İşsizlikte turizm izi: Antalya bölgesinde işsizlik ne kadar arttı?

İşsizlikte turizm izi: Antalya bölgesinde işsizlik ne kadar arttı?
Dünya'dan İsmet Özkul, bugünkü 'İşsizlik artışında durgun sanayi, yaralı turizm ve Suriyeli izi' başlıklı yazısında, 2016 yılında işsizlik oranların artmasında en fazla etkili olan 3 gelişmeyi masaya yatırdı. Yazıda, 2016 yılında işsizliğin artmasının en önemli 3 sebebinden biri olarak turizmin Rusya’nın ambargosu, terör saldırıları ve iç politik gelişmelerin etkisiyle ciddi bir yara alması gösterilirken, Antalya'nın da içinde yer aldığı bölge, yüzde 23.73 ile işsiz sayısının en fazla arttığı dördüncü bölge oldu.



Özkul'a göre, 2016 yılındaki işsizlik oranı, yüzde 11 sınırına dayanarak kriz yılları ile karşılaştırılacak düzeye tırmandı. İşsizlik artışından etkilenme düzeyi bölgelere göre farklı boyutlarda ortaya çıkarken, istihdam ve işsizlikteki gelişmelere bölgeler düzeyinde bakıldığında aralarında ciddi farklılıklar olduğu görülüyor.

İŞSİZLİĞİ ARTIRAN BAŞLICA 3 GELİŞME: DURGUN SANAYİ, YARALI TURİZM, SURİYELİ ETKENİ
 
''Bölgesel düzeydeki işsizlik gelişmelerine baktığımızda, işsizlik artışına yol açan faktörlerin neler olduğunu farklı bir noktadan görmüş de oluyoruz.'' diyen Özkul, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bölgesel iş gücü verilerini inceleyerek işsizlik artışında başlıca 3 gelişmenin önemli rol oynadığını ifade etti.
 
Bu gelişmelerden ilkinin sanayideki durgunluk olduğunu kaydeden Özkul, ''Sanayideki durgunluk, sanayi istihdamıyla öne çıkan illerde işsizlik oranının daha hızlı artmasına yol açmış gözüküyor.'' ifadelerini kullandı. 
 
Özkul'a göre, işsizlik artışına yol açan ikinci önemli faktör ise Rusya’nın ambargosu, terör saldırıları ve iç politik gelişmelerin etkisiyle turizm sektörünün ciddi bir yara alması.
 
Üçüncü faktör ise Suriyeli sığınmacıların ağırlıklı olarak kayıt dışı istihdamının, yerleşik hane halklarında işsizliği artırması olarak öne çıkıyor.

GAZİANTEP, ADIYAMAN VE KİLİS'İ KAYIT DIŞI SURYELİ İSTİHDAMI VURDU
 
Yazısının devamında, ''TÜİK’in 26 bölgeli Düzey-2 bölgesel sınıfl amasına göre işsiz sayısındaki artışa göre bir sıralama yaptığımızda, işsiz sayısının en fazla arttığı bölgelerin bu üç faktörden en fazla etkilenen bölgeler olduğunu görüyoruz.'' diyen Özkul, işsiz sayısının en fazla arttığı bölgenin yüzde 51.28 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’ten oluşan TRC1 bölgesi olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

''Bu bölgedeki işsizlik artış hızı, yüzde 8.93 olan Türkiye ortalamasının 5.74 katı. Bir yıl içinde işsiz sayısının yüzde 51 gibi dramatik bir artış göstermesi ve artış oranın kendisinden sonra gelen ikinci bölgeden bile aşırı ölçüde yüksek alması, bölgedeki Suriyeli göçmen sayısının yoğunluğu ile açıklanabilir. Gaziantep’in sanayideki durgunluktan da etkilenmesi, bölgedeki işsiz sayısı artışının ikinci nedenini oluşturuyor.
 
Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesi sadece işsiz sayısındaki artış açısından değil, işsizlik oranı artışında da başı çekiyor. TRC1 bölgesinde işsizlik oranı 4.4 puanlık sert bir sıçrama yaparak bir yıl içinde yüzde 9.9’dan yüzde 14.3’e fırladı.''

İKİNCİ SIRADA SANAYİ AĞIRLIKLI İSTİHDAMIN ÖNEMLİ YER EDİNDİĞİ BÖLGELER VAR

Özkul'un derlediği verilere göre, küçük ve orta ölçekli sanayinin istihdamda önemli yer edindiği illerin işsiz sayısı ve işsizlik oranı artışında ön sıralarda yar alması da sanayideki durgunluğun işsizlikteki izini yansıtıyor.
 
Buna göre, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bölgesi, işsiz sayısı artışında yüzde 36.84 ile ikinci sırada yer alıyor. Çanakkale ve Balıkesir bölgesi, yüzde 29.41’lik işsiz sayısı artışı ile üçüncü sırayı alıyor. Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya bölgesindeki işsiz sayısı artışı yüzde 23.53. Aynı şekilde Zonguldak, Karabük, Bartın, Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak da işsiz sayısının en fazla arttığı bölgeler içinde yer alıyorlar. Bu gruptaki illerdeki işsiz sayısındaki artışta tarımdaki sorunların da payı bulunuyor.

ANTALYA İŞSİZ SAYISININ EN FAZLA ARTTIĞI DÖRDÜNCÜ BÖLGEDE
 
Turizmin kalbinin attığı kentlerden Antalya’nın yer aldığı TR61 bölgesi de yüzde 23.73’lük işsiz sayısı artışı ile dördüncü sırada bulunuyor. Bu bölgedeki işsizlik oranı da 1.9 puan gibi Türkiye ortalamasının 3 katı bir artışla yüzde 11.5’e çıkmış durumda.

Özkul'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız. 




Bu Haber 28.03.2017 - 13:17:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.