Katalonya bağımsızlık ilan etti, dünyadan destek yok

Katalonya bağımsızlık ilan etti, dünyadan destek yok
Turizm ülkesi İspanya'da, Katalanların tek taraflı bağımsızlık ilanıyla tansiyon yükseldi. İspanya Senatosu Madrid hükümetine Katalonya özerk yönetimini feshetme yetkisi verirken, Bakanlar Kurulu hem Katalan hükümetini feshetti hem de erken yerel seçim kararı aldı.


İspanya'da Katalonya özerk yönetiminin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi hem ülkede hem de Avrupa genelinde tansiyonu yükseltti. Katalonya yerel parlamentosu bağımsızlık kararı almasına merkezi İspanya hükümetinin yanıtı gecikmedi. Senatodan Katalonya özerk yönetimini feshetme yetksi alan Madrid Parlamentosu, bakanlar kurulu kararıyla hem Katalonya özerk yönetimini feshetti hem de erken yerel seçim kararı aldı. Karar, anayasanın 155. maddesine göre alındı.

Katalonya yerel parlamentosunda yapılan bağımsızlık oylamasında 53 vekil oylamaya katılmazken, 10 vekil hayır, 70 vekil evet ve 2 vekil de çekimser oy kullandı. İspanya'nın birliğinden yana olan vekillerse oylamayı protesto ederek parlamentoyu terk etti. Protestocu vekiller, yapılan oylamanın demokrasi için kara bir gün olduğunu söyledi.



AVRUPA DEVLETLERİ İSPANYA'NIN YANINDA

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kötü bir gün yaşadıklarını belirterek sakin ve temkinli olunması çağrısından bulundu. Alınan bağımsızlık kararı Avrupa'da da yankılandı. Avrupa devletleri ve kurumları İspanya'yı destekleyen açıklamalr yaptı. Hürriyet'te yer alan habere göre, AB kurum ve devletlerinden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamar şöyle:

- AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “AB için değişen bir şey yok. İspanya, tek muhatabımız olmayı sürdürüyor” dedi.

- Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, Katalonya Parlamentosu’nun kararını “hukukun ihlali” olarak niteledi.

- Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 28 üyeli AB bloğunda yeni çatlaklar oluşabileceğine dikkat çekerek, “Gelecekte 95 üyeli bir AB görmek istemem” dedi.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Benim İspanya’da tek muhatabım var, o da Başbakan Rajoy’dur” açıklamasında bulundu.

- Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Tek taraflı ilan edilen bağımsızlık, koruma altında olan bu ilkeleri ihlal ediyor. Alman hükümeti böyle bir bağımsızlık ilanını tanımıyor” ifadelerini kullandı.

- İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, İngiltere’nin, Katalonya’nın ilan ettiği bağımsızlığını tanımayacağını duyurdu.

- İskoçya Dışişleri Bakanı Fiona Hyslop, “Bağımsızlık ilânı, defalarca tekrarlanan diyalog çağrılarının reddedilmesi sonucu yapılmıştır” dedi.

TÜRKİYE: MEŞRU VE DOĞRU BULMUYORUZ

- Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Karar doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya’nın toprak bütünlüğü ile anayasaya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz” denildi. AB Bakanı Ömer Çelik de, “Biz, Katalonya’nın bağımsızlık ilanını meşru bulmuyoruz, yanlış buluyoruz” dedi.

- ABD Dışişleri Bakanlığı, “Katalonya, İspanya’nın bir parçasıdır.  İspanya hükümetinin ülkeyi güçlü ve birleşik tutacak anayasal önlemlerini destekliyoruz” açıklamasını yaptı.




Bu Haber 28.10.2017 - 10:36:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.