İngiliz seyahat sektörü alarmda: Brexit kararı için ne dediler?

İngiliz seyahat sektörü alarmda: Brexit kararı için ne dediler?
Referandum öncesi genel olarak ‘AB’de kalma’ çağrısı yapan turizm sektörü temsilcileri, ayrılma kararının ardından negatif etkilerin azaltılması için hükümetin hızlı adım atmasını istiyor.


TurizmGüncel

Ayrılma kararının seyahat sektörü üzerinde kısa vadede büyük bir etki yaratmayacağını belirten sektör temsilcileri, sterlinin 1985 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin bir işaret fişeği olarak algılanması ve çok acil adım atılması gerektiğini ifade ediyor.

TUI: TÜKETİCİNİN TEPKİSİNİ BEKLEMEK LAZIM

Refarandum sonucunu yorumlayan TUI CEO’su Fritz Joussen şunları söyledi:

‘’Birleşik Krallık’ın bir parçası olmadığı Avrupa Birliği hiç akla yatkın bir gelişme değil. Ancak halkın demokratik kararına ve hükümetin ekonomik ve politik istikrarı sağlamak için gerekli adımları atacağına güvenimiz tam.

TUI olarak bu duruma hazırlıklıyız ve olumsuz etkileneceğimizi düşünmüyoruz. Ancak kesin bir şey söylemek için tüketicinin nasıl tepki vereceğini görmek gerekiyor.

EASYJET: KENDİMİZİ BU SONUCA DA HAZIRLAMIŞTIK

Referandum öncesi açık bir şekilde AB’de kalınması gerektiğini ifade eden EasyJet, kararın ardından şu açıklamayı yaptı:

‘’Referandum sonuçlarının stratejilerimizin ve büyüme planlarımızın üzerinde bir etki yaratmayacağına inanıyoruz.

EasyJet olarak referandum tartışmalarının başından beri bu olasılığı göz önünde bulundurarak hareket ettik. Var olan pazarlarımıza uçmayı devam etmemizi sağlayacak çeşitli stratejiler geliştirmiş durumdayız.’’

EasyJet CEO’su ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un danışmanı Carolyn McCall ise, ‘’Bugün hükümete ve Avrupa komisyonuna bir yazı yazarak Birleşik Krallık’ın Avrupa havacılık pazarında kalmasının öncelik haline getirilmesini talep ettik.’’ ifadelerini kullandı.

IAG: ESKİSİ GİBİ OLMASA DA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

British Airways, Aer Lingus, Iberia ve Vueling hava yollarının sahibi IAG ise, ‘’Referandum sonuçlarının operasyonlarımızı etkileyeceğini düşünmüyoruz. Ancak referanduma giden son bir ayda ticari faaliyetlerimizin beklenenden daha düşük bir seviyede gerçekleştiğini belirtmek durumundayız.

2016 yılında geçtiğimiz yıl yakaladığımız kar artışını yakalamayı beklemesek de, yine de bu yılı gözle görülür bir operasyonel kar artışı ile kapatmayı planlıyoruz.’’

BATA: MUTLAKA AVRUPA HAVACILIK PAZARINDA KALMALIYIZ

British Airport Transport Association (BATA) CEO’sı Tim Alderslade ise bir açıklama yaparak şunları söyledi:

‘’Hükümet acilen AB’den ayrıldığımız zaman Avrupa havacılık pazarında kalmaya devam etmemiz için adım atılacağına dair bir açıklama yapmalı.

Hükümetten ayrıca ayrılma sürecindeki görüşmelerde havacılığa dair tüm düzenlemelerin öncelikli olarak ele alınmasını talep ediyoruz.’’

TRAVELZOO: HÜKÜMET ACİLEN TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN MASAYA OTURMALI

Travelzoo Birleşik Krallık Genel Müdürü Joel Brandon-Bravo ise, ‘’Ortada çok fazla değişken olduğundan ayrılma kararının turizm sektörünü nasıl etkileyeceğine dair net bir yorum yapmak zor olsa da, bu zamana kadar yapılan araştırmalar sektörün karardan negatif etkileneceğini gösteriyor. Turizm sektörünün ve İngiliz tatilcilerin karardan etkilenmemesi için hükümet Brüksel’le acilen AB politikaları konusunda masaya oturmalı.

Elbette önceliğimiz kararın sterlin üzerindeki olumsuz etkisini gidermek olmalı ancak bununla beraber turizm sektörünü etkileyecek pek çok başlık olduğunu da unutmadan hareket etmeliyiz. Eğer AB ülkelerinden gelen turistleri kaybetmemek ve İngiliz seyahatçilerin çok yüksek fiyatlara tatil yapmasının önüne geçmek istiyorsak önümüzdeki 24 ay bu açıdan çok önemli.

RYANAIR: İNGİLİZ TATİLCİLER ÇOK UZUN SÜRE DÜŞÜŞ FİYATA UÇAMAYACAK

Öte yandan, açık şekilde AB’de kalma kampanyası yürüten Ryanair’ın ‘AB’de kalma kararını kutlamak için’ dün uygulamaya soktuğu ‘bir günlüğüne 9.99 sterline uçak bileti’ kampanyası da boşa düşmüş oldu.
 
CEO Michael O’Leary, ‘’Bu kampanya, ayrılma kararı yüzünden İngiliz tatilcilerin çok uzun bir süre görebileceği en ucuz fiyatlar olacak.’’ şeklinde sitem etti.

KONAKLAMA SEKTÖRÜ KENDİNDEN EMİN

Konaklama sektörü temsilcileri ise ayrılma kararından sonra da güçlü kalmaya devam edeceklerine inanıyor. İngiltere ve İrlanda’nın en büyük otelcilik şirketlerinden Amaris Hospitality CEO’su John Brennan, kısa vadede oluşan belirsizliğin sektörü etkileyebileceğini, ancak görüşmeler ilerledikçe sektörün gücünü korumaya devam edeceğini ifade etti.

Ancak Brennan, ‘’Outbound turizm Birleşik Krallık  ekonomisinin büyümesindeki en önemli faktörlerden biri. Sterlinin değer kaybetmesi bu anlamda bizim açımızdan olumsuzluğa sebep olacaktır. Aynı durum yurt dışına seyahat eden vatandaşlarımız için de geçerli.’’ eklemesini de yaptı.
 


Bu Haber 24.06.2016 - 14:15:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.