İzmir neden ziyaretçi kaybediyor, yaşanan kayıp nasıl önlenebilir?

İzmir neden ziyaretçi kaybediyor, yaşanan kayıp nasıl önlenebilir?
Yılın 8 aylık diliminde yüzde 4,6'lık ziyaretçi kaybı yaşayan İzmir, bu düşüşün önüne nasıl geçebilir? Star gazetesine konuşan Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İge Pırnar, söz konusu ziyaretçi kaybının en büyük nedenlerinin markalaşamama, ve tanıtım eksikliği olduğunu belirtiyor.


Kentin potansiyelini etkin olarak kullanabilmesi için acilen tanıtım çalışmalarına başlanması gerektiğini belirten Pırnar, "Sağlık ve termal, kültür ve müze, gastronomi turizmi gibi alanlarda turizm kümelemeleri yaklaşımının benimsenmesi şart" dedi. Müze ziyaretçi sayısında da gerileme olduğunu belirten İge Pırnar, 1 Temmuz 2014 itibariyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir'deki müzelerin işletmesinin TÜRSAB'a devredildiğini, TÜRSAB'ın etkisiyle, operatörlerin, tur kapsamlarına İzmir'deki müzeleri dahil edebileceğini ve ziyaretçi sayılarına olumlu olarak yansıyabileceğini ifade etti.
 
EN ÇOK DÜŞÜŞ KRUVAZİYERDE

İzmir'de, özellikle deniz yoluyla gelen turist sayısında son 6 aydır düşüş yaşanıyor. Geçen Ağustos ayında bu düşüş yüzde 31,5'u bulurken İzmir'e gelen toplam turist sayısındaki kayıp da sürüyor. Ağustos'ta gelen yabancı turist sayısı yüzde 6,20 oranında düşerken 8 aylık dönemdeki ziyaretçi sayısı da yüzde 4,56 gerileyerek 924 bin 837 kişi oldu. Kruvaziyer turisti sayısındaki düşüş de dikkat çekti. Kruvaziyer turisti sayısında 2013'ün aynı ayına göre geçen Ağustos'ta yüzde 44,8'lik düşüş yaşanırken 8 aylık toplam düşüş ise yüzde 29,1 oldu. Geçen yıl İzmir'e ilk 8 ay 305 bin 422 kruvaziyer turisti gelirken bu yıl bu sayı 216 bin 488'de kaldı.
 
KENT EKONOMİSİNDEKİ PAYI DA DÜŞTÜ

İzmir turizmindeki düşüşü değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü  Öğretim Üyesi Prof. Dr. İge Pırnar, "İzmir'e gelen turist sayısındaki düşüşün yanı sıra İzmir turizminin kent ekonomisindeki payı da azalıyor. İzmir'in 1980'li yıllarda Türkiye turizminde üretilen iş ve katma değerin yüzde 10'luk bölümünü yaratırken günümüzde bu oran yüzde 5'e kadar düşmüş durumda. Turizmde ileri yönde yakalanacak bir ivme, istihdama ve kent ekonomisine de ciddi katkı sağlar" diye konuştu.
 
İge Pırnar, bu düşüşün pek çok nedeni bulunduğunu belirterek, "Önemli nedenler arasında, İzmir turizminde uzun yıllardır yaşanan tanıtım ve markalama sorunları yatmakta. Turiste sahip olduğu farklılığı vurgulayarak, kalite, dayanıklılık, performans benzeri bir fayda sunup 'yaşam boyu hatırlanacak bir tecrübe' ve 'eşsiz bir anı' sözü verilmesi gerekiyor. Ancak İzmir markasında yaşanılan karmaşa ve imaj konumlandırma sorunları, tanıtım çalışmalarındaki yetersizlik, dünyanın en önemli sektörleri arasında bulunan destinasyon ve kent turizminde İzmir'i gerilerde bırakıyor" dedi.
 
SORUN YILLARDIR AYNI

İzmir turizminde yaşanan günübirlik ziyaret ya da kısa süreli gecelemeler gibi sorunların yıllardır aynı olduğunu belirten Pırnar, "İstanbul kongre, kültür ve inanç turizmi, iş turizmi, festivaller ve etkinlikler turizmi, macera turizmi çeşitlerinde öne çıkıyor. Antalya, hem her şey dahil sistemi ile hem de kongre ve lüks turizmi gibi iki ayrı hedef turist bölümünde markalaşarak pazarlardaki payını artırıyor. İzmir'in de potansiyelini etkin olarak kullanabilmesi için acilen yaratıcılığa, stratejik ve ortak koordineli tanıtım çalışmalarına ihtiyacı var. Ayrıca, İzmir'in, kültürel cazibesine odaklanarak rekabet gücünün olduğu, sağlık, termal, medikal ve müze turizminde kümeleme faaliyetlerini gerçekleştirmesi, hatta pazar lideri olabileceğimiz, yavaş şehir, yerel mutfak ve gastronomi turizmi, kültür turizmi, festival ve etkinlikler turizmi ile eğitim turizmine yönelik pazar bölümleriyle kentimizin farklılığını vurgulayabiliriz. Kuvvetli bir imaj konumlandırması yardımıyla, olumsuz gidişat tersine döndürülebilir" dedi.
 
MÜZELERİN TÜRSAB'A DEVRİ

Müze ziyaretçi sayısında da gerileme olduğunu belirten ve "ETİK Exclusive Yönetim Raporu'na göre, son 3 yılda İzmir'de müze ve ören yerlerini ziyaret eden sayısında da düşüş yaşanıyor" diyen İge Pırnar, 1 Temmuz 2014 itibariyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir'deki müzelerin işletmesinin TÜRSAB'a devredildiğini, TÜRSAB'ın etkisiyle, operatörlerin, tur kapsamlarına İzmir'deki müzeleri dahil edebileceğini ve ziyaretçi sayılarına olumlu olarak yansıyabileceğini ifade etti. Pırnar, "Klasik müzeler artık ziyaretçi toplamıyor. Son derece boş ve yalnızlar. Müzeler, sürdürülebilir, aktif yerler haline dönüşmek zorunda. İzmir de elindeki tarihi varlıklarının yüzde 90'ını depolarda tutup sergileyemiyor. Bir an önce Mega Müze projesi yapılmalı ve bu alan Eyfel, Özgürlük Anıtı gibi İzmir'in simgesi olacak bir yapıyla birlikte hayata geçirilmeli. Sadece tarihi eserlerin sergilendiği değil, butik müzelerin, kültür ve sanatın da bulunduğu, halka hitap eden, her kesimden insanın vakit geçirebileceği  bir yer olmalı" dedi.



Bu Haber 09.09.2014 - 11:34:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • derya sayın koçak 11.09.2014 - 10:18

    basma kalıp cümleler ...

  • metehan pekoz 10.09.2014 - 11:32

    Sayin Pirnarin gorusune katilmiyorum, Izmir de sorun markalasma veya tanitim eksikligi degildir. izmir ticaret odasi izmir ilinin katma degerini arttirmak,kruaziyuerde cazibe merkezi olmasi icin elinden geleni yapmis, her fuara katilarak izmiri tanitmis, izmir esnaf ve tuccarinin kazanmasi icin, kemeralti carsisinin canlanmasi ve moralinin artmasi icin gereken her turlu ozveride bulunmus, belediye otobusleri ile free shuttle uygulamasi da yapilmistir. izmirde kruzaiyer sayisinin azalmasi yanlis degerlenirilmektedir. dogu akdenizde kruaziyer sefere sayisi 2014 yilinda 30 seviyelerde azalmistir,bu da izmire yansimistir. izmir kent icinde talebin cok otesinde otel yatirimi yapılmaktadir, bu yanlistir. Izmire gelen yabanci turistin onemli bir kismi kusadasi ve cesmeye akmakta ve izmire ugramamaktadir. aynen binlerce turistin kayseriyi gormeksizin kapadokyayi ziyaret ve konaklamasi gibi. izmirde carpik bir yapilasma devam etmektedir,izmirin yuksek yapılara ihtiyaci yoktur. pek yakinda sehir cazibesini daha da kaybedecektir, eski bornova, eski buca,eski hatay dan eser kalmamistir.eski yapilar yikilarak yenisi yapılmaktadir. eskiyi koruyamadiktan sonra izmirin ne cazibesi olacaktir ? ihtiyacin cok otesinde, gelecege donuk bir izmir havaalani yapılmistir. yapanlari kutluyorum. ancak su an selcuk efes havaalaninin aktive edilmesi icin ilave pist insaati gibi bir proje soz konusu olup, kamulastirma alanlari belirlenmistir, efes sit alani uzerinde bu projeden vazgecilmelidir. bu havaalani aktive edilirse izmir havaalani kullanim kapasitesi azalacaktir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.