Mahkemeden Onur Air ile ilgili önemli karar

Mahkemeden Onur Air ile ilgili önemli karar
İran'ın 'Onur Ai bize ait' iddiasıyla açtığı davada ilk karar çıktı. İran tarafının talebini reddeden mahkeme, şirket hisselerinin devrine ilişkin tedbir kararını da kaldırdı.


İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırdıkları iddiasıyla yargılanan ve idam cezasına çarptırılan Babek Zencani ve iki ortağının yargılandığı davanın bir uzantısı olarak İran'ın Türkiye'de açtığı 'Babek Zencani'nin kendi adına veya adamları üzerine aldığı şirketlerin İran Petrol Bakanlığı’na ait paralar ile alındığı ve dolayısıyla Onur Air'in İran'a ait olduğuna ilişkin davada ilk karar çıktı.



İRAN TARAFININ DAVASI RET EDİLDİ

Hüriyet gazetesinden Dinçr Gökçe'nin haberine göre, olayla ilgili olarak süren iki davadan biri sonuçlandı. 10 Mayıs tarihli gerekçeli kararda, İran tarafının davası ret edilirken, genel kurula katılım için usulüne uygun tebligat yapıldığı kaydedildi. Mahkeme, davacı tarafın katılması halinde de oy oranı gereği sonucun değişmeyeceğini kaydetti. Kararda şirketin 2012-14 dönemini kapsayan 3 yıllık dönemde zararının arttığı, sermaye artırımına da bu nedenle gidildiği de belirtilirken ayrıca, “Ön alım hakkı zaten geçerli değil” hükmü de yer aldı. Mahkemenin bu kararını, İran tarafının temyiz hakkı var. Karara ilişkin taraf avukatlarından ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

ORTAĞIN İZNİ GEREKİYOR

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre İran tarafı Onur Air’e karşı açtığı davada şirketin 24 Nisan 2015’teki genel kurulunda, 3’üncü kişiye hisse devri için ortağın izninin alınmasını şart koşan maddede değişikliğe gidildiğini belirterek, bunun iptalini istedi. Ayrıca Onur Air ve Ten Tour’da hisse devrine engel olmak için mahkemeden tedbir talep etti. İran tarafının mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde öne sürülen gerekçeler şöyle sıralandı; “24 Nisan’daki genel kurul için usule uygun tebligat yapılmadı. Ortakların izni alınmadan Onur Air ve Ten Tour AŞ hisseleri satılmak istendi. Şirket hissesinin satışında ön alım hakkı tanınmadı. Hissenin 3’üncü kişilere satışında, ortakların iznini gerektiren maddede değişikliğe gidildi. Anılan genel kurulda alınan kararlar iptal edilsin ve yok hükmünde olduğu tespit edilsin.”

RUHSAT İPTAL EDİLECEKTİ

Davalı konumundaki Onur Air adına dosyaya sunulan savunmada ise öncelikli olarak Mehdi Şems adına dava açma yetkisinin bulunmadığı kaydedildi. Savunma dilekçesinde, Zencani’nin ortağı Şems ile Şems’in Türkiye’deki yeddi emini Kudret Tuncel’in, düzenledikleri vekaletname ile hisse alım-satım yetkisini Zencani’ye verdikleri kaydedildi. Savunma dilekçesinde ayrıca “Davayı açmak için 3 aylık hak düşürücü süre geçti. Genel kurula katılım için kayıtlı adreslere davet yazılar gönderildi. Ten Tour AŞ ve Onur Air 3 yıldır finansal darboğazdaydı. Sermaye artırımı bu darboğazı aşmak için yapıldı. Genel Kurul kararları, ilgili kamu kurumunun talebine uygun yapıldı. Aksi halde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ruhsat iptaline gidebilirdi” denildi.
Kaynak: Hürriyet






Bu Haber 21.05.2018 - 09:18:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.