İsveç eski başbakanı İstanbul'da: Turist sokakta asker polis görmek istemez

İsveç eski başbakanı İstanbul'da: Turist sokakta asker polis görmek istemez
World Tourism Forum'da konuşan İsveş eski başbakanı Fredrik Reinfeldt, küresel turizmden Avrupa'ya, ekonomiden İsveç halkının seyahat alışkanlıklarına kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

Ekonomik etkinlik alanlarının değişmesi ile birlikte turizmin önemli bir istihdam alanı haline geldiğini belirten Fredrik Reinfeldt, "Tüm sektörler büyümüyor. Yeni istihdam alanları otaya çıkıyor. İş gücü piyasasının diğer alanlarında istihdam edilmesi zor olan gençler turizm sektöründe istihdam ediliyor. Turizm insanlar arasındaki temas ve hoşgörüyü geliştiriyor, üstelik bu yanabcı bir ülkede oluyor. İnsanlar gittikleri ülkeyle ilgili olarak anı ve hikayelerle dönüyor, sonra bu hikayaleri çevresindekilere anlatıyorlar. Diğer taraftan, ziyaretçilerin, kültürlerini tanıyan ev sahibi ülke, misafirin geldiği ülkedeki insanları nasıl ağırlayabilecğeine dair bilgi kazaınyor." dedi

Turizmi büyükşehirlerin dışındaki yerlerde de istihdam yarattığına dikkat çeken Reinfeldt, İsviçre'de diğer endüstrilerin terk ettiği alanlarda hizmet sektörü gelişmeseydi, oralarda iddi bir işsizlik sorununun ortaya çıkabileceğini de vurguladı.

Fredrik Reinfeldt, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

YAŞLI NÜFUS SEYAHATİ ARTACAK

"Yaşlanıyoruz, Avrupa'daki nüfus daha hızlı yaşlanıyor. 100 yıl önce İsveç'te alınan siyasi kararla emeklilik yaşı 65 yaşı belirlenmişti. O zaman yaşam süresi 56 yıldı. Ama şimdi yaşam süresi uzadı. Uzamış yaşam süresi farklı kararlar almayı beraberinde getiriyor. Gelecekte 60 – 70 – 80'inde olan insanların seyahatleri çok daha artacak. Aynı zamanda bu kesim ekonomik olarak oldukça iyi imkanlara sahipler. Gençler ise henüz para kazanamıyorlar. Yaşlı grup farklı bir segment, Disko ve bar değil, daha sakin, ya da spa otellerine gitmek istiyorlar. Bu da seyahatte kişiselleşmeyi daha da etkiliyor."

Özellikle Asya ve genel olarak dünyada 3 milyar yeni orta sınıf ortaya çıkacak. Bu insanlar ortaya çok büyük bir seyahat potansiyeli çıkaracak.

Avrupa dünya turizminin merkezi ama “Nasıl olsa Avrupa'dayız, insanlar geliyor” diye düşünerek enseyi karartmamak lazım.

İSVEÇ'TE KİŞİ BAŞINA İKİ SEYAHAT YAPILIYOR

İsveç'in 9 milyon nüfusu var ve geçen yıl 18 milyon seyahat gerçekleşti. Her insan iki seyahat yapmış. Durum, diğer İskandinav ülkelerinde de benzer. Norveç ve İsveç, AB krizinden etkilenmediler. Gelecekte daha fazla para harcamayı planlıyorlar. İsveçlilerin yurtdışı seyahatlerinin büyük bir bölümü hala Avrupa'ya yapılıyor.

İsveç'te daha çok kadınların Türkiye'ye gitmek istediğini görüyoruz. Türkiye'deki düşük maliyetler, İsveç'in alt gelir grubuna da hitap ediyor.

TURİZMCİLER DEVLETTEN PARA DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ İSTESİN

Sürdürülebilir bir ekonomi kontrolü, turizm için de iyidir. Sürdürülebilir bir ekonomi, ziyaretçiler için de bir güven unsurudur. Bu yüzden turizmcilerin devletten para istemek yerine, istikrarlı ve sürdürülebilir bir ekonomi talep etmeliler siyasilerden.

Sektörde başarılı insanların bulunması çok önemli. İnsanların eğitilerek sektöre kazandırılması gerekiyor.

TURİST ASKER, POLİS DEĞİL, TEMİZ ODA İSTİYOR

Savaşlar, milliyetçilik, radikallik artıyor. Dünya giderek daha güvensiz bir yer oluyor. Turistler asla güvensiz bir ülkeye gitmek istemezler. Bizim ülkemizde karar verenler büyük oranda kadınlardır. Kadınlar gittikleri ülkelerde asker ve polis değil temiz oda, temiz tuvaletler ve huzur bulmak istiyrlar. Güvenliği değil, kalite ve standartları arttırmak gerekiyor. Ülkeye gelen turist  “burada benim gibi, benim inanadığım değerlere göre yaşayacaksın” derseniz, aslında ona ülkeme bir daha gelme sinyali vermiş oluyorsunuz.


Bu Haber 30.04.2015 - 12:39:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.