İzmir turizm liginden düşüyor, işte gerilemenin 7 temel nedeni

İzmir turizm liginden düşüyor, işte gerilemenin 7 temel nedeni
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan raporu değerlendiren birlik başkanı Mehmet İşler, İzmir'in turizm liginden düştüğünü belirtti.

 
İzmir turizminin bir nevi karnesi niteliğindeki ETİK’in yayınladığı turizm raporuna göre, İzmir geçen yıl bir önceki döneme göre yüzde 2,8 artışla 1 milyon 407 bin 240 turist ağırladı. Yurtdışında yaşayan Türklerin de ziyaretiyle bu sayı 1 milyon 943 bin 253’e ulaştı. Turistlerin yüzde 62’si İzmir’e gelirken havayolunu yüzde 34’ü denizyolunu tercih etti. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa’dan gelen turist sayısı düşerken İngiltere, Amerika, İspanya, İrlanda, Rusya’dan gelenlerde artış olduğu görüldü.
 
GERİLEMENİN 7 NEDENİ
 
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’in 1980’li yıllarda Türkiye turizminde üretilen iş ve katma değerin yüzde 10’luk bölümünü yaratırken artık yüzde 5’e kadar düştüğünü dile getirdi. Turizm gelirleri açısından İzmir’in aldığı payın yüzde 5’te olduğunu belirten İşler, “Tablo iç açıcı değil. İzmir finans merkezi ve kongre merkezi hedefini İstanbul’a, kitle turizm hedefini Antalya’ya kaptırmış bulunuyor. Turizm liginden düşüyoruz” uyarısında bulundu. Turizmde yaşanan düşüşü 7 başlıkla açıklayan İşler, “Bir numaralı neden tanıtım eksikliği. Ecrimisil, direk uçuş olmaması, turistik tesislerin suyu pahalı kullanması, kenti kucaklayan müze olmaması ve kötü mimarı diğer sorunlar” dedi. 
 
İZMİR’E GÜNÜBİRLİK ZİYARET ÖNE ÇIKIYOR
 
Rapora göre, konaklama tesisleri açısından en önemli turist pazarının Almanya olduğu ortaya çıktı. İzmir’e gelen 357 bin Alman turistin yüzde 80’i en az bir geceleme yaptı. Kalan yüzde 20’si ise günübirlik ziyarette bulundu. Bunların yüzde 71’inin kiralık ev, kendi evleri ya da tanıdıklarının evlerinde kaldığı ortaya çıktı. Kente gelen her 10 İtalyan turistin 9’u İzmir’de günübirlik seyahat ediyor. İngiltere’den İzmir’e geçen yıl 114 bin turist geldi. bunların yüzde 37’si yine günübirlik ziyarette bulundu. Bunların yüzde 57’si konaklama tesislerini tercih etti. Hollandalı turistin yüzde 94’ü İzmir’e havayoluyla geldi. Geçen sene 82 bin Hollandalı ağırlayan İzmir’de bu turistlerin yüzde 5’i günübirlik ziyarette bulundu. Bunların yüzde 72’si evlerde geceleme yaptı. Fransızların yüzde 53’ü de konaklamada evi tercih etti. 



Bu Haber 17.04.2014 - 11:34:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mücella Tarhan 18.04.2014 - 01:07

    Sayın Mehmet Bey, Raporunuzu okudum. Çalışmanızı kutlarım. Türsab Ev Turizmi Komitesi başkanı olarak özellikle evlerdeki konaklama verileriniz beni yakından ilgileniriyor. Bu konuda sizden detaylı bilgi almak isterim. İzmirli turizmci olmam nedeniyle bölgedeki gelişememeyi de yakından izliyorum. Krizlerde büyüme ya da olumsuzluklardaki olumlu yanları görme çok önemlidir. Ege yıllardır turizm konusunda daha konservatif kalmıştır. Bu yapı özelliği beraberinde yozlaşmadan ve yanlış gelişmeden uzak kalmasını sağlamıştır. Bu bir şanstır. Günümüzde ne yazık ki ‘TURİZMDE GELİŞME’ betonlaşma ve her şey dahil olarak algılanmakta. Doğa katledilerek, çevre esnafın yaşamı her şey dahile kurban edilerek gelişme beklemek yanlış olur. Sizin de raporunuzda ifade ettiğiniz gibi egeye gelen (alman) turistin 70 i evde konaklamayı tercih etmiştir. O halde bölgeyi ‘ÖZGÜN TURİZM’ alanında nasıl geliştiririz çabası içinde olmalısınız. (Urla’da yapılan Agro turizm gibi) Antalya’da yapılanlar keni zamanı içinde doğrudur kitle turizmi krizden çıkma yöntemi olarak uygulanmıştır ve Türkiye turizmini taşıyan önemli bir sütundur. Ege keni çıkışını yaratıcılıkla ve farklılıkla sağlamalıdır. Başkaların doğrusu sizin yanlışınız olabilir. Bu yüzden doğru Turizm politikaları geliştirmek gerekir. Mücella Tarhan

  • baris 18.04.2014 - 11:48

    zafer beyin degerlenirmelerine katiliyorum. zihinlerdeki izmir ile pratikteki izmir arasinda daglar kadar fark var. bu farkin derhal birbirine yakinlastirilmasi gerekir. izmir, yaz tatilcilerini zaten kiyi ilcelerine göndermekte, sehirde ise sehir kültürü gezilerini tercih eden yabanci misafirin tecrübe edecegi neredeyse hicbir kültürel merkezleri, cekici alanlar yok. hatta fuar konusu cok üzücü. bu bahsedilen konularin tamamiyle vizyoner yöneticiler ve girisimcilerin destegi ve yönetime katkisiyla orta vadede cözülebilecegine inaniyorum. kisa vadede ici dolu bir turizm imaji olusturmak cok zor.

  • Murat Kulanşi 18.04.2014 - 11:08

    İzmirli ideolojik oy kullanmaya devam edip sözümona sosyal demokrat CHPli belediye başkanları seçtiği sürece geri kalmaya devam edecektir. İzmir, Türkiyenin son 20 yılda yakaladığı gelişmenin maalesef çok gerisinde kaldı. Büyük proje yok, vizyon yok, hele turizm vizyonu hiç yok. Boş laflarla durumu idare edip gidiyorlar, kenilerini avutuyorlar. Artık İzmirli bir silkinip kenine gelmeli. Türkiye nin üçüncü büyük şehri, liman şehri olmasına rağmen ne durumda? Yazık, üzülüyorum.

  • The Kamchatkan 18.04.2014 - 09:07

    Tam 14 yil aradan sonra Izmir`e yolum dustu ve sehre, havaalanindan nasil gidilir diye arastirdim ve Izban`i buldum bir sevincle. Indim havaalanina, bindim Izban`a ve sonra geri donerkene taksi aldim. Gordugum Izmir manzarasini bir turlu kenimce 8 ay boyunca tarif edemedim taki yerel secimler esnasinda bir adayin tarifini duyasiya kadar. Aday bir hikaye anlatti ve hikaye suydu : Yurtdisinda yasayan bir Izmir`li yillar sonra o anlata anlata bitiremedigi Izmir`i ogluna`da gostermek ister ve onunla Izmir`e gelir. Donuste de ogluna Izmir`i nasil buldugunu sorar. Oglu : Guzel sehre benziyor da keske Savas`tan once gelseydik,der.Uzucu ama manzara buydu.Sucu her daim hukumete bulmakta yanlis. Eskisehir`de sehir.

  • Zafer Cengiz 17.04.2014 - 01:54

    İzmirin turizmde kapsamlı ArGe raporu üretme çabası takdire değer bir atılımdır.. Fakat temel teşhis ve analizlerde sürdürülen kritik hatalar nedeniyle bu atılımların faydaya dönüşmesi süreci, henüz uzak bir olasılık gibi gözüküyor.. Kanımızca İzmir turizminde gerilemeden çok, gelişememe gerçeği söz konusudur. Pasaport girişiyle tespit edilen turist sayılarına bağlı analizlerin iç hatlarla ve karayoluyla gelenleri kaçırması nedeniyle, büyük yanılgılara yol açmaktadır. Ayrıca Belediye Belgeli Otelleri ve ev turizmi gerçeğini dışlayan bir tespit çalışması ne derece doğru sonuçlar verebilir..?? Antalya ve Muğla karakteri olan turistik ilçeler yoğunluğu ve İstanbulun Merkez Baskınlığı İzmirde yok v e bu iki özelliğin karışımını yaşayan yörede hem sahil hem de kent turizminin gelişimi için bağımsız tedbirler alınması ve çabalar harcanması gerekiyor. En önemlisi de, Enternasyonel Fuarcılıkta tarihsel lider olup da bu niteliğini yitiren ve en büyük potansiyeli olan iç turizmini (maalesef) kaybetmiş olan İzmir turizminin gerçek rayına oturabilmesi için, turizmde stratejik hedeflerini ve önceliklerini çok iyi teşhis ve tedavi etmesi gerekmektedir.. Turizm ekonomisinde sadece yabancı turistlerin net döviz girdisine bağlı dış gelirle ölçülmediği ve toplam ekonomik yansımasının üç kat fazla olduğu gerçeği de ayrıca dikkate alınmalıdır. İzmirin geciken atılımlarını kutar ve Turizmin engebeli yollarında en verimli çözümlere ulaşılması hedefinde başarılar dileriz..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.