Muhalefetten turizm buluşması: Bugün bu noktaya gelmemiz tesadüf değil

Muhalefetten turizm buluşması: Bugün bu noktaya gelmemiz tesadüf değil
Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul Steigenberger Hotel Maslak’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla sektör temsilcileri, turizm bölgelerinden belediye başkanları ve basın mensupları ile bir araya geldi.


TurizmGüncel

Turizm sektörünün sorunlarına belediyelerin daha etkin biçimde müdahil olmasını sağlamak amacıyla, Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul  Steigenberger Hotel Maslak’ta gerçekleştirilen ‘Turizmin krizi ve belediyelerimiz’ başlıklı panelin moderatörlüğünü, Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel yaptı. Panelde Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizametttin Şen, Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün konuşmacı olarak yer aldı.



Toplantının açılışında, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, SODEM Başkanı Ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Çetin Osman Budak birer konuşma yaptı.

ŞÜKRÜ GENÇ: SEKTÖR TARİHİ BİR YIKIMDAN GEÇİYOR

Konuşmasına konukları selamlayarak başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, şunları söyledi:



‘’Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan turizmin gerek sektör konusundaki gerekse dış politikalardaki yanlış adımlar sebebiyle tarihinin en büyük krizini yaşadığını hepimiz içimiz kan ağlayarak görüyoruz. Turizm sektörünün içindeki tüm aktörler tarihi bir yıkımı iliklerine kadar hissediyorlar. Pek çok sosyal demokrat belediyenin hakimiyet alanında bulunun bu kentlerimizde yalnızca turizmciler değil, neredeyse her sektörde faaliyet gösterenler ve yerel halk da olumsuz etkilenmektedir. Partimizin diğer her alanda olduğu gibi turizm alanında da kendi alternatif çözümlerini sunma görevi vardır. Bu bağlamda hem sektörü yönlendiren insanların, hem yatırımcıların hem belediyelerimizin hem de halkımızın elini taşın altına koyması gerekiyor. Yerelden genele taşınacak çözümlerin kimi zaman gerçek ve en etkili ilaç olduğunu unutmamak gerekiyor. Sarıyer Belediyesi ev sahipliğinde SODEM tarafından düzenlenen bu çalıştayın turizmin krizi açısından önemli bir adım olmasını diliyorum.’’

TUNÇ SOYER: ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ



Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise çalıştay fikrinin ortaya çıktığı andan itibaren tüm katılımcılar tarafından olumlu karşılandığını söyledi ve örgütlenme sürecini anlattı. Turizmin olmazsa olmazının barış, demokrasi ve özgürlük olduğunu ifade eden Soyer, bunları konuşmadan turizmin krizine derman olunamayacağını söyledi. Yerelde atılacak adımların da büyük önem taşıdığını belirten Soyer, çözüm adına ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

SEYİT TORUN: HÜKÜMETE ÇAĞRIMIZ VAR



CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un konuşmasından öne çıkanlar ise şu şekilde:

‘’Ülkemizde patlayan bombalar belki en çok turizmi vurdu. Sahillerimiz boş, otellerimizin dolulukları yerlerde, esnaf kepenk kapatıyor, binlerce işsiz var... Turizmdeki kriz sadece turizmi etkilemiyor, pek çok sektörün ürettiğini turizm sektörü tüketiyor. Bu yüzden turizmdeki kriz, genel bir krizdir. CHP, turizm potansiyeli yüksek bölgelerde iktidardadır. Turizm sektöründe ortaya çıkan bu olumsuzluklar en derin şekilde yerelde hissediliyorsa, sorumlu turizm sektörü ve kenti yöneten belediye başkanlarıdır. Bugün burada bu iki kesimi bir araya getirdik. Sektör temsilcileri bu krizden çok önce turizmin yapısal sorunlarını dile getiriyordu. Dinlenmediklerini bugün yaşanan durumundan görebiliyoruz. Bugün belediye başkanlarımız da turizmcilerle birlikte ayakta, çözüm bulmaya çalışıyorlar. Turizm, uluslararası özellikleri ağır basan bir sektör. Buradaki sektör temsilcileri bugün uluslararası piyasalarda ekmeğin aslanın ağzında olduğunu biliyor. Rakiplerimizin önüne geçmek istiyorsak bunu bilmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Hükümet, sektörün yapısal sorunlarını yeteri kadar duyarlı olmadı. Bir de kendimizi Orta Doğu bataklığında bulunca bugünkü duruma geldik. Bu konuda hükümete iki çağrımız var:

1. Bir an önce Türkiye’yi güvenli hale getirecek iç ve dış politikaya yöneliniz.

2. Sektörün tüm sorunları ve yerel yönetimleri dikkate alan bir eylem planı hayata geçiriniz.

‘’CHP OLARAK HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYA DAHİL OLACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUZ’’

Biz CHP olarak her türlü çalışmaya dahil olacağımızı ve elimizden gelen katkıyı yapacağımızı ilan ediyoruz.

Ancak elimiz kolumuz bağlı hükümetin adımlarını bekleyecek değiliz. Bugünkü toplantı, yerel yönetimler ayağında başlatacağımız daha sistematik çalışmaların önemli bir ayağıdır. Bugün 3 şeyi hedefliyoruz:

1. Sektör temsilcilerini dinleyeceğiz.

2. Uzun yıllarını bu sektöre veren uzmanları dinleyeceğiz.

3. Son olarak da belediye başkanlarını dinleyeceğiz. Onlar da bize neler yapabileceklerini anlatıp, kendi pratiklerinden örnekler verecekler.

Bunların ardından da Genel Başkanımız genel tabloya ilişkin bir değerlendirmede bulunacak.

Gerçekten çok zor günlerden geçiyoruz. Özellikle kıyı bölgeleri oldukça sıkıntılı bir süreçte. Bu toplantının gerçekleri ortaya koyma ve adım atma konusunda önemli bir başlangıç olacağını umuyorum.’’

ÇETİN OSMAN BUDAK: BUGÜN BU NOKTAYA GELMEMİZ HİÇ TESADÜF DEĞİL



CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ise konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

‘’Turizmin Türkiye açısından stratejik önemi en yüksek sektör olmasının en önemli sebepleri emek yoğun bir sektör olması ve Türkiye gibi cari açık  problemi olan bir ülkede net döviz getiren bir sektör olması. Bugün, turizmin çıktığı bataktan nasıl kurtulacağını ve bizim neler yapabileceğimizi konuşacağız. Bu toplantıdan büyük beklentilerimiz var.

‘’RUSYA’DAKİ KAYBIN SEBEBİ SİYASİ KRİZ; PEKİ ALMANYA?’’

Biz yıllarca turizmin tek yönlü gittiğini, bunun doğru olmadığını, 2 pazarla bu işin yürümeyeceğini söyledik. Ama hükümet sadece seyretti ve dinledi. Bugün bu noktaya gelmemiz tesadüf değil. Ülkemizin imajı ortada... Bizim olgunlaşmış pazarımız Avrupa’dır. En büyük pazarımız Antalya’dır, ikincisi ise İstanbul’dur. Şu anda her ikisinde de büyük bir hüsran var.

Rusya ile yaşanan uçak meselesinden sonra bir problem yaşanacağını hepimiz biliyorduk. Şu anda bu pazarda yüzde 96 kaybımız var. Gelenlerin de akraba ziyareti yaptığını tahmin ediyoruz. Rusya ayağında siyarsi bir kriz var, peki ikinci büyük pazarımız Almanya’da yaşadığımız yüzde 30 kaybın sebebi ne? Avrupa ülkelerinin tamamında büyük eksiler yazıyoruz. Bunun tek sebebi Türkiye’nin imajı.

Peki, ne yapılabilir? Ben işin uzun kısmını sektör temsilcilerimize bırakıyorum. CHP olarak planlarımızı bir rapor olarak sunduk, onları da inceleyebilirsiniz.

‘’EN BÜYÜK SIKINTIYI TURİZM ÇALIŞANLARI HİSSEDİYOR’’

İki noktaya değinerek konuşmamı sonlandırmak istiyorum: Turizm yatırımcıları, tur operatörleri, hepsi büyük sıkıntıda. Ancak asıl büyük sıkıntıyı yaşayan turizm çalışanları... Tahminlerimize göre 500 binin üzerinde turizm çalışanı işsiz kalacak. Bunun bir de bağlı sektörlerdeki etkisini düşünün. Hesaplarımıza göre yalnızca turizm sektörü 12 milyar lira kaybedecek. Tedarikçilerin ne duruma geleceği şimdiden görülüyor. Açıklanan destek paketlerinde bunların hiçbiri yer almıyor..

Bu toplantıda tüm bu konuları detaylıca tartışmayı umuyorum.’’





Bu Haber 18.06.2016 - 11:11:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.