İflas ertelemenin yerine gelecek sistemin detayları belli oldu

İflas ertelemenin yerine gelecek sistemin detayları belli oldu
Şirket kurulmasını ve inşaat iznini kolaylaştırmayı, yatırım ortamının iyileştirilmesini hedefleyen 65 maddelik reform paketi TBMM'ye sunuldu.


2016 yılının temmuz ayında dudurulan iflas erteleme, hazırlanan yeni reform paketi ile tamamen kaldırılıyor. Bunun yerine zor duruma düşen ''iyi niyetli'' şiketler için ''Kurtarma Anlaşması Kurumu'' getiriliyor. Yeni sistemde borçlu, borç ödemede vade verilmesi veya indirim yapılamsı için konkordato talep edebilecek. Zor durumda olan şirketler için, iflas erteleme yerine maksimum 23 ayı kapsayacak bir ''kurtarma dönemi'' başlyacak. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade ticari hayatlarına devam etmelerini esas alan yeni sistemde, 23 ay boyunca alacaklar için icra takibi başlatılamayacak.



Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, yeni sistemde iflas davalarına HSK tarafından belirlenecek asliye ticaret mahkemeleri bakacak. Daha önce açılan iflas erteleme ve konkordato davaları ise yürürlükteki mevcut hükümlere göre yapılacak.

100 BİN TL’NİN ALTINDAKİ DAVALARA BASİT YARGILAMA USÜLÜ

Ticari davaların hızla karara bağlanması amacıyla miktar veya değeri 100 bin TL’nin altında kalan ticari davalarda basit yargılama usulleri uygulanacak. Tahkim yargılamalarında nihai karara karşı açılacak iptal davalarında “bölge adliye mahkemeleri” görevli olacak. Basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bilirkişinin görev süresi iki ay olarak uygulanacak. İki aylık süre hem asıl süre hem de uzatma süresi bakımından geçerli olacak.

YENİ KONKORDATO MODELİ

Yeni konkordato modeli “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” şeklinde tanımlandı. Haberin devamı>>>

TOPLAM 5 AYLIK GEÇİCİ SÜRE VERİLECEK

Yeni sisteme ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iflas erteleme yerine konkordato sisteminin geleceğini ve işletmelerin konkordato talep edebilmesi için borca batık hale gelme şartının aranmayacağını kaydetti. Zor duruma düşen şirketin borçlarının vadeye bağlanamabilmesi veya indirim yapılabilmesi için söz konusu şirketin mali durumunu gösteren belgeleri mahkemeye ileteceğini ifade eden Adalet Bakanı, mahkemenin borçlu şirkete 3 aylık geçici süre vereceğini ve bu sürenin 2 ay daha uzatılabileceğini ifade etti.

BORÇ ERTELEMEDE TOPLAM SÜRE 23 AYI GEÇMEYECEK

Bırçlu şiketin mali durumunun düzelebileceğine dair kanaat oluşması durumunda şirkete bir yıllık kesin mühlet verileceğini açıklayan Gül, kesin mület süresinin ise maksimum 6 ay uzatılabileceğinin altını çizdi.

Yeni sisteme göre zor durumda olan şirkete, 5 ayı geçici ve 18 ayı kesin olmak üzere toplamda 23 ay eteleme hakkı tanınmış olacak.

İŞÇİ VE NAFAKA ÖDEMELERİ KONKORDATOYA TABİ DEĞİL

Mahkemelerin bazı durumlarda ''alacaklılar kurulu'' oluşturacağını bu sayede alacaklının haklarının korunacağını belirten Aldulhamit Gül, ancak nafaka ve işçi alacaklarının konkordatoya tabi olmayacağını ve bu durumlarda borçluya karşı icra takibi başlatılabileceğini ifade etti.






Bu Haber 02.02.2018 - 09:20:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.