'İstanbul, batılı turisti mumla arar oldu'

'İstanbul, batılı turisti mumla arar oldu'
Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2015 yılına ait, ilk 5 ayı içeren raporunu değerlendirdi. Boyacı, şehre gelen turist profilinin Arap turiste doğru değişmesinin, işletmeciler açısından pek çok sebeple endişe verici olduğunu dile getirdi.


İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 2015 yılına ait, ilk 5 ayı içeren raporu önemli bir bulguya işaret etti. 2014 yılının aynı dönemi ile kıyaslanarak incelendiğinde, İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı yüzde 7 oranında artarken; bu turistler milliyet bazında incelendiğinde ciddi bir değişim gerçekleşti.

İran ve Arap ülkelerinden gelen turistlerde yüksek oranda bir artış yaşanırken; batı ülkelerinden gelen turistlerde ciddi bir azalma gözlendi ve bu tablo İstanbul turizmindeki eksen kaymasını gözler önüne serdi.
 
Mayıs ayına kadar olan 5 aylık dönemde geçtiğimiz seneye oranla, İtalyan turistlerde yüzde 17, İspanyol turistlerde yüzde 8, Rusya Federasyonu’ndan gelen turistlerde ise yüzde 16 oranında bir azalma meydana geldi. Bunların yanı sıra, geçen seneden bu yana yüzde 35’lik bir artış gösteren İran ve yüzde 18’lik artış gösteren Cezayir ile Mısır, Ürdün, Sudan, Katar gibi Arap Ülkeleri öne çıktı. Tüm bu verilerin yanında, turist profilinde ciddi bir değişim yaşandığı gerek İstanbul sokaklarında, gerekse otellerde rahatlıkla gözlemlenebilir durumda.
 
'BATILI TURİST ALARM VERMEYE BAŞLADI'

İstanbul’a gelen turist profilindeki eksen kayması ile ilgili tedirginliğini dile getiren Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, şunları söyledi:
 
“Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında azalma devam ediyor ve bu durum katma değeri yüksek, butik otel anlayışındaki otelcileri ciddi bir riskle karşı karşıya bırakıyor. Bakanlık tarafından açıklanan 2015 yılının ilk 5 ay verileri; bu riski net bir şekilde yansıtsa da, aslında gözden kaçırılan bir nokta da var. Ülkemize gelen yabancılar turist sayısı olarak hesaplanıyor ve dolayısıyla dünyanın her tarafında konaklanan gün olarak hesaplanan bu verinin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Konaklama olarak baktığımızda, Arap ülkelerinden gelen turistler, burada batılı turistlerin neredeyse iki katı daha fazla zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla ülkemize gelen Arap turistlerin oranı, yüzdelik olarak esasında çok daha yüksek bir payı kaplıyor. Bu durum, turist profilinde ciddi bir değişimi ifade etmektedir ve bu değişimden turizmciler kaygı duyuyor.”

'KÜÇÜK OTELLER SEZONU YÜZDE 10-20 ORANLARINDA AŞAĞIDA GEÇİRİYOR'
 
Arap ülkelerinden gelen yabancıların, konaklama tercihi olarak ev-apart kiralama gibi yöntemlere başvurduğunu söyleyen Faruk Boyacı, genel resme bakıldığında küçük otellerin sezonu geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 10-20 oranlarında daha aşağıda geçirdiğini ve gidişat konusunda ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı. 
 
Boyacı, “Hedef profile yönelik doğru pazarlama hamleleri ile kaybetmekte olduğumuz turistin tekrar ilgisini çekmemiz gerekiyor.” diye konuştu. 




Bu Haber 17.06.2015 - 15:47:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet 17.06.2015 - 05:40

    neden gelsin batili turist , guvenlik yok , kadina yiycekmis gibi bakan ayilar eskiden ortalikda gezinmezdi , simdi heryerde 5er li 7 serli geziyorlar...biton tipi kaymis sakalli cubbeli manyak ortada..turkler bile artik turkiyede tatil yerine yunan adalarina gidiyor...ulkede toplu eksen kaymasina bir genel ayarvermek lazim yoksa yakinda berbat bir turizm ulkesi haline gelicez

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.