Mısır Turizm Konsolosu'ndan Türkiye'ye üç mesaj

Mısır Turizm Konsolosu'ndan Türkiye'ye üç mesaj
Emitt Fuarı'na katılan Mısır Turizm Konsolosu Ahmed Ali İsmail, Mısır turizminin restorasyonu hakkında Turizm Güncel'in sorularını yanıtladı.

 
Birgül Akgül - TurizmGüncel

Mısır turizmi politik kaostan çok fazla etkilendi. Arap baharından sonra Mısır’ın toparlanma süreci nasıl geçiyor?
 
Mısır Afrika’nın kalbi konumunda. Eğer Mısır dengeli bir seyir izlerse, tüm Arap ülkeleri dengede kalır demektir. Eğer Mısır’da bu tür sorunlar varsa, bu tüm Arap ülkelerine yansıyacak demektir. Biz şu an önümüze bakıyoruz. Geçmişi geride bırakarak, hedeflerimizi belirledik. 14 Ocakta halkın %98’i yeni anayasaya evet dedi. Bu yüksek orandan da anlaşılacağı üzere halk yenilik istiyor ve bu oluşumu destekliyor. Mart ayında Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Yenilenmiş bir anayasamız ve yeni bir başkanımız olacak. En geç haziran sonunda da yeni meclis kurulmuş olur. Biz artık geçmişe bakmayacağız. En geç  1 Martta başlayacak Uluslararası bir reklam kampanyamız olacak

Türklere üç mesajımız var.

İlk mesajımız halka, buyurun Mısır’a gelin. Mısır’da herhangi bir sorun yok.
İkinci mesajımız tur operatörlerine, turizm ofisi olarak her türlü reklam çalışmanızda destekçiniziz. 
Üçüncü mesajımız da Türk basınına, Mısır’a gidip orada neler olduğunu kendi gözleriyle görmeliler.

Mısırın turistik bölgeleri gösteri ve çatışmaların yaşandığı şehirlere en az 1000 km uzaklıkta. Sahillerimizde herhangi bir sorun yok. 25 Ocak 2011den bu güne turistler hiçbir sorun yaşamadılar. İstanbul’dan Kahire’ye farklı havayollarının günde toplam 49 uçuşu bulunuyor. Ancak Türk Havayolları Mısır’a uçuşlarının birçoğunu iptal etmekte ısrarcı davranıyor.
 
Mısır Devlet’i Arap baharı olaylarından sonra turizm sektörünün toparlanması için ne tür desteklerde bulundu?

Mısır’da hem kamu hem de özel sektör turizmin ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Mısır’ın turizm sektöründe istihdam sayısı 3,5milyondur. GSMH’nin %10’u turizm gelirlerinden oluşuyor. Tüm bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere turizm Mısır için çok önemli bir gelir kaynağıdır.
 
2014 Turizm hedefleriniz nelerdir? 

Turizm sektörüne bağlı 20 sektör daha var. 2011’den bu yana sıkıntılı bir gidişat sergileyen ekonomimizi canlandıracak bazı çalışmalarımız var. Ekonominin canlanması için gereken çözümün, turizmin canlandırılması olduğunu hem kamu hem de özel sektör gayet iyi bilmektedir. 2012’de 12,5 milyon turist geldi. Olaylar nedeni ile toplamda hedeflerimizden 9,5 milyon geriyiz. 2011’de turist sayımız 11,5 milyondu. 2013’te ise 9,5 milyon turist ağırladık. Yeni biz vizyon oluşturmamız ve dengeli bir seyir izlediğimizi gösterebilmemiz için promosyonlar yapmamız gerekiyor. Mısır’ın turistik bölgelerini rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz mesajını vermemiz gerekiyor. Tüm bu olaylar yaşanırken hiçbir turist zarar görmedi. Mısır’da şu an bir güvenlik sorunu kesinlikle yok. Bunlar Mısır’ın kendi iç meseleleri ve yakın zamanda Mısır seçimlerle yenilenecek. Tüm bu süreç de bitmiş olacak. 
 
Sizce turist sayıları ve gelirlerindeki düşüş ne kadar sürede giderilecek?  Araştırmalarınız ne yönde?

Haziran sonunda yeni anayasa, yeni başkan ve meclis tamamlanmış olacak. Tüm bunlar Mısır’ın yenilenmesini sağlayacak. 2014’te 12,5 milyon turist bekliyoruz. Böylelikle 2010’a yaklaşacağız. 2010’da 14 milyon ziyaretçi aldık. Bu, Mısır’ın en çok turist ağırladığı yıldır. Bu yıl Türkiye’den 100 bin turist ağırlamayı umuyoruz. Mısır’a çok fazla direkt uçuş var ve Mısırlı turistlerin Türkiye’de rahat ettiği gibi Türk turistler de Mısır’da çok rahat ediyor. 

2020’de 25 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Türkiye yaptığı yatırımlar sayesinde yılda 35 milyon turist ağırlıyor. Bizim de turizm alanında yatırımlar yaparak bu hedefimize ulaşmamız gerekiyor. 
 
Genel olarak turist sayıları artarken gelir de artıyor mu? Her yıl açıklanan sayılardaki artış aynı oranda gelirlere yansımayabiliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?  

2012’de gelirimiz 9milyar dolardı. 2013’te 6 Milyar Dolar'a düştü. Çok büyük bir çaba sarf ederek eski gelirimize ulaşmamız sonra da gelirlerimizi yükseltmemiz gerekiyor.  
 
 Özellikle Avrupalı turistlerin hala Mısır’a karşı bir güven sorunu olduğunu biliyoruz.  Turistlere rahatlıkla Mısır’a gelebilirsiniz, hiç bir güvenlik sorunu yok diyebilir misiniz?

Mısır’ın turistik yerlerinde hiçbir yer aman aman sorun yaşanmadı. Olayların yaşandığı şehre bu bölgeler çok uzak. Mısır’a gelip kendiniz görebilirsiniz. Sahillerimiz ve turistik bölgelerimiz güvenli. Olaylar ise tamamen politikti.  Mısır’a gelin, güneşin, kumsalın ve denizin tadını çıkarın.
 
Son olarak seçimlerden beklentinizin olumlu yönde olduğunu anlıyorum. Sizce Mısır’da neler değişecek?

Evet, hepimiz geleceğe bakıyoruz. Her bir Mısırlı geleceğe umutla bakıyor. Ekonomiye, turizme, güvenliğe önem veriyoruz. Seçimler sayesinde yenileneceğiz. 
 


Bu Haber 30.01.2014 - 16:00:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.