Online seyahat pazarının Türkiye ve dünyadaki boyutları ne?

Online seyahat pazarının Türkiye ve dünyadaki boyutları ne?
Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin engellenmesiyle gündeme oturan online seyahat pazarının büyümesi baş döndürüyor. Online seyahat Türkiye’de turizm sektörü içindeki payını yüzde 15’e ulaştırırken dünyada büyüklüğünün 2020’de 800 milyar doları aşması bekleniyor.



Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin yasaklanması sektörde derin tartışma yaratırken, online platformların seyahat sektöründeki yeri gündeme oturdu. Acenteler online platformla bir dertleri olmadığını belirtip Booking.com'u haksız rekabet uygulamalarına son vermeye çağırırken, otelciler ise faaliyet durdurma kararını eleştirdi. Peki online seyahat pazarının boyutları ne?

4 YILDA YÜZDE 40'A VARAN BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ
 
Dünya'dan Sedat Alp'in internet olgusunun turizm ve seyahat sektöründe yarattığı etkiyi inceleyen haberine göre, rakamlara bakıldığında, internet üzerinden yapılan rezervasyonlarda hızlı artış olduğu, artık bir seyahat acentesine gitmeden dünyanın her yerinde otelleri inceleyip, rezervasyon yapmanın dayanılmaz cazibesine her yıl çok daha fazla insanın kapıldığı görülüyor. Öyle ki bu ilgi ile online seyahat pazarı 2016’da 590 milyar dolara ulaştı. 2020’de ise 800 milyar doları aşması bekleniyor.

TÜRKİYE'DE PAYI NE KADAR?
 
Online seyahat pazarı Türkiye turizminde de hızlı bir büyüme evresi içinde. Türkiye’ye Avrupa Birliği ülkelerinden gelen turistlerin yüzde 67’si uçak biletlerini, yüzde 55’i ise konaklamalarını online alıyor. Online seyahat pazarının Türk turizmindeki toplam payının yüzde 15’ler seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
 
HER BEŞ SATIŞTAN BİRİ MOBİL

Günümüzde online kanallara girenlerin yarısı tablet ve telefonlarla mobil yöntemi tercih ediyor. Dünya online seyahat pazarındaki cironun 100 milyar dolardan fazlası mobil kanallarla yapılıyor. 2020’de bu miktar 200 milyar doları aşacak. Akıllı telefonlarla internete bağlananların yüzde 45’i rezervasyon gerçekleştirirken, işlemlerde mobil telefon kullanımının yüzde 70’lere yükselmesi bekleniyor. Bugün dünya online seyahat pazarında en fazla işlem hacmi üç bölgede toplanıyor.
 
Kuzey Amerika’nın başı çektiği pazarda, Asya/Pasifikler ve Batı Avrupa’dan oluşan üçlü, yaklaşık yüzde 30’ar paya sahip.
 
ONLINE PAZARIN AKTÖRLERİ VE YENİLER

Türkiye’de Booking.com’a açılan dava ile gündeme geldi ama online seyahat pazarında başka güçlü oyuncular da bulunuyor. Booking. com ABD merkezli Priceline Group’a ait bir internet portalı. Grup bünyesinde ayrıca Priceline. com, Agoda.com, KAYAK, Rental- Cars.com, OpenTable portalları da bulunuyor. Online pazarın diğer oyuncusu Expedia Grubu ise Expedia. com, Hotels.com, Hotwire, Travelocity, Egencia, CarRentals. com, Orbitz.com, Cheaptickets. com portalları ile hizmet verirken, TripAdvisor (TripAdvisor.com) ile Çinli Ctrip Grup(Citrip.com) online pazarın diğer güçlü oyuncuları olarak öne çıkıyor. Hızlı bir büyüme içinde olduğu için online pazara sürekli yeni oyuncular da katılıyor. Airbnb Inc, eDreams Odigeo ve Lastminute.com dikkat çeken yeni portallardan bazıları.
 
Sektörün en büyüğü 60.8 milyar dolarlık ciro ile Expedia Inc. ve ikinci sırada 55.5 milyar dolarlık ciro ile Priceline Group yer alıyor. İki şirketin toplam pazardaki payı 2011 yılında yüzde 38’den 2015 yılında yüzde 65’e çıktı. Google da reklamları sayesinde online seyahat pazarının ciddi kazananlarından. 2016’da Google, online seyahat pazarından 12.2 milyar dolar gelir sağladı. Bu tutar, aynı yıl Türkiye’nin turizmdeki gelirlerinin üçte biri kadar.
 
Özellikle küçük oteller, tüketicinin karşısına eşit imkanlarla çıkma fırsatı buldukları için seyahat sitelerinde yer almak istiyor.
 



Bu Haber 08.04.2017 - 10:20:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.