İklim değişikliği ve küresel ısınma kış turizmini nasıl etkiliyor?

İklim değişikliği ve küresel ısınma kış turizmini nasıl etkiliyor?
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, geçtiğimiz Cuma günü Minerva Han’da Türkiye Kayak Turizmi Forumu’na ev sahipliği yaptı. Forumda, kış turizmi sektörü, değişen iklim koşullarının bu sektöre etkisi ve yeni kayak turizmi projeleri ele alındı.


İki aşamalı olarak gerçekleşen etkinliğin sabah seansı, Prof. Dr. Korel Göymen’in açış konuşması ile başladı ve Mercator-İPM Araştırmacısı Dr. Cenk Demiroğlu’nun moderasyonunda dünyanın önde gelen kış turizmi uzmanlarının sektör temsilcileri ve turizm öğrencilerinden oluşan dinleyici kitlesine “iklim değişikliği”, “pazar büyüklüğü” ve “destinasyon yönetimi” konularındaki panel konuşmaları ile devam etti. Forumun ikinci seansı, ise kış turizmi politikacıları ve tedarikçileri ile yabancı uzmanlardan oluşan üç saatlik bir kapalı oturuma sahne oldu.

PEK ÇOK KAYAK MERKEZİ ARTIK YAPAY KARLA FAALİYET GÖSTEREBİLİYOR

İklim Değişikliği başlığında söz alan Innsbruck Üniversitesi Araştırmacısı Dr. Robert Steiger, hem konaklamalı hem günübirlik kış turizmi tatillerinde kar koşullarının en önemli etken olduğuna dikkat çekti. Ancak kar koşullarının artan sıcaklıklar ile kötüleştiğini belirten Steiger, bu durumun dağlık bölgelerde daha da hissedilir olduğunu ve geçtiğimiz yıllarda ABD ve Alpler’de %40’lara varan yağış azalmalarının %12’lik bir turist kaybına neden olduğunu; küçük işletmeler özelinde bu kayıpların %50’ye yaklaşabildiğini açıkladı. Geleceğe yönelik modelleme çalışmalarının sonuçlarını da paylaşan uzman, Alman ve Avusturya Alpleri’ndeki birçok kayak merkezinin günümüzde ancak yapay karlama ile ayakta durabildiğinin fakat 20-30 sene içerisinde özellikle Alman Alpleri’nde bu teknolojinin de yeterli olamayacağının altını çizdi. Ayrıca artık Türkiye’de de popüler olmaya başlayan yapay karlamanın aynı zamanda su tüketimini ciddi miktarda arttırdığını ve buna benzer olumsuz çevresel etkilerine yönelik mevzuatın baştan oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.

400 MİLYON KIŞ SPORU SEYAHATİ

Her sene yayınladığı küresel kayak turizmi raporu ile 80 ülkeye yayılan sektörün sayısal büyüklüğü hakkında uzmanlardan biri olan İsveçli Laurent Vanat, sözlerine dünyada 120 milyon kış sporu tutkunun bulunduğu ve bunların senede 400 milyon ziyaret gerçekleştirdiği bilgisini vererek başladı. Vanat, bu ziyaretlerin %78’inin sadece 7 ülkeye ve hatta 50 büyük kayak merkezine yönelik olduğunu belirterek pazarın çok dar bir kalıpta cereyan ettiğini kaydetti. Dünyada kış sporları turisti sayısında genel bir durgunluk olduğunu belirten uzman, bu kuralı son on yılda Çin’in bozduğunu, son zamanlarda hiç yoktan büyük atılım yapan ülkenin orta vadede gerek talep gerekse arz açısından dünyanın en büyük kapasitesine sahip olabileceğini açıkladı. Tüm bunlara rağmen, kış turizminin oldukça iç pazara ve kimi özel durumlarda kara komşularına bağımlı bir turizm türü olduğu ve 120 milyon kişilik pazarda sadece 15 milyon kişinin uluslararası seyahat ettiğine dikkat çekildi ve Türkiye’deki büyük kış turizmi projelerinin büyük oranda dış pazara dayandırılmasının içerdiği risk vurguladı.

KAYAK MERKEZİ YÖNETMEK SAHİL OTELİ YÖNETMEKTEN ZOR

Forum’un üçüncü davetlisi, dünyadaki birçok kayak merkezinin işleyiş yapısını incelemiş bir akademisyen olan Prof. Dr. Arvid Flagestad’dı. Destinasyon yönetiminin söz konusu dağlar olduğunda çok daha önemli olduğunu belirten Flagestad, kayak merkezi yönetmenin sahil turizmi yönetmekten çok daha zor bir iş olduğunu vurguladı. Kış turizminin ön planda olduğu destinasyonlarda “toplumsal model”in “kurumsal model”e doğru bir geçiş süreci yaşadığını anlatan uzman, bu bağlamda kamunun oldukça güçlü olduğu İskandinavya’da bile SkiStar adlı başarılı bir kayak merkezi şirketinin doğduğunu ve yedi kayak merkezi bulunan şirketin şimdiden 440 kayak merkezinin bulunduğu İsveç ve Norveç’te gelirlerin yarısını yarattığını bildirdi.

Türkiye’de kış turizmini farklı uzman ve paydaşların katılımlarıyla üç farklı açıdan ele alan toplantının geniş bir özetini içeren bir politika notu, yaz ayları içerisinde İstanbul Politikalar Merkezi internet sitesi vasıtasıyla yayımlanacak.
 




Bu Haber 25.05.2015 - 11:45:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.