İflas erteleme kaldırıldı, konkordato yasalaştı

İflas erteleme kaldırıldı, konkordato yasalaştı
TBMM Genel Kurulu, iflas ertelemeyi tamamen kaldırıp, yerine konkordatoyu getiren yasayı onayladı.


İflas erteleme artık Türk ticaret hayatından tamamen çıktı. Yerine, borçlu ile alacaklı arasında yapılan anlaşmanın mahkemece onaylanmasına dayanan konkordato sistemi getirildi.



Mecliste kabul edilen 'Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'na göre icrada ve iflasta ticari ve ekonomik bütünlük içinde olan veya bir bütün halinde satılması durumunda daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar bir bütün olarak paraya çevrilecek.

Yeni yasaya göre borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulabilmek için konkordato talep edebilecek.

KRİZDEKİ ŞİRKETLERİN MALİ DARBOĞAZI AŞMASI HEDEFLENİYOR

Konkordatoda amaçlardan biri, mali kriz içinde olan sermaye şirketi ve kooperatiflerin üretkenliğini koruyarak darboğazı aşmalarını sağlamak. Yeni kanunun bir diğer amacı ise, iflas ertelemenin kötüye kullanımının önüne geçmek.

BİR YIL KESİN SÜRE VERİLECEK

Konkordato sürecinde borçlu aleyhine icra takibi ve haciz olmayacak. Şirketin tasfiyesi yerine ticari yaşama devamı esas alınacak. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin süre verilecek. Güçlük arz eden özel durumlarda bu süre mahkemece 6 ay uzatılabilecek. Mahkemece yedi alacaklıyı geçmemek kaydıyla ayrıca bir Alacaklılar Kurulu oluşturulacak. İflastaki sıkı takas yasakları konkordato sürecinde de geçerli olacak.

YENİ YASA ESKİ DAVALARI KAPSAMIYOR


Hakimler ve Savcılar Kurulu, iflas ve konkordato konusunda uzman asliye ticaret mahkemesini, iki hafta içinde belirleyecek. Miktar veya değeri 100 bin TL’nin altında kalan ticari davalarda basit yargılama usulleri uygulanacak. Basit usuldeki dava ve işlerde bilirkişinin görev süresi iki ayla sınırlandı. Yeni model, yasa çıktıktan sonraki konkordato talepleri için uygulanacak. Şimdiye kadar görülmekte olan iflasın ertelenmesi ve konkordato talepleri için önceki hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.

Konkordato uygulamasında, İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işleminin başlatılmasını isteyebilecek.




Bu Haber 01.03.2018 - 09:02:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.