İki Türk turizmcinin kurduğu oyun şirketi, rekora koşuyor

İki Türk turizmcinin kurduğu oyun şirketi, rekora koşuyor
Yaklaşık 1.5 yıl önce Leeds adında bir oyun şirketi kuran iki turizmcinin yarattıkları ürün, bir anda patladı. Facebook tarafından önerilen oyunlar arasına giren Giddy, 5 haftada 300 bin kişi tarafından oynandı


TurizmGüncel

Dünya gelişiyor ve değişiyor. Turizm dahil pek çok sektör, online’a doğru kayıyor. Bu düşünceyle hareket eden iki turizmci, Türkiye’de daha önce meslektaşlarının aklına bile gelmeyen bir alana el attılar ve bir oyun şirketi kurdular.

Leeds'in sahipleri, Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ile YKM Turizm Yönetim Kurulu üyesi Kıvanç Kılınçcı... Aslında bu şirketin kurulma öyküsü de haberin kendisi kadar ilginç….

15 yıllık yazılım tecrübesi olan Hasan Milli ile Erhan Çelik bir gün Kadıköy’de otururken, bu oyun projesi gündeme gelir. Daha önce çeşitli oyun şirketlerinde çalışan Hasan Milli, uzun süredir hayalini kurduğu projesini Erhan Çelik’e anlatır. Kıvanç Kılınçcı ile birlikte bir turizm projesi yürüten Erhan Çelik de projeyi ortağına sunar.

Kıvanç Kılınçcı da birlikte projeler yürüttüğü Ali Onaran’a Giddy adındaki oyunu anlatır. Hayatında hiç oyun oynamayan Ali Onaran, projeyi duyduğu anda kabul eder. Sonrasında oyun yazılmaya başlanır. 2 Ocak’ta da oyunun ilk versiyonu tüm dünyada aynı anda devreye girer.

Hikayesi bir köyde geçen Giddy, ilk olarak 2 Ocak’ta Facebook kullanıcılarıyla buluştu. Oyun, beş haftalık bir zaman dilimi içinde yaklaşık 300 bin ziyaretçiye ulaştı. Üstelik Facebook tarafından önerilen ‘ilk 10 oyun’ arasına girdi.

KIVANÇ KILINÇCI ANLATIYOR

Kıvanç Kılınçcı, neden bu oyun şirketini kurduklarını ve  bundan sonra yaşanan süreci şöyle anlatıyor:

“Biz 8 senedir online seyahat kanalları üzerinde yatırımlar yapıyoruz. Gezginler Alemi ve Garantili Uçuş Hattı gibi iki büyük siteyi yönetiyoruz.

Bunun yanısıra, online pazarda farklı sektörlerde de yatırım yapmak hedefindeydik.Önümüze böyle bir fırsat çıkınca, konuyu değerlendirdik. Daha sonra her konuda destek aldığımız Ali Bey’e konuyu açtık. O da bize inandığı için Leeds adındaki bu şirketi 1.5 yıl önce kurduk.”

NE KADAR ERKEN GİRERSEK, O KADAR KAZANÇLI OLURUZ

“Biz aslında Hasan Bey’e inandık. Hasan Bey’in bu alandaki tecrübesine güvendik. Amacımız sadece Türkiye değil, global anlamda bu işe girmekti.

Yazılım ve oyun sektörüne girmemizin ikinci etkeni ise şuydu: Turizm, Türkiye’de devam eden bir sektor ama sonuçta her şey online’a kayıyor. Oyun sektörüne de ne kadar erken girersek, o kadar kazançlı olacağını düşündük.

BÜYÜK OYUNCULARDAN DESTEK ALMAK ZORUNDASINIZ

Turizm sektörü hep devam edecek ama turizmin de kendi içindeki dinamikleri değişti. Şimdi artık her şey online yapılabiliyor. Kendi gücünle bir yere kadar birşeyler yapıyorsun. Dünya genelinde senden daha büyük oyuncular olduğu için sen onlardan destek almak mecburiyetindesin. Yani sektörün de bakış açısı değişiyor. Eskiden kendi içinde ürettiklerimizi müşterilere satarken, şimdi başkalarından destek alıp daha büyük imkanlar sunarak müşterinin ürün satın almasına izin veriyoruz. “

ALİ ONARAN: HEDEFİMİZ 5 MİLYON KULLANICI

Oyun sitesinin ortaklarından Ali Onaran da Kıvanç Kılınçcı ile benzer düşünceler taşıyor. Dünyada milyonlarca insanın oyun oynadığını anımsatan Onaran, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Artık dünyanın her tarafına yayılan geniş bir kitle var. Bir oyun, ortak bir dil olabiliyor. Herkes oyun oynuyor. Bu proje önüme geldiğinde en çok dikkatimi çeken bölüm, arena bölümüydü. Bu bölümü ilk defa bizim yapacağımızı öğrenince hemen işin içine girmeye karar verdim. Oyun, iki ocakta yayına açıldı ve büyük bir başarı sağladı.

Bizim hedefimiz oyunun 5 milyon kişi tarafından oynanması.. 5 milyona ulaştıktan sonra da dünyada ilk 10 oyun arasına girmek… Candy Crash’ın sadece ABD geliri günlük 1 milyon dolar.. Neden bir Türk şirketi de bir Candy Crash gibi milyonlarca kişi tarafından oyunan bir oyun yaratmasın?

YENİ YATIRIMCIYLA DAHA HIZLI BÜYÜRÜZ


Ben ilk yatırımcı olarak girdim. Ancak oyunun daha hızlı büyümesi ve güçlenmesi için yeni bir yatırımcı bulacağız. Bu tür oyunların kısa bir sure içinde ciddi paralar harcanarak belirli bir noktaya gelmesi gerekiyor. Yoksa büyük gücü olan oyun şirketleri sizi yakalayabilir. Bunu yeni bir yatırımcının desteğiyle hızlı bir şekilde büyütmek istiyoruz. “

GİDDY NASIL BİR OYUN?

Hasan Milli ve Erhan Çelik'in verdiği bilgilere göre oyunun mantığı bir hikaye üzerine kurulu… Bir canavar köyü var. Bu köyde bir cadı, canavarın maskot bebeğini büyülerinde kullanmak üzere kaçırıyor. Sonra o canavar köyünden seçilmiş üç karakter, bebeği kurtarmak için yol boyunca mücadele ediyor. Oyunda 4 kulvar ve 100 bölüm bulunuyor.

Bu oyunu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise iki kişinin aynı anda düelloya girebilmesi… Yani iki kişi aynı anda karşılıklı olarak oynayabiliyor. Hedefe önce kim ulaşırsa, oyunu da o kişi kazanıyor.


Bu Haber 12.02.2015 - 20:57:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yucel korpe 16.02.2015 - 12:37

    oyunlardan anlamam ama cocuklarim oynuyor ve satin aldigimiz oyunlara verdigimiz para bayagi yuksek, hep derdim Ulkemden ne zaman bu sektorde girisimler olucak ve verdigimiz para keni ulkemize gitsin. Sirket adina yatirim yapan ve yazilimi yapanalara basarilar diliyorum.

  • hasan eraslan 14.02.2015 - 10:17

    eline saglık halamın oglu ve tüm emeği geçen arkadaşlar hepinizin eline saglık

  • mehmet 13.02.2015 - 10:54

    ilk oynunu açtığımda pek umutlu değildim ama helal olsun çok ama çok başarılı bi oyun olmuş. emeği geçen herkese teşekkürler.

  • yakup 13.02.2015 - 05:19

    HARİKA BİR OYUN HEP YABANCILAR YAPACAK DEGİLYA TÜRK YAPIMI ELİNİZE SAGLIK

  • zekeriye dingil 13.02.2015 - 01:33

    oyun diğer oyunlardan çok değişik süper bir oyun yapanların emeğine sağlık

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.