İzmir Yarımadası’nı turizm imarına açacak karar mahkemeye taşınıyor

İzmir Yarımadası’nı turizm imarına açacak karar mahkemeye taşınıyor
Çevreci Enerji Derneği, Çeşme, Karaburun ve Urla’da SİT alanlarının konut ve turizme açılmasını sağlayacak düzenlemeyi yargıya götürüyor.


İzmir 1 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 08.06.2016 tarih 650 sayılı kararı ile Urla ve Seferihisar ilçelerinde, İzmir 3 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun da 08.06.2016 tarih 949 sayılı kararı ile Çeşme’de doğal sit statülü alanları konut, turizm ve düşük yoğunluklu faaliyetlere izin veren ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak değiştiren kararı mahkemeye taşınıyor. Dünya Gazetesi'nden Sedat Alp'in haberine göre, Çevreci Enerji Derneği, Türkiye’de rüzgar gücünden elektirik üretmeye uygun 3 rüzgar koridorundan birine sahip olan İzmir Yarımadası’nın Kuşadası gibi betonlaştırılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

''İZMİR'İN KUŞADASI GİBİ BETONLAŞMAYA MAHKUM EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ''
 
Alınan kararın, Türkiye’nin 3 önemli rüzgar koridorundan biri olan Çeşme , Urla, Karaburun’da günümüze kalmış doğal yapıyı Kuşadası’nda olduğu gibi betonlaşmaya mahkum edeceğini savunan Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, askı süresinde itiraz ettikleri bu kararlara karşı dava açacaklarını söyledi.
 
Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak ilan edilen yerlerde düşük yoğunlukta faaliyetlere, turizm ve yerleşimlere izin verildiğine dikkat çeken Şallı, yazlık evler gibi ikincil konut uygulamaları ile İzmir Yarımadası’nın doğal ve sosyal dokusunun zaten büyük zarar gördüğünü, bu kararlar ile Yarımada’da betonlaşmanın daha da artacağını belirterek, “İzmir Yarımadası eşsiz doğasıyla var olma savaşı içindeyken alınan bu karar bu ilçelerimizin tüm tepeleri işgal edilecek, maalesef betondan başka hiçbir görüntüsü olmayan Kuşadası gibi olacaktır” dedi.
 
Şallı, doğal SİT alanlarının imara ve yapılaşmaya açılması için öncelikle SİT derecelerinin değiştirilmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Bu prosedürden sonra da SİT derecelerine göre işlemlere devam edileceği öngörülmektedir. Derneğimizin temel amacı; doğal ortamın yenilenebilir enerjiyle korunmasına destek olmaktır. Bu kapsamda derneğimiz bünyesinde bulunan Hukuk Kurulu ve Bilim ve Danışma Kurulu konuyu titizlikle takip etmektedir” diye konuştu.
 
 
 



Bu Haber 22.08.2016 - 13:30:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.