Marmarisli turizmciler 2016 sezonu için ne diyor, ne kadar kayıp bekliyor?

Marmarisli turizmciler 2016 sezonu için ne diyor, ne kadar kayıp bekliyor?
L’etoile Beach Hotel’in sahibi Kadem Mete, GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu ve Sentido Orka Lotus Beach Otel Genel Müdürü Metin Peltek, sektördeki krizin bölge turizmine etkilerine dair değerlendirmelerde bulundular.


Halil Öncü - Marmaris

1 Nisan itibariyle tesisi açtıklarını belirten Sentido Orka Lotus Beach Otel Genel Müdürü Metin Peltek, açtıkları aydaki ortalama doluluklarının yüzde 40 olduğunu ifade etti. Bu doluluğun Marmaris'teki 450 odalı bir otel için iyi bir doluluk olduğunu kaydeden Peltek, iyi bir misafir memnuniyeti sağladıklarını da söyledi.

PELTEK: HAZİRAN AYININ ORTASI İTİBARİYLE DURUM DÜZELİR

Sezonda daha sağlıklı bir hizmet verebilmek adına tesisi erken açtıklarını söyleyen Metin Peltek, ''İki tane küçük tesisimiz daha var. Bir tanesini şu anda film grubuna pazarladık ve % 100 dolu durumda. Diğer otelimizi henüz açmadık. Burayı da mayıs ayı sonunda açmayı planlıyoruz. Sezon içinde sıkıntılar bizim için de var. Ancak yapmış olduğumuz yoğun, farklı pazarlama çalışmaları ve online kanallarda yaptığımız çalışmalar ile doluluklarımızı arttırarak sıkıntıların etkisini en aza indirmeyi planlıyoruz.  Daha öncede dediğim gibi, haziran ayının ortası itibarı ile bu durumun toparlanacağını düşünüyorum.  Umudumuzu kaybetmeyelim ve sabırla, hırsla işimize sarılalım.'' dedi.

KADEM METE: SIKINTI OLARAK KADEMELİ LARAK SÜRECEK

Marmaris’te L’etoile Beach Hotel’in işletmecisi Kadem Mete ise, hem Rusya ile yaşanan krizin, hem de Avrupa'da yaşanan gerilemenin sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. Sektörün 2016 sezonunda yüzde 30-40 arasında bir kayıp yaşamakla karşı karşıya olduğunu kaydeden Mete, PKK'nın ve IŞİD'in yaptığı saldırılar nedeniyle Avrupa'da Türkiye'nin güvenli olmadığına dair bir algı oluştuğunu söyledi. Mete, ''Hem tatillerin uzun olması hem devletin insanları tatile sevk eden bir yaklaşımının olması ve hem de fiyatların cazip olması iç turizmde hiç olmadık bir dinamizm sağlayacak. Ama bu Avrupa’daki kaybı karşılar mı? Karşılamaz! Ama en azından bir oranda da olsa gideririz diyorum ama bu yıl bizim için bir kayıp. Bir yıl sonra yine hiçbir şey olmamış gibi bir yere gelmesi de beklenemez. Sanırım bu kademeli olarak birkaç yıl sürecek bir sıkıntı olarak turizm camiasında”

''KAYBIMIZ YÜZDE 40''

GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise, sektördeki krizi destinasyon olarak ayırmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı. Bülbüloğlu, ''Çünkü hepimiz resort tesiselri ve yaz tatili için gelen misafirleri ağırlıyoruz. Yurt dışındaki kötü algımızdan dolayı Antalya’ya gelmeyen misafir buraya da gelmiyor. Tabi domine eden pazarlar farklı gözükse de Antalya’ya 4.5 milyon misafir geliyordu Rusya’dan. Bize de 200 bin geliyor. Ama bizi de domine eden Pazar İngiltere. Türkiye’ye gelen 2.5 milyon turistin 1.5 milyonu bizim bölgemize geliyor.  % 40 civarında bir kaybımız var. Dolayısıyla aynı sıkıntıları biz de aynı oranda yaşıyoruz. Bu aslında bir kriz değil. Krizin de ötesine geçmiş bir şey. Kriz aniden geldiğinde kriz oluyor ama biz iki seneden bu yana kötü giden sezonların haberini hem otelcimize hem de bakanlığımıza bildirmiş, bir şeyler yapılması gerektiğini anlatmıştık. Tedbir alınmada biraz geç kalındı bunlarda. Şu anda patlamak üzere olan otelciler, konaklamacılar grubu ile iç içeyiz. Bu sezonu çok ağır kayıplarla geçireceğimizi düşünüyorum. İşin içinden çıkamayacak bir sürü otelci kardeşimiz de olacaktır.  Temenni ediyoruz ki, önümüzdeki yıllarda bu iş toparlanır.'' dedi.

''ACİLEN TANITIM KAMPANYASI BAŞLATMALIYIZ''

Krizde en büyük sıkıntıyı konaklama sektörünün çektiğini hatırlatan Bülbüloğlu, konaklama sektöründe giderlerin yaklaşık yüzde 45'ini personel giderlerinin oluşturduğunu ifade etti. Bülbüloğlu, ''Bu da ağır bir yük getiriyor. Konuyla ilgili olarak hem turizm bakanımızın hem de çalışma bakanlığımızın çalışmaları oldu.  Yaramıza merhem olsalar da, sıkıntıyı aşacak durumda değil. Daha çok yardıma ihtiyacımız var. Yardım derken biz maddi bir yardım beklemiyoruz. Yurt dışı tanıtım gücümüzü çok ciddi ortaya koymamız lazım. Bu konuda zaten çok geç kaldık. Bu saatten sonra alabileceğimiz sadece son dakşka müşterileri kaldı. En azından onları yakalayabilirdik. Şu anda son dakika satışlarının başlamış olmasına rağmen çok da talep gören bir bölge değiliz. Mutlaka ve mutlaka çok acil olarak tanıtım atağına geçmemiz lazım. Geçtiğimiz Ocak-Şubat döneminde özellikle Marmaris  yaz için en çok rezervasyon aldığı aylar. Ve bu ayları biz tamamen boş geçtik. Bombalar patladı, tüm dünyada Avrupa’da Türkiye ile ilgili çok ciddi olumsuz yayınlar yapıldı. Bu kaçırdığımız telefisi olmayan rezervasyonları İspanya’ya, Güney Kıbrıs’a, Malta’ya kaptırdık. Bunların da maalesef telafisi yok. Şu anda tatilini bekleten son dakikayı bekleyen misafirler için çok ciddi tanıtıma geçmemiz lazım. En büyük beklentimiz bu” şeklinde konuştu.

ANTALYA NE KADAR SIKINTI ÇEKİYORSA, EGE DE O KADAR ÇEKİYOR

Antalya’nın ne kadar sıkıntısı varsa Ege Bölgesinde de  belki daha fazla sıkıntısı olduğunu dile getiren Bülbüloğlu, ''Buradaki oteller Antalya kadar profesyonel ve büyük oteller değil. Öngörüleri onlar kadar kuvvetli değil. Mayıs ayında hemen hemen bütün oteller  umutla açılacak. Ama bu işin mutfağında birisi olarak şunu söyleyebilirim ki, bu umutların gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Zor bir sene geçireceğiz. Açan oteller de tahmin ediyorum, çoğu Haziran ayında yükün altında ezilerek kapatmak zorunda kalacaklar. Burada hemen hemen hiç zincir otelimiz yok. Antalya’da yedi sekiz oteli olan birleştiriyor, iki ya da üç otelini açıyor. Diğer otellerini kapatıyor.  Kemik personelini o otellerde toparlıyor. Bizim bölgemiz daha küçük otellerden bir araya geldiği ve zincir otel olmadığı için böyle bir önlem de alamıyor.  Aynı sıkıntıları yaşıyoruz.'' değerlendirmesini yaptı.


Bu Haber 02.05.2016 - 13:58:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Cem 03.05.2016 - 01:13

    Yıllardır aynı sözleri duymaktan sanırım Marmaris sıkıldı; tanıtım kampanyası,12 ay turizm falan filan yıllardır duyuyoruz da aynı durum devam etmekte...İlçe maalesef her yıl geriye gidiyor,yeni bir şey yok,proje yok. Tüm iyi niyetim ile umarım ileride çok daha iyi yerlere gelir...

  • ozan 02.05.2016 - 06:10

    sayın bulbuloglu durumu cok ıyı ozetlemıs ve marmarıs bolgesınde kalıteden ve fıyattan odun vermeden hareket eden yegane insanlardan biri. tabiki kendisi de bu sezonda kayıp yasayacak ancak onun gibi marmaris bolgesinin hakettigi otel fiyatlandırmalarını işletmelerinde uygulaması gercekten takdirle karsılanmalı. bu sezonun kotu olması bircok otelcilik yaptıgını dusunen kisilerin yok olmasına sebep olacagı icin de ayrıca memnun olmak gerekir. bence boyle bir sezonun aynı zamanda cok iyi bir fırsat oldugunu farketmek gerekir.

  • ozan 02.05.2016 - 05:58

    Orhan bey yuzde 40 dolulugum varken eksik bilgi vermis. yoneticisi oldugu otel grubunun marmaris de toplam 3 oteli var ve butun misafirleri aynı otelde topladı. bu durumu basarı olarak nıteliyorsa soylenecek pek birsey yok. umarım aynı acıklamayı patronlarına da yapıp, polyanacılık oynamıyordur. yine de iyimser bir portre cizip gonulleri hos tutmayı ve tansiyon dusurmayı cok ıyı biliyor. yoneticilik de budur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.