Konaklama ve seyahat öğretmenlerinden mektup var

Konaklama ve seyahat öğretmenlerinden mektup var
Konaklama ve seyahat hizmetleri öğretmenleri, turizm sektöründeki istihdam politikasına ve atama sorununa dair bir mektup yazdı. Turizm sektöründe istihdam edilen personelin büyük kısmının turizm eğitimi almamış olduğunu belirten öğretmenler, istihdamda sertifika uygulamasının hayata geçirilmesini ve turizm işletmelerine belli oranda sertifika sahibi turizm çalışanı istihdam etme zorunluluğu getirilmesini istiyor.


TurizmGüncel

Atama sorunuyla karşı karşıya olan konaklama ve seyahat öğretmenleri, destek bekliyor. Konuya dair bir mektup yazan öğretmenler, bölümleri için verilen formasyonun artık durdurulmasını istiyor. ''Bölümümüzün formasyonlu olarak bekleyen öğretmen sayısı 3 binin üzerindir.'' diyen öğretmenler, Ekim 2016'da gerçekleşen atamada kendilerine ayrılan kontenjanın '0' olduğunu, taleplerini iletmek için iletişime geçtikleri hiçkimsenin kendilerine dönüş yapmadığını belirtiyor. 

'İSTİHDAMDA SERTİFİKA UYGULAMASI GETİRİLMELİ'

Öğretmenlerin haber merkezimize ilettiği mektup şu şekilde:
 
''Sayın ilgililer,

Konaklama ve seyahat hizmetleri öğretmenleri olarak bazı konulardaki mağduriyetimizi dile getirmek istiyoruz. Turizm sektörü ülkenin hem ekonomik hem de kültürel anlamda kalkınmasını sağlayan önemli bir sektördür. Ülkemiz açısından talihsizlik olarak niteleyebileceğimiz hadiseler, en çok da turizm sektörünü olumsuz etkilemiştir. Çoğu eğitimli, birden fazla yabancı dili iyi düzeyde konuşabilen turizm çalışanı birçok insan işsiz kalmış, gerek turizm, gerekse turizmle ilişkili birçok işyeri kepenk kapatmak durumunda kalmıştır.

Öte yandan, turizmde istihdam edilen kişilerin çoğu turizm eğitimi almamıştır. Maalesef, turizm okullarından mezun olan kişilerin resmi olarak herhangi bir önceliği yoktur. Oysa ki, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü, sektöre kalifiye personel yetiştirmek üzere eğitim verir. Sürdürülebilir bir çözüm için, turizmin işinin ehli kişilerce icra edilmesi, bu amaçla istihdamda sertifika uygulaması getirilmesi gerekmektedir. Her işletmenin belli bir oranda sertifika sahibi turizm çalışanı istihdam etmesi zorunlu kılınmalıdır. Bu amaçla, gerek orta öğretim düzeyinde, gerekse de halk eğitimi merkezlerinde, konaklama ve seyahat hizmetleri dersleri okutulmalı, sertifikalı eğitim özendirilmelidir. 

'3 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR, HİÇBİR ÖNCELİĞİMİZ YOK'

İkinci olarak, konaklama ve seyahat hizmetleri öğretmen adayları olarak, bölümümüz için verilmeye devam eden formasyonun artık durdurulmasını istiyoruz. Bölümümüzün formasyonlu olarak bekleyen öğretmen sayısı 3 binin üzerindir. Atama kontenjan sayılarımız ise bekleyen sayısıyla kıyaslanamayacak kadar azdır. 2016  Ekim atamasında bölümüze ‘0’ kontenjan verildi. 2017 için yapılacak olan ilk atamada bölümümüze 150 kişilik kontenjan talep ettik. Fakat randevu taleplerimize ilgili makamlardan geri dönüş alamadık. Bu da maalesef ki alanımızın hiçe sayıldığını bize bir kez daha gösterdi.

Memurluk atamalarında Turizm Bakanlığı da dahil olmak üzere hiçbir yerde önceliğimiz yok. 4 yıllık eğitim veren turizm fakülte ve yüksek okullarının İİBF’ye denkliği karara bağlanmıştır. ‘Denkliği olan başvuru yapabilir’ ibaresi olmasına rağmen, bölümümüz bazı birimlerce yok sayılmıştır. Bu nedenledir ki, örneğin şu günlerde PTT memur alımlarına başvuru yapamıyoruz...

Bizler, ilgili her yere bu taleplerimizi ilettik, iletmeye de devam edeceğiz. Bu yolda siz de bizim sesimiz olun, ulaşamadığımız yerlere sesimizi ulaştırın diye sorunlarımızı size yazmayı uygun gördük. Umarım, bizlerden desteğinizi esirgemezsiniz. Sonsuz teşekkürler. 

Saygılarımızla
 
Konaklama ve Seyahat Öğretmenleri''
 



Bu Haber 17.02.2017 - 15:56:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.