Onaran: Rezervasyonlar yüzde 70 düştü, yönetilmesi zor bir süreç

Onaran: Rezervasyonlar yüzde 70 düştü, yönetilmesi zor bir süreç
Darbe girişimi, peşinden gelen OHAL ilanı ve memur izinlerinin iptal edilmesinin outgoing pazarına etkisini Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ile konuştuk. Bu süreçte büyük çaplı iptallerin yaşandığını ve yönetilmesi zor bir süreç olduğunu kaydeden Onaran, toparlanmanın ise zaman alacağını ifade etti.


TurizmGüncel

Şu anda yaşadıkları iptallerin kamu personeline ve akademisyenlere getirilen kısıtlamalardan kaynaklandığını ifade eden Ali Onaran, ''Çok ciddi bir zorunlu iptal talebi söz konusu. Prontotour'da 12 kişilik bir ekip sadece bu iptal sürecini ve kişilerin haklarının saklanması (rezervasyonların ötelenmesi) sürecini yönetmek için çalışıyor.'' dedi.

''YAZ SATIŞLARININ YÜZDE 20'SİNİN KAMU ÇALIŞANI''

Darbe girişimi sonrası ve pazar günü tatile gitmek isteyen yolculardan neredeyse tamamının gitmek istediği bilgisini veren Ali Onaran, ''Kimse iptal edelim demedi. Biz de uçaklar kalktıkça gidebilenleri göndermeye çalıştık. İlk başta yeşil pasaportlarda sorun oluyordu ama sonra yavaş yavaş onlar da normalleşmeye başladı ama gelen kısıtlamalar aileleriyle birlikte 12 milyonluk bir kamu kesimini etkiledi. Ve biz gördük ki, yazın yaptığımız satışların yüzde 20'si, yani her 5 kişiden 1'i kamu personeli.'' şeklinde konuştu.

''GRUP ZARAR EDİYOR AMA GÖNDERMEK ZORUNDASINIZ''

Onaran, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

''Mesela 40 kişilik bir grubunuz var. Bu gruptan 10-15 tanesi iptal ettiği zaman grup zarar etmeye başlıyor ama siz o grubu göndermek zorundasınız. Bazı gruplarımızda 25 kişinin kamu personeli olduğunu gördük. Biz yine de o grupların hemen hemen tamamını gönderiyoruz. Sayılar çok azaldığı zaman grupları birleştirme ya da aynı gün hareketli iki grubu birleştirme gibi yollar izliyoruz. Hava yolu şirketlerinin hemen hemen tamamı bize çok yardımcı oldu. Bu çok önemli.''

''CİDDİ ZARARLAR SÖZ KONUSU''

''Burada çok ciddi bir zarar söz konusu. Uçaklar boş kalkıyor ama parası ödenmek zorunda. Biz şu anda geri alabildiklerimizi alıyor, alamadıklarımızı da yolcuya yansıtmamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar yansıtılanların oranı yüzde 1 civarında.''

''Bir diğer problem ise yolcunun 'ben kurumumdan izin aldım, uçabilirim' diye gelip yine de uçamaması. Son dakikada olduğu için bunun telafisini de yapamıyorsunuz ve koltuk boş kalıyor. Biz tüm bunları yönetmeye çalışıyoruz.''

Peki bu durum daha ne kadar sürebilir, turizm şirketleri bu duruma ne kadar dayanabilir? Onaran sorumuza şu yanıtı veriyor:

''DİP NOKTASINDAYIZ 'V' DEĞİL 'U' ŞEKLİNDE BİR TOPARLANMA OLUR''

''Ben şu anda bunun bir dip olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası bu dip noktasının 'V' şeklinde mi, 'U' şeklinde mi yoksa baya geniş bir 'U' şekinde mi yukarı yön alacağı. Ben çok uzun olacağını düşünmüyorum bu durumun. Türkiye çok dinamik bir ülke ama bir 'V' şeklinde de olmayacaktır toparlanma. U şeklinde bir toparlanma olacağını tahmin ediyorum.''

''GÜÇLÜ ŞİRKETLER SÜRECİ ATLATACAKTIR''

''Çok ciddi şekilde yönetilmesi gereken bir süreçten bahsediyoruz. Her gün 500'ün üzerinde iptal alıyoruz. Bunlar ciddi sayılar. İşin sadece rakamsal boyutu yok. Gruplarınız azalıyor ve oralardan da zarar ediyorsunuz. Güçlü olan, süreci iyi yöneten şirketler bu dönemi atlatacaktır. Çok uzun süreceğini düşünmüyorum ama çok kısa da olmayacak bundan çıkış. Bir iki haftalık bir süreç olmadığı kesin... Yurt dışında yoğun çalıştığımız tesislerden yüzde 90 oranında geri ödeme alıyoruz. Ama bunun için kendinizi iyi anlatmanız gerekiyor. Bu da yine sizin gücünüzle ilgili.''

''SATIŞLAR YÜZDE 70 ORANINDA DÜŞTÜ''

Prontotour'un aldığı iptaller ve yeni rezervasyonların durumu ile ilgili de bilgiler veren Onaran, ''İlk hafta OHAL ilan edilene kadar satışlar yüzde 60-65 civarında düşmüştü. Şu anda yüzde 70'e ulaştı. Yurt dışına çıkamayan kamu personeli tatillerini yurt içine çevirmeye başladılar. Onları yurt içine çeviriyoruz.'' dedi.




Bu Haber 28.07.2016 - 16:50:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • sorumsuzlar 04.08.2016 - 01:47

    Turizm 3 yıldır yavaş yavaş can çekişiyordu. Şimdi tüm sektörler yavaş yavaş çöküşe geçiyor. Ama hiç kimsenin önlem almaya niyeti yok. Bu şekilde bir gidişatın sorumlusu KİM?

  • Levent ERDOĞAN 29.07.2016 - 10:59

    İstanbul Kadıköy civarındaki yaklaşık 80 otelin yüzde seksen müşteri profili yerli olmasına rağmen tarihi bir çöküş yaşıyoruz.Temmuz doluluk oranları yüzde otuz ve altı.Tarihi yarım ada bitmiş durumda zaten.Allah hepimizin yardımcısı olsun.Ama gelinen bu noktada sorumsuzca artan yatak kapasitesinin de önemi çok büyük.Sağlık bakanlığındaki gibi bölgesel yatak arz planı acilen devreye sokulmalı.Her aklına esen Otel karşısına Otel inşaa ederse içinden çıkılmaz bir duruma düşeriz ki düştük bile.

  • yerli turist 29.07.2016 - 09:46

    yıllık izinlerin iptal edilmesinden sadece outgoing sektörü etkilenmedi. yurtiçindeki otellerin, pansiyonların da mağduriyetlerini haber yapın. bu mağduriyetler nasıl giderilecek?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.