Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten vergi affıyla ilgili önemli açıklamalar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten vergi affıyla ilgili önemli açıklamalar
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi affı paketine ilkesel olarak karşı olduğunu açıkladı. "Kasa Affı"nın ise kaldırılması gerektiğini kaydeden Şimşek, "Bu tip düzenlemeler toplumda adaletsizlik duygusu oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

 
Plan ve Bürçe Komisyonu'nda görüşülen af paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Şimşek, Cumhuriyet'in ilanından bu yana yapılan mali nitelikteki af sayısının 47 olduğunu, yeni düzenlemenin de Maliye Bakanlığı'nın mutfağından hazırlanmadığını, iktidar partisinin sahiplendiği bir teklif olduğunu ifade etti. "Ben de partinin bie milletvekili olduğum için düzenlemeyi savunmam gerekir" diyen Şimşek, şu açıklamayı yaptı:

ADALETSİZLİK DUYGUSU OLUŞTURUYOR

"Ben bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyumun bozulmasında bu tür düzenlemelerin etkisi olduğu yönünde benim de tereddütlerim var. Buradaki bazı maddelere bir tasarı olarak gelse, uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksek. Toplumda da bu tür düzenlemeler af kapsamında tartışılıyor, bu da adaletsizlik duygusu oluşturuyor. Bu düzenlemenin af niteliğinde olmaması için birlikte çaba sarf etmemiz gerekir. Örneğin cezaların silinmesi, caydırıcılığımızı azaltıyor. Belki cezaların da alınabileceği; ancak taksit yapılabileceği bir düzenleme olabilir."

KASA AFFI DÜZENLEMEDEN ÇIKARILMALI
 
Milletvekillerinin kasa affıyla ilgili olarak 25 Aralık soruşturmasında adı geçen işadamlarının kurtarılmak istendiği iddialarını gündeme getirmesi üzerine söz alan Şimşek, “Sırf bu algı için pakette olmaması daha doğru” dedi. Şimşek şöyle devam etti: "Kasa alacaklarıyla ilgili düzenleme, affa en yakın düzenleme. Görüşüm, bu türden düzenlemelerin olmaması gerektiği yönündedir. Eğer takdir ederseniz, bunun çıkarılmasını istiyorum. Buna seçim yatırımı denir mi, bilemiyorum. Çünkü seçim yatırımı olsa mart öncesi niye getirmedik? Benim kanaatim sosyal güvenlik alacaklarıyla ilgili madde konulması, Maliye’nin alacaklarının da gündeme gelmesini tetikledi."
 
AF 67 MİLYARI KAPSIYOR

2014 Nisan itibariyle affa girecek alacak toplamı 67 milyar. Bunun 17.6 milyar TL’si Gelir Vergisi, 5.8 milyar TL’si Kurumlar Vergisi, 7.4 milyar milyar lirası Motorlu Taşıtlar, 4.7 milyar TL’si Özel Tüketim Vergisi, 23.4 milyar TL’si de Dahilde Alınan KDV. 8.5 milyon kişinin borcu 0-5 bin TL arasında. Toplam vergi mükellefi sayısı ise 9 küsur milyon.”
 
BAKAN İSTEDİ PAKETTEN ÇIKTI

Maliye Bakanı Şimşek’in vergide yeniden yapılandırmada cezaların silinmesi maddesine karşı olduğunu açıklamasının ardından bu maddeden vazgeçildi. Düzenlemeyle vergi cezaları kalırken; bu cezaların vergi aslıyla beraber tahsil edilmesi öngörüldü.


Bu Haber 01.07.2014 - 09:32:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.