İzmir'e 8 ayda kaç turist geldi, kentin ziyaretçi sayısı neden azalıyor?

İzmir'e 8 ayda kaç turist geldi, kentin ziyaretçi sayısı neden azalıyor?
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ‘ETİK Exclusive Yönetim Raporları 14’üncü sayısı yayımlandı. Raporda ailk 8 ayda İzmir'e gelen ziyaretçi sayısının yüzde 4,6 oranında azaldığı, bunun en büyük nedeninin ise kruvaziyer yolcu sayısındaki düşüş olduğu ifade edildi.


DÜŞÜŞÜN NEDENİ, KURVAZİYER TRAFİĞİNDEKİ AZALMADIR

2014 yılının 8 aylık döneminde İzmir’e gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısının ele alındığı raporda, gelen yabancı turist sayısının 969 bin 8 kişiden 924 bin 837 kişiye düşerek yüzde 4,6 oranında bir azalma olduğu belirtildi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, mevcut yabancı turist sayısı ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu. İşler, ’’Bu düşüşün asıl nedeni, kurvaziyer yolcu trafiğinde meydana gelen azalmadır. Ayrıca, geçen sene Alsancak Limanı’nda 305 bin kişilik olan yolcu trafiğimiz, yüzde 29 oranında bir düşüş göstererek 216 bine gerilemiştir’’ ifadelerini kullandı. Yaşanan bu olumsuz durumun yanında havayoluyla İzmir’i ziyaret eden yabancı turist sayısında artışın devam ettiğini belirten İşler,’’ Havayolu ile ülkemize giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısında artış devam etmiştir. Geçen senenin 8 aylık döneminde 629 bin kişi olan Adnan Menderes Havaalanı trafiği, bu yıl yüzde 5,2 oranında yükselerek 661 bin kişiyi geçmiştir’’ şeklinde konuştu.  

ANA PAZARDA ARTIŞLAR VE AZALMALAR DİKKAT ÇEKİYOR

İzmir’in ana pazarlarındaki son durumları da masaya yatıran raporda, ülkeler bazında İzmir’i ziyaret eden yabancı sayılarına da değinildi. 

Raporda, 8 aylık dönemde İzmir’e gelen en fazla turist sayısının ise Almanya’dan olduğu görüldü. 8 aylık dönemde Almanya’dan gelen turist sayısı geçen seneyle karşılaştırıldığında, yüzde 0,8’lik bir artış göstererek 228 bin kişiye ulaştığı belirtildi. Almanların havayolu ile Yüzde 90 gibi dikkat çekici bir oranla İzmir’ e giriş yaptığı belirtilen raporda, ayrıca Adnan Menderes trafiğinin yüzde 2,9’luk bir gelişme göstererek 204 bine yükseldiği açıklandı. Buna karşın, Almanların denizyolu ile İzmir’ e yaptığı girişlerde ise yüzde 16’lık bir gerileme olduğu kaydedildi.

Havayolu girişlerinde en yüksek pazarlar arasında yer alan Fransa’dan İzmir gelen turist sayısı yüzde 7,1 artarak toplamda yaklaşık 97 bine ulaşırken, denizyolu girişlerinde ise yüzde1,8’lik bir büyümenin gerçekleştiği bilgisi verildi.

İzmir’in yüksek pazarları arasında dikkat çeken ülkelerden İtalya pazarı, 8 aylık dönemde yüzde 11,6’lık bir düşüşle dikkatleri üzerine çekti. Genellikle, denizyoluyla İzmir’i ziyaret eden İtalya pazarı, bu yıl 86 bin civarlarında seyretti. 

Öte yandan İtalya’dan gelişler, havayolu ve denizyolu kapılarında azalma gösterdi. 8 aylık döneme bakıldığında, Adnan Menderes’ten yapılan girişlerin yüzde 18, Alsancak Liman’ından yapılan girişlerin ise yaklaşık yüzde 11 oranında azaldığı belirtildi.  

Pazarlar bazında bu yıl gerileme yaşayan bir diğer ülke de İngiltere oldu. 8 aylık dönem içerisinde yüzde 12,8 oranında gerileme gösteren Pazar, İzmir’e gelen toplam turist sayısı bakımından 98 bine geriledi. Adnan Menderes’ten yapılan girişlerde yüzde 1,2’lik düşüşe ek olarak, Alsancak Limanı girişlerinde yaşanan yüzde 44’lük düşüş, bir diğer dikkat çekici gelişme olarak gözlendi.

İzmir’in bu yıl en canlı pazarları arasında yer alan Hollanda pazarı, 8 aylık dönemde yüzde 15,6’lık artış oranıyla 68 binin üstünde seyrederken, havayolu gelişlerinde ise yüzde 20 oranında artış sağlandı.

Ayrıca, Adnan Menderes trafiğinin 53 binden 64 bine çıktığı belirtilen raporda, Hollanda’dan gelen turistlerin Alsancak Limanı girişlerinde yüzde 29’luk düşüşle 4 binin altına indiği bildirildi.

İzmir’in ziyaretçi trafiğinde dikkat çeken bir diğer gelişme ise İran’dan gelen turist sayısında oldu. İran’dan gelenlerin İzmir’de Yüzde 58’lik bir ilerleme göstermesiyle oldukça önemli bir aşama kaydeden turist sayısı, bu artışla 33bini geçti.

Son olarak, İzmir’in gelişme gösterdiği pazarların masaya yatırıldığı raporda, havayolu ile girişlerde artış gösterdiği belirtilen Polonya, Yunanistan ve Belarus ülkeleri dikkat çekti.        
 


Bu Haber 04.09.2014 - 09:47:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.