'Kooperatif modeli ile global bir tur operatörü kuralım'

'Kooperatif modeli ile global bir tur operatörü kuralım'
Türkiye'nin yurt dışındaki acentelere olan bağımlılıktan kurtulması gerektiğini belirten Mika Tur Genel Müdürü Timuçin Kuş, devlet destekli kooperatif modeli ile global bir tur operatörlü kurulması gerektiğini ifade etti.

 
Devlet önderliğinde global bir tur operatörlüğü kurulması gerektiğini söyleyen Mika Tur Genel Müdürü Timuçin Kuş, "Bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli. Bir kooperatif modeli uygulanabilir" dedi. Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre; turizm sektöründe uzun zamandır dile getirilen devlet destekli global tur operatörlüğü oluşumuna Mika Tur Genel Müdürü Timuçin Kuş'tan kooperatif modeli önerisi geldi. Kuş, "Devletin önderliğinde, bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli ve kooperatif modeliyle global bir tur operatörlüğü kurulmalı. Böyle bir projeyle yurtdışındaki acentelere bağlı olmaktan çıkar, turisti ülkemize kendimiz taşırız" dedi. 
 
Şu anda turizm yanlış bir ivmeyle ilerlediğini belirten Kuş, sektörün doğru düzgün bir kanunu olmadığını sözlerine ekledi. Kuş, sözlerine şöyle devam etti: "Birtakım eski kanunlarla kör topal gitmeye çalışan bir sektör var. Böyle olunca da turizmin nereye gideceği ve ne olacağı aslında tam olarak bilinmiyor. Bir riskle karşı karşıya kalındığında da insanlar panik oluyor. Bu nedenle turizm sektörünü düzenleyici bir kanun çıkarılmalı. Özellikle de tur operatörlüğü kanunu acilen hayata geçmeli. Bunlar tamamlandıktan sonra global tur operatörü kurmak için adımlar atılmalı."
 
GELİR İKİYE KATLANIR 
 
Şu anda sektörde ilk 5'te yer alsak da küçük bir acente olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz diyen Kuş, kanunun da buna göre düzenlenmesi gerektiğini savunduklarını belirtti. "Bunu yapmak çok zor değil, yurtdışında birçok örneği var. Konu masaya yatırılıp, tüm taraflar bir araya getirilerek herkesin para kazanacağı bir sistem getirilebilir. 
 
Turizm, bir ülkenin cari açığını kapatmada en önemli rol oynayan sektör. Bunun bilincinde olan devletler tur operatörlerini bankalarla destekliyor. Tüm dünyada hizmet veren bu operatörler şu an için çok güçlüler. Ve Türk turizm sektörüne de ciddi baskıları var. Türkiye'nin bu operatörlerin baskısından kurtulması gerekiyor. Bunun için global bir tur operatörü kurulması gerekiyor. Çin, Hindistan, Avrupa, ABD, Rusya, Balkanlar'da güçlü bir yapılanma şart. 
 
Tek bir acenteyle de bu kadar büyük çaplı bir oluşumu hayata geçirmek imkânsız. Devletin önderliğinde, bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli ve kooperatif modeliyle global bir tur operatörlüğü kurulmalı. Böyle bir projeyle yurtdışındaki acentelere bağlı olmaktan çıkar, turisti kendimiz taşırız. O zaman Türkiye'deki turizm hareketi ikiye katlanır. Gelir aynı oranda artar. İstihdam sorunu bile çözülür. "
 
KENT KONSEYİ KURULMALI
 
Tek başına turisti taşımakla işin bitmediğini, Türkiye'de altyapının da doğru planlanması gerektiğini belirten Kuş, ülkemizde turizm potansiyelinin sadece yüzde 30'unun kullanıldığını ifade etti. Kuş; "Bunun tamamının kullanılması için belediyeler ve turizm oyuncuları birlikte hareket etmek zorunda. Turizm merkezleriyle belediyeler birbirinden kopuk. Bu nedenle şehirlerde belediyeler ve turizm oyuncularının bir araya geldiği bir kent konseyi kurulmalı. Turizmciler denildiğinde akla sadece otelciler geliyor ama sadece otelcilerden bahsetmiyorum. Kafesi, restoranı, lojistiği, eğlence merkezi yani turizm içinde yer alan 82 sektörün tamamı... " şeklinde açıklama yaptı.


Bu Haber 28.02.2015 - 10:00:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.