'İngiltere pazarında hava puslu, kurt dumanlı havayı sever'
Liberty Hotels Genel Müdürü Mehmet Biçer, Londra'da düzenlenen wtm Fuarı'nı ve pazarın genel durumunu analiz etti. Ebola virüsünün turizmi tehdit ettiğini belirten Biçer, İngiltere'de değişen trendler ve nasıl pozisyon alınması gerektiği konularında da değerlendirmelerde bulundu.
İşte Mehmet Biçer'in "Puslu bir Fuar… WTM2014 London" başlıklı yazısı.
Fuar ile ilgili endişelerimiz maalesef daha İstanbul’da iken gerçeğe dönüşmeye başladı. İstanbul havalimanında uçağa binmeden, IŞID nedeniyle ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor ve bu uygulama diğer dünya vatandaşlarının şaşkın ve üzgün bakışları arasında sadece Türk vatandaşlarına üstelik Türk yetkilileri tarafından yapılıyor. Yani kendi ülkemizde dünyanın gözü önünde ötekileştiriliyoruz. Ve biz 2.sınıf vatandaş muamelesi gördük, gururumuz kırıldı.
Neyse ki Heathrow havalimanına geldiğimizde insan olduğumuzu hatırladık. Çünkü Ebola ve IŞID nedeni ile burada da ekstra güvenlik önlemleri vardı ancak bir farkla; insanları asla rahatsız etmeden, ötekileştirmeden yapılan güvenlik önlemleriydi buradakiler.
Bize eşit davranan, ötekileştirmeyerek Türkiye de kırılan gururumuzu onaran İngiliz yetkililerine Teşekkürler.
Havayı puslu yapan iki neden; EBOLA Salgını ve IŞID
Healht & Safety (sağlık ve güvenlik) anlamında kesinlikle taviz vermeyen ,metro dilencilerinin bile sistemli ve sıralı bir şekilde dilenmelerini düzenleyen sistem ülkesi İngiltere’de bu iki konu İngiltere’deki hayatın tüm alanlarına girmiş durumda ve kafalara kazımak için büyük bir çaba var.Şöyle ki ,Metrolarda, sokak aydınlatmaları üzeri reklamlarında Ebola ile ilgili sürekli uyarıcı afişler bulunuyor EBOLA’ nın Ölüm demek olduğu işleniyor (bazı ilanların üzerine EBOLA dan ölmek üzere olan insanların resimleri bile kullanılmış... Bu reklamların bazıları yardım kampanyaları için olsa bile görseller ile insanları çok ürkütüyor. ) Haber ve güncel TV programlarında sürekli öncelikli Ebola ve Işıd haberleri. Bu iki konu üzerinde mesajlar öyle yoğun veriliyor ki yazılı basında Ebola ve Işıd haberleri Futbol haberlerinin bile önüne geçmiş durumda.
Tüm bunların arasında gelelim fuar gerçeğimize.
Türkiye standı, Avrupa salonun tam ortasında ve oldukça büyük ve geniş alana kurulu ancak alışılmışın aksine son derece sakin ve puslu bir hava hakim. Otelcilerin çözüm ortakları, partnerleri olan “Tur Operatörleri” Işıd ve Ebola gerçeğinden faydalanmak için psikolojik baskılara başlamışlar bile… Nede olsa “ Kurtlar puslu havayı sever”
Birazda yeni trendlerden ve yararlı şeylerden bahsedelim…
**Yerele yönelik ekolojik tatil pazarının yükselişi
**Gelişen Asya ülkelerinin tatil alışkanlıklarının artması
**İngiltere’de ekonominin düzelmesi ve tatil harcamalarının artma eğiliminde olması
** İnternet alanında ki güzel ve heyecan verici gelişmeler; Bu alandaki bazı konu başlıklarına kısaca değinmek istiyorum
1) Sosyal Medya: Sosyal medya artık eğlence değil çok önemli pazarlama aracı oldu. Geleneksel pazarlama araçlarından çok çok daha ucuz ve % 40 daha etkili. Ancak burada özellikle Bu alanda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin çok planlı programlı ve profesyonelce yapılması gerektiğinin altı önemle çizilmelidir.
2) Mobil uygulamalar: Günümüzde akıllı cep telefonları her şey olmuş durumda toplam internet kullanıcılarının %68 i artık mobil kullanıcılarından oluşuyor (tablet ve akıllı telefon kullanıcıları) öyle ki ülkemizde bile IAB nin yaptığı ölçümlemede son 1 yıl içerisinde akıllı telefon ve tabletlerden internete girme artış oranı bir önceki yıla göre %85’ lerin üzerinde. Uzmanlar internet dünyasındaki her şeyin cep telefonuna uyumlu hale getirilmesini önemle tavsiye ediyorlar ve bunu şu güzel örnek ile açıklıyorlar ; “ bir elinde dondurma yiyen bir kişi diğer eliyle internetteki bütün işlerini halledebilmeli” yani sitelerin ve içeriklerin uyumu bu anlamda gözden geçirilip yenilenmeli.
3) İçerik ve Keywordler: Artık yakın bir gelecekte (google yetkilisi bu zaman dilimini maksimum iki yıl olarak verdi) mevcut bilinen içerik ve keyword sistemleri tamamen değişecek şimdi uyguladığımız ve google ve yandex gibi arama motorlarında öne çıkabilmek için bolca zaman harcadığımız keywordler yerini artık voice datalarına bırakacak. Çünkü Google öncülüğünde başlayan voice search sisteminin gelecek iki yıldaki gelişimini yetkililer şu şekilde özetlediler ; “ İron man filmindeki robot içerisinde bulunan Jarvis yazılımının aynısı” .Bu filmi birçok kişi bilir bilmeyenler için kısaca; bir metal robot içerisinde kullanıcısına sorulan bilgileri sözlü olarak aktaran ve sorulan soru ile ilişkili bir çokta yanında ek bilgi veren bir sistem. Yaklaşık 2 yıl sonra bu kullanım bize sıradan gelecek. En önemli nokta ise sistem ve alt yapısını değişiklikleri takip edip şimdiden bu gelişmelere uyarlayan kişi kurum ve firmalar her zaman bu yarışta öne çıkacaktır. İşte bu noktada diğer üzüldüğün bir konuya geliyoruz. Çünkü fuarın açılışından sonuna kadar onlarca bu tür yenilik ve değişiklikleri anlatan ve haber veren seminerler, toplantılar ve sunumlar gerçekleşiyor ve bunlarda google, Microsoft gibi devlerin yöneticileri bulunuyor ve bizzat kendileri anlatıyorlar, ancak bu etkinliklere katılan sektör temsilcimiz maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor.
Unutulmamalıdır ki bugünün özellikle teknoloji anlamındaki trendleri çok çabuk değişiyor ve kısa bir sürede demode bile olabiliyor, insanlar teknolojiyi çok hızlı harcıyor.
Özet olarak internet alanında her şey çok hızlı değişiyor sektör olarak da, kişisel olarak da bu değişimin dışında kalma lüksümüz yok.
Sonuç olarak puslu havada geçen bir fuardı.
Unutmayalım; “Kurtlar Puslu Havayı Sever.”
Bu Haber 06.11.2014 - 19:49:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Elinize kaleminize sağlık. Çok güzel bir yazı, aydınlatıcı.