İşte Rusya-Türkiye ilişkilerinde adım adım yaşananlar ve beklentiler

İşte Rusya-Türkiye ilişkilerinde adım adım yaşananlar ve beklentiler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşürülen uçakla ilgili olarak Rusya'dan özür dilemesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sınra nasıl seyredeceğine dair soruları beraberinde getirdi. Peki ilişkilerin tamir edilmesi ne kadar zaman alır, özellikle turizm alanında yeniden hareketlenme ne zaman başlar?


TurizmGüncel - Haber/Analiz

Türkiye ile Rusya arasında 7 aydır yaşanan krizde önemli bir aşamaya gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özür mektubunun Rusya tarafından karşılıksız bırakılmayacağına kesin gözüyle bakılırken, iki ülke arasında tam bir ''normalleşmenin'' yaşanması ise büyük oranda uluslararası siyasetin konusu.

KONU SURİYE'DE KİLİTLENİYOR

Rusya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan krizin asıl kaynağının Suriye olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu alanda bir politika değişikliği (özellikle Türkiye tarafından) söz konusu olursa, normalleşme sürecinin daha hızlı olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Bu konuda Rusya tarafının beklentisini ifade eden isim ise Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkileri komitesi başkanı Konstantin Kosaçev oldu. Kosaçev, Türkiye'den özür dışında Suriye ve Irak'a yönelik politikalarını da değiştirmesini beklediklerini vurguladı.

RUS TARAFI METUP İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Öte taraftan Erdoğan'ın gönderdiği mektubun Ankara-Kremlin ilişkilerinin düzelmesi için bir temel oluşturulabileceği değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirmeyi yapan isim ise Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Başkanı Valentina Matviyenko. Matviyenko, "Özür gecikmiş olsa da bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı negatif süreçten geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de bu mektup Rusya ve Türkiye'nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN VE PUTİN TELEFONDA GÖRÜŞECEK TAZMİNAT ÖDENMESİ GÜNDEMDE

Rusya-Türkiye ilişkilerinde diyalog ve diplomasi kanallarının açılması son derece önemli. Başbakan Binali Yıldırım'ın TRT'de yaptığı açıklamaya göre, Erdoğan ve Putin'in çarşamba ya da perşembe günü bir telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Binali aynı zamanda, ''Biz üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi, ilişkilerin normale dönmesini arzu ettiğimizi ifade ediyoruz. Olayın özü aslı budur, tek taraflı değil iki taraflı bir iradedir. İş tatlıya bağlanmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

TĞRKİYE'YE TATİL YASAĞI HEMEN KALKMAZ AMA...

Kurulan ilk temasın ardından iki ülke arasındaki sorunların çözümü için uzun soluklu bir diplomasi maratonunun başlayacağı ortada. Dolayısıyla tüm kartların birden değil, tek tek açılması beklenmeli. Rusya, Türkiye'ye dönük tur satışlarının ve charter uçuşlarının yasaklamasına gerekçe olarak ''terör'' ve ''can güvenliği''ni göstermişti. Böylesine ciddi mazeretlerle çıkarılan bir genelgenin bir anda kalkması söz konusu olmasa da, ilk aşamada kimi esnemelerin (daha fazla tarifeli uçuşa izin verilmesi gibi) ve yumuşamaların ortaya çıkması muhtemel.

RUS TURİZMCİLER UMUTLU: KISA SÜREDE TALEP OLUŞABİLİR

Gelelim Rusya turizm endüstrisinin olaya bakışına. Dünkü haberlerimizde de yansıttığımız üzere Rus turizmciler gelişmeleri büyük bir memnuniyetle karşıladılar. Konuya dair açıklama yapan Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze ve Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (Rosturizm) Basın Sözcüsü Irina Tyrina, oldukça iyimser açıklamalar yapıyorlar. Her iki açıklamada da, ilişkilerin normale dönüp yasakların kalkması durumunda, talebin kısa sürede oluşacağı belirtiliyor.



Bu Haber 28.06.2016 - 09:40:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ali veli 28.06.2016 - 07:35

    "Rusya Başbakan Yardımcısı Kozak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e gönderdiği mektubun ardından Türk inşaat şirketlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılabileceğini ve Türkiye"ye turların yeniden başlayabileceğini söyledi. " Bu haber biraz önce Hürriyet gezetesinden geldi.Zararın neresinden dönülse kardır.Hükümet doğru bir şey yapmıştır. Gerçi yapılan zararları geri getirmez ama, bu durumun 1 sene daha sürdüğünü düşünebilmek bile kabus olurdu....

  • Nejat 28.06.2016 - 10:12

    Putin efendi kuru özürle bu işi bırakmaz, Türkiyede iktidar değişimi ve taze kan lazım, o nedenle zor yani.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.