk dizi filmlerinin televizyonlarda sıkça gösterilmesi olarak ortaya çıkmaktadır. 

*BAE’den daha fazla turist almak isteyen İngiltere vize işlemlerinde değişikliğe giderek BAE vatandaşlarının vize işlemlerini online olarak 48 saat içerisinde vermeye başladı. Mart 2014’te ise Avrupa Parlamentosunun kararı ile 25 Schengen ülkesi BAE vatandaşlarına taleplerini müteakip çok kısa süre içerisinde vize vermeye başlamıştır. Azerbaycan ise, www.ourazerbaijan.com sitesi aracılığı ile uygulamaya başladığı e-vize sistemi ile BEA ve Ortadoğu ülke vatandaşlarına başvurularını müteakip 2.5 saat içerisinde vize verecek. 

*Ortadoğu ülkeleri sadece turist gönderen ülkeler kategorisinden hızla çıkmaktadır. Bölgede başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Bahreyn, Katar, Kuvety, Suudi Arabistan ve Oman birbiri ardına gerçekleştirdikleri projeler ve ortaya çıkarılan cazibe merkezleri ile turizm ülkeleri arasına girmeye başlamıştır. Dubai’de 2020 yılında gerçekleştirilecek EXPO ile Katar’ın ev sahipliğinde 2022 yılında gerçekleştirilecek FIFA Dünya Kupası etkinliklerinin bölgenin tanıtımı ve imajına katkı yapacağı, aynı zamanda cazibe merkezi haline getireceği öngörülmektedir. Bölgede bulunan dünyanın en önemli konaklama tesislerinin yanında Emirates, Etihad, Qatar, Airarabia, FlyDubai gibi havayolu şirketlerinin sağlayacağı ulaşım imkanları turizm talebini önemli ölçüde artıracaktır. 

*Fuarda yer alan THY standı yoğun ilgi ve beğeni toplamıştır. THY hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği stant içerisine aynı zamanda İstanbul’da aktarma yapan yolcular için ücretsiz olarak düzenlenen İstanbul turu “Tourİstanbul” hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Diğer yandan, fuar esnasında THY ile CITIBANK BAE arasında yapılan işbirliği anlaşmasına göre CITIBANK BAE müşterileri TH tarafından sunulan cazip ulaşım imkanlarından öncelikli olarak yararlanacak. 

*Fuarda standımızı ziyaret eden Ortadoğulu Tur Operatörü ve Seyahat Acentesi yetkilileri 2014 yaz mevsiminin Türkiye satışları açısından son derece olumlu göründüğünü ancak, özellikle son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin talebi olumsuz yönde etkilediğini belirterek bu durumun kısa süre içerisinde düzelmesini beklediklerini dile getirmişlerdir. 

*2014 yılında Ramazan ayı öncesi ve sonrasında bölgeden ülkemize yoğun talep beklenmektedir. İstanbul’dan birçok otel, çeşitli seyahat acentelerinin açtığı stant alanı içerisinde yer almıştır. İstanbul’un pazardaki lider konumu dikkate alınarak fuarda daha güçlü ve özel tasarımlı stant ile katılımının önemli ve yararlı olacağı fuara katılan profesyonellerce dile getirilmiştir.

Birliğimizce yapılan değerlendirmeye göre, Bölgeden ülkemize 2014 yılında gelecek turist sayısında % 10 ila % 15 arasında artış kaydedileceği tahmin edilmektedir.




Bu Haber 13.05.2014 - 15:54:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.