Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?

Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?
Kıdem tazminatının işveren üzerine yük getirdiğini belirten Ahmet Davutoğlu, fon oluşturulacağını açıkladı. Hayata geçirilmesi planlanan 'kıdem tazminatı fonu' çalışanların bireysel hesabına dayanacak. İşveren çalışanların tazminatını bu hesaba yatıracak ancak mevcut sistemde 30 gün olan kıdem tazminatı hakkının 10 - 15 güne düşürüleceği iddia ediliyor.


Zaman gazetesinde yer alan habere göre, hükümet, kıdem tazminatını kaldırarak çalışanlar için zorunlu bireysel tasarruf hesabı oluşturulmasını hedefliyor. Oluşturulacak fon sisteminde ayrıca devlet devreden çıkacak. Hazine garantisi olmadığı için Fon’un zarar etmesi halinde işçinin hak kaybı telafi edilemeyecek.

En büyük işçi örgütü olan Türk-İş, kıdem tazminatı fonunu kırmızı çizgileri olarak görüyor. DİSK de fona karşı çıkarken Hak-İş, hak kaybı olmaması şartıyla destek veriyor. İşçi sendikalarının kıdem tazminatı fonuna karşı çıkmasının ana nedeni, fonun kurulmasıyla birlikte işçi çıkarmanın kolaylaşacak olması. Daha önce kurulan pek çok fonun iyi yönetilmemiş olması da Türk-İş için bir başka muhalefet gerekçesi.

Fon önerisine karşı çıkan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Zaman’a “30 günden bir saat aşağısına evet demeyiz.” açıklaması yaptı. Atalay, “Bize teklif edilen mevcutların kazanılmış hakların korunacağı yönünde. Yeni çalışmaya başlayacaklar için de 30 günden bir dakika aşağı istemiyorum. Ayrıca fonda Hazine garantisini istiyoruz. Bu şartlar gerçekleşirse o zaman Başkanlar Kurulu’na götürürüm.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu, "Kıdem tazminatı meselesi her zaman gündemde oldu. Bu hususun işveren ve işçilerin ortak görüşüyle sonuçlandırılması önemli. Kıdem tazminatından istifade eden çalışanlarımızın gerçek çalışanlara nispeti düşüktür. Kıdem tazminatını çalışanlara nasıl yaygınlaştırabiliriz. İşverenlere getirdiği yükü nasıl azaltabiliriz. Bunları sağlayacak bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz. Bazı düşüncelerimiz var." açıklamasını yapmıştı.


Bu Haber 29.01.2015 - 09:42:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.