OHAL boyunca iflas erteleme yasaklandı

OHAL boyunca iflas erteleme yasaklandı
OHAL ilanında sonra çok sayıda kararname çıkaran hükümet, çıkardığı yeni bir kararname ile OHAL süresince iflas ertemeyi yasakladı. OHAL'in bitimine 2.5 aylık bir süre bulunurken, Erdoğan gerek duyulması durumunda OHAL'in uzatılabileceğini açıklamıştı.


Resmi Gazete'de dün yayımlanan kanun hükmündeki kararnameye göre, olağanüstü hal (OHAL) süresince iflas erteleme yasaklandı. Bu yönde yapılan taleplerin mahkeme tarafından reddedilmesinin benimsendiği kararnameye göre, OHAL kalkana kadar iflas sürecine girmiş hiçbir şirket iflas erteleme başvurusunda bulunamayacak.

İFLAS ERTELEME ŞARTLARI SIKILAŞTIRILMIŞTI

Hürrliyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, son dönemde tanınmış ve İSO 500 listesinde yer alan birçok büyük firma, iflas erteleme başvurusunda bulundu. İflas ertelemeye yönelik yoğun talep, tartışmaları da beraberinde getirdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “İflas erteleme bir ihtiyaç ama ‘iflas ertelemenin’ simsarları da ortaya çıktı. Anadolu’da ‘iflas erteleme mali danışmanlığı’ ilanlarına bile rastlıyoruz. Şaka değil” dedi.  İş  dünyasından gelen talepler üzerine Haziran ayında yasalaşan torba kanuna, iflas ertelemeyi sınırlandırmaya dönük hükümler konuldu ve şirketlerin iflas erteleme başvurusunu, son bir yıldır bulunduğu yerleşim merkezinde yapması şartı getirildi.  Ayrıca daha önce iflas ertelemeden yararlanmış bir şirket veya kooperatifin, erteleme süresinin bitiminden itibaren bir yıl geçmedikçe yeniden iflas erteleme talebinde bulunamaması hükmü yasaya konuldu.

DAVA SAYISI 3 BİNİ AŞTI

Resme veriler de, iflas ertelemedeki artışı gösteriyor. Buna göre. 2015 yılına 2 bin 564 adet iflas davası devroldu. Yıl içinde de 571 yeni dava açıldı. 2015 yılında 258 dava sonuçlandırılırken 48 dava işlemden kaldırıldı. Böylece 2016 yılına toplamda  2 bin 831 dava devroldu. 2016 yılında açılanlarla birlikte bu sayı 3 bini aştı. İflas davaları özellikle üç büyük şehirde yoğunlaşıyor. Buna göre 2016 yılına İstanbul’da 1150, İzmir’de 313 ve Ankara’da 314 iflas davası devroldu. İflas davalarındaki artışın 2016 yılında da sürdüğü biliniyor.

SORUŞTURMAYA OHAL AYARI

Kanun hükmündeki kararnamede, memurlarla ilgili bir düzenleme de yer aldı. Buna göre, milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatlarındaki soruşturma açma süreleri uygulanmayacak. Bu istisna, OHAL süresince geçerli olacak.


Bu Haber 01.08.2016 - 09:39:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.