İki bakanın katıldığı 7. Akdeniz Turizm Forumu başladı, işte verilen mesajlar

İki bakanın katıldığı 7. Akdeniz Turizm Forumu başladı, işte verilen mesajlar
Akdeniz ülkeleri arası turizm hareketini artırmak adına iki yılda bir Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu – MEDITOUR 2016, Mersin'de kapılarını açtı.

 
Leyla Durmaz - TurizmGüncel - Mersin
 

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu’nun ev sahipliğini Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından takip edilen ve Mersin Valiliği himayesinde düzenlenen foruma katkı sunan kuruluşların başında Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) gelirken, Türk Hava Yolları, TÜRSAB, TOBB ve SKAL International da Forum’a destek veren kuruluşlar arasında yer alıyor. 



İKİ BAKAN KATILDI
 
Organizasyonun açılış töreninde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Turizm Komisyonu Başkanı Jerónimo Pérez Casero birer konuşma gerçekleştirdi. ‘1 deniz 1001 destinasyon’ sloganıyla yola çıkan Akdeniz Turizm Forumu'nun (MEDITOUR) 2016’nın tüm destinasyonları birbirine bağlamayı hedeflediğini belirten Şerafettin Aşut, açılış konuşmasında şu noktaların altını çizdi:



''BARIŞIN OLMADIĞI YERDE TURİZM OLMAZ''

''Her sektör ekonomi için önemlidir. Ancak,  turizm doğrudan insana dokunan, merkezinde insan olan, insana en çok hitap eden sektördür. Bundan dolayı turizme verdiğimiz rol ve ondan beklentilerimiz paranın ötesindedir. Barışın olmadığı yerde sanayi belki olabilir. Başka sektörler, sıkıntıların arasında da devam edebilir. Ancak, turizm huzur ister, barış ister. Turizm birbirini tanımak ister.
 
Bundan dolayı bizler turizmi desteklerken, aslında bu huzuru, dünyanın ihtiyacı olan sosyal huzuru, siyasi istikrarı ve sonunda oluşan ekonomik zenginliği destekliyoruz.
 
Akdeniz, medeniyetlere hayat veren kadim bir ticaretin merkezidir. Akdeniz havzası ulaşım rotalarının birleştiği yerdir. Dünyanın başka hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarında ve adalarındaki kadar çok devlet ve medeniyet kurulmamıştır. Öyle ki, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan kültürel ve doğal varlıkların yaklaşık dörtte biri Akdeniz'de bulunmaktadır. İşte bizler MEDITOUR 2016 kapsamında bu zenginliği geleceğe nasıl taşıyacağımızı, yani sürdürülebilir kılacağımızı tartışacağız. Yaklaşık son on yıldır sürekli küresel değişimlerden, değişen ticaret haritalarından ve değişen pazarlardan bahsediyoruz.

''KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SLOGANLAR ANLAMSIZLAŞTI''

Ne yazık ki, 2008-2009 küresel finans krizinin ardından bu sloganlar artık anlamsız kaldı. Artık kürsel sorunların çözümünde basit sloganlar ve çözümler yeterli olmuyor. Dünyanın yeni bir bilgiye ihtiyacı var. Dünya ekonomisinin yeni bir felsefeye, yeni bir anlayışa ve umuda ihtiyacı var. Ben MEDITOUR 2016’nın hem turizme, hem de onun da ötesinde bu yeni bilgi ve mantaliteye katkı sunacağına inanıyorum.
 
Küresel sorunları bireysel çözemeyiz. Küresel sorunları ancak küresel ve bölgesel işbirliği ve her düzeyde bütünleşme ile çözebiliriz. İşte bu motivasyonla, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) turizmde bu işbirliğini yakalayabilmek adına 2003 yılında Akdeniz Turizm Forumu - MEDITOUR'u hayata geçirmiştir. 

Ben bu işbirliğine ve bu Akdeniz ailesi ruhuna inanıyorum. Beraberinde kırka yakın sektörü kalkındıran turizm alanındaki işbirliğinin,  dalga dalga diğer sektörlere de yayılacağına inancım tamdır.
Bölge olarak belki zor bir dönemden geçiyoruz.
 
Bu noktada özellikle vurgulamadan geçemeyeceğim bir konu var: Medi- Tour 2016’nın hayata geçmesinde büyük desteği ve emeği olan, ASCAME Turizm komisyonu başkanı ve aynı zamanda Malaga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Jeronimo PEREZ’e  en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Biri Akdeniz’in en batısında İspanya, Malaga; Diğer yanda Akdeniz’in en doğusunda Türkiye, Mersin… Bu iki Odanın iş birliği umarım örnek olur. Uzaklıkların iş birliğine engel olmayacağını gösterir. Malaga ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının bu güçlü iş birliği, Birleşmiş Milletler Dünya Ticaret Örgütü’nün Medi-Tour’u daha yakından izlemeye almasına neden oldu. Organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyor, etkinliğin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.''

 
ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı ise konuşmasında şunları söyledi:

‘’OLUMSUZLUKLARI AŞMAK HEPİMİZİN İŞ BİRLİĞİNE DAYANIYOR’’
 
‘’Gençliğimizde Akdeniz bölgesinde turizmin gelişmesi için büyük hayallerimiz vardı. Sektörün tüm temsilcileri birlikte çalışarak bu hayale ulaşmayı başardı. Ancak şu anda zor günlerden geçiyoruz. Akdeniz çok önemli değerlere ve çalışkan turizmcilere sahip.Şu dönemde sıkıntı yaşanıyor olsa da, akışın tekrar başlayacağına inancım sonsuz. Bu toplantıda da geleceği nasıl hazırlayacağımızı konuşacağız. Günümüzde dünyada büyük dönüşümler yaşanıyor. Bunların hepsi bölgemizi etkileyecek, bu yüzden bunlara dikkat vermeliyiz. Olumsuzlukları aşmak ise hepimizin iş birliğine dayanıyor. MEDITOUR, Akdeniz ülkeleri arasında büyük bir iş birliği kurmayı, hep birlikte aynı doğrultuda çalışarak ekonomilerimizi yükseltmeyi amaçlıyor. Ancak bu şekilde başarılı olabiliriz. 

 
Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın konuşması ise şu şekilde:

‘’BÖYLE BİR ORTAMDA ORGANİZASYONUN MERSİN’DE DÜZENLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ’’
 
‘’Bugün burada 300 den fazla ticaret ve sanayi odasının katılımıyla her 2 yılda bir düzenlenen MEDITOUR’u Mersin’de gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Organizasyonun ilimize kazandırılmasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Organizasyon için çok uzun süredir hazırlık yapıyoruz. Hazırlık sürecinde ‘turizmin kalbi Mersin’de atacak’ sloganıyla hareket ediyorduk. Turizm maalesef kırılgan bir sektör. Kaos ve belirsizlik her sektörden önce turizmi etkiler. Son 2 yıldır hem dünyada hem de bölgemizde yaşanan olumsuzluklara rağmen böyle büyük bir organizasyonun Mersin’de yapılması ülkemizin ne kadar değerli olduğunu ortaya koyuyor. Bu forum, içinden geçtiğimiz süreçte sadece ticari açıdan değil, evrensel değerler bakımından da çok önemli. 

''YENİ AÇILACAK TURİZM MERKEZLERİ BÖLGEMİZE KATKI SAĞLAYACAK''
 
Mersin, pek çok kültürü içinde barındıran, köklü medeniyetlerin izlerini taşıyan, büyük potansiyele sahip bir kent. İnanç ve tarih turizminin yıldızı olmaya adayız. Halen ayakta duran eserleri ve onlarca örenyeri ile Mersin’in değerleri maalesef Mersinliler tarafından bile yeterince bilinmiyor. Kentimiz 12 ay boyunca tarım yapılabilen ender yerlerden biri, eko-turizm konusunda da markalaşma hedefindeyiz. Deniz-kum-güneş üçlemesi dışında kültür inanö, kongre, yayla, trekking, kayak ve dağcılık gibi turizm çeşitlerine de ev sahipliği yapabilecek durumdayız. İlimizde turizmi tüm yıla yaymak için gerekli tedbirleri almak öncelikli görevimiz. Yeni açılacak turizm merkezlerimiz de bölge turizmine önemli katkı sağlayacaktır. Şu anda 11 olan Mavi Bayrak sayımızı 50’nin üzerine çıkararak sahillerimizi dünyada tanınacak hale getirmeyi hedefliyoruz. MEDITOUR 2016, bu yolda çok önemli bir durak ve tarihi bir fırsat. Organizasyon sonucu ortaya çıkacak sonuç bildirgesini en iyi şekilde değerlendireceğimize olan inancımız tamdır. Organizasyona destek veren başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz.’’



Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın konuşması şu şekilde:

‘’AKDENİZ TURİZMDEKİ KONUMUNU KORUMAK İÇİN YENİ DESTİNASYONLAR YARATMALI’’
 
‘’Mersin olarak tüm Akdeniz ülkelerini ilgilendiren böylesine önemli bir foruma ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Akdeniz çanağı tarih boyunca dünyaya yön vermiş büyük medeniyetlerin hüküm sürdüğü çok özel bir coğrafyadır. Bu nedenle Akdeniz’deki tüm ülkeler bu büyük medeniyetlerin günümüze kadar uzanan insanlık mirasına ve son derece zengin kültür hazinelerine sahiptir. Bölgemiz, turizm için büyük önem taşıyan bu değerlerin yanında doğal güzlelikleriyle de turizmin her çeşidini yapabilecek potansiyele sahiptir. Bu özellikleriyle de dünya turizminin merkezidir. 

''AKDENİZ ÜLKELERNİN GSMH'SİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR''
 
Akdeniz ülkeleri kendi içlerinde farklılıklar gösterse de, bir bütün olarak değerlendirildiğinde büyük benzerlikler taşır. Bu benzerlikler, turizm sektöründe de kendisini göstermektedir. Turizm, Akdeniz ülkelerinin gayrı safi milli hasılaların da önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle turizmin sürdürülebilir kılınması hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple, turizm bütüncül şekilde ele alınmalı, bölge içerisinde yeni destinasyonlar oluşturularak bölgenin dünyadaki konumu pekiştirilmelidir. Bu nedenle Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin bu çalışması oldukça anlamlıdır. ‘Akdeniz’in Yükselen Destinasyonları ve Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz başlıklı bu forum, büyük önem taşıyor. Akdeniz ülkelerinin turizmden aldığı katkıyı artıracak bu foruma emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Kentimiz Mersin de, sahip olduğu değerlerle Akdeniz turizminin önemli bir sac ayağı olmaya adaydır.



 Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan ise şunları söyledi:

‘’FORUMDAN ÇIKACAK FİKİRLER SADECE AKDENİZ’İ DEĞİL, DÜNYA TURİZMİNİ ETKİLEYECEK’’

‘’MEDITOUR, ikinci kez ülkemizde gerçekleşiyor. 2006 yılında Antalya’da gerçekleşen bu etkinliğin ikincisi, Doğu Akdeniz’in yükselen değeri olan Mersin’de yapılıyor. 3 gün sürecek oturumlarda fikirleriyle Akdeniz turizmine katkı verecek olanlara yürekten teşekkür etmek istiyorum. Buradan çıkacak fikirler ve projeksiyonlar sadece Akdeniz için değil, konumu ve bağlantıları nedeniyle Akdeniz’i kuşatan ülkelerin tamamı ile dünya turizminin tamamını etkileyeceğini düşünüyorum. Akdeniz, yeri başka hiçbir yerin dolduramayacağı zenginliklere sahiptir. Akdeniz kentlerinin her biri bu büyük mirasın sahibi ve koruyucusudur. Bu uygarlık birikimlerinin, inanç merkezlerinin, kültürel zenginliklerinin ve doğal güzelliklerin turizmin tüm alanlarında değerlendirilmesi mümkündür. Bu etkinlikte de neler yapılırsa dünya turizminden daha fazla pay alınabilecğei konuşulacak. Ancak en önemli husus, Akdeniz’in bir güven ve istikrar denizi olması. Bunu başarmak zorundayız. Arap Baharı sonrası başlayan bölgesel istikrarsızlıkların bölgemize nasıl yansıdığını hepimiz biliyoruz. Akdeniz’de kruvaziyer gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması, büyük trajedilerin yaşanamsı büyük bir insanlık ayıbıdır. Bu, Akdeniz tarihine yakışmayan bir fotoğraftır. Ancak hiçbir bölgesel kriz kalıcı değildir. Ümit ediyoruz ve çaba gösteriyoruz ki kısa sürede bu olumsuzluklar son bulacaktır. Zira, sadece yakın ülkeler değil, bütün Akdenz ülkelerinde başta turizm olmak üzere pek çok sektör bu olumsuzluklardan etkilenmektedir. 
 
‘’MERSİN’DE ALTYAPI ÇALIŞMALARINA HIZ VERİYORUZ’’
 
Mersin, Akdeniz’in en karakteristik, en özgün kentlerinden biridir. Turizmin hemen her alanında potansiyeli olan bir kenttir. Bu amaçla, turizm altyapılarını güçlendirecek çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Kruvaziyer limanı, havalimanı gibi yatırımlar ile turizm koruma ve geliştirme bölgeleriyle kısa orta ve uzun vadede Mersin’i Akdeniz turizminin en canlı bölgelerinden biri halini getirmeyi hedefliyoruz. Bugün 350 milyon olan Akdeniz turist sayısının 2030’da 500 milyona çıkması bekleniyor. Mersin’in de buradan pay almasını istiyoruz. Türkiye, Akdeniz turizminin gelişmesi için elinden geleni yapmaya devam edecektir.’’



 Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

‘’BÖLGE DEVLETLERİ TURİZM SEKTÖRÜNÜ DESTEKLEMEK ZORUNDA’’
 
‘’Bölgemizde turizmin gelişmesi için çok önemli bir etkinlikte bir araya geldik. Bu organizasyon çerçevesinde, Akdeniz’deki turizm potansiyelini, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla tartışacağız. Bölgemiz, turizm açısından sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Tüm dünyayı tehdir eden terör olgusu bölgemizde de turizmi oldukça olumsuz etkiliyor. Son dönemde dünyanın her yerinde yoğun terör saldırılarına şahit oluyoruz. Ancak özellikle bölgemizde gerçekleşen terör saldırıları, karşı propaganda aracı olarak kullanılıyor. Bu nednele, turizmin önünü açacak her faaliyetin faydalı olması için, terörün karşısında durmak tüm bölge ülkeleri için önemli bir görevdir. Bölgedeki tüm devletler, oldukça zor durumda olan turizm sektörüne destek olmak zorundadır. Türkiye’de şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz ve desteklerimiz 2017 yılında da artarak devam edecek. Bölgemiz ortak çalışmalarımızla inşallah potansiyeline ulaşacaktır.

''MERSİN TURİZM BÖLGELERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR''
 
Mersin’in turizm bölgeleri konusundaki çalışmalarımız hızlanıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde çalışmalarını sürdürdüğümüz 8 turizm bölgesiyle ilgili özellikle yabancı yatırımcılara dönük girişimlerimiz olacak. Mersin’in çok önemli bir destinasyon haline geleceğine inanıyorum.’’
 



Bu Haber 29.09.2016 - 10:55:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.