Hüseyin Yayman: Turizmde 4.0 dönemine geçeceğiz

Hüseyin Yayman: Turizmde 4.0 dönemine geçeceğiz
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, bakanlığın yeni dönem için yol haritasını çıkardığını açıkladı. Buna göre, turizmde 4.0 dönemine geçmeye hazırlanan bakanlık, yeni dönemde djitale yoğunlaşacak, Türkiye'nin imajını düzeltmek için tanıtımı yoğunlaştıracak ve kamu-özel sektör iş birliği artacak...



Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sektöründe yeni dönem için yol haritasını belirledi. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, gelişen teknolojiyle birlikte tüm sektörler kendini yenilerken turizmde de 4.0 dönemine geçiliyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, turizm 1.0'ın 1985'te Turgut Özal'ın sektöre verdiği teşvik ve desteklerle başladığını söyledi. Yayman, "2.0 dönemi ise 1990'larda, tur operatörleriyle devreye girdi. O dönem charter seferlerinin başlatılması, kitle turizminin hayata geçmesi sektöre ciddi bir ivme kazandırdı" dedi. 3.0 döneminin ise 2002'de AKP ile başladığını aktaran Yayman, "Ulaştırma olmazsa turizm olmaz. AKP özellikle bunun altyapısını attı ve 40 milyon gibi bir turist sayısına ulaşıldı" diye konuştu.

'KAMU ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ ARTACAK'

Artık yeni bir döneme girildiğini anlatan Yayman, bu dönemde kamu ve özel sektör iş birliğinin daha da artacağını ifade etti. Yayman, "Antalya, Muğla, İstanbul hattında sıkışan turizmi tüm Türkiye'ye yayacağız. Global tanıtımda daha etkin olacağız. Yapılan global bir araştırmaya göre insanlar seyahatlerini yüzde 74 internet üzerinden seçiyor. Buradan hareketle biz de dijital kanalları güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

KÜLTÜRE DE YOĞUNLAŞACAK

Türkiye'nin 100'üncü yaşında çok daha büyük hedeflere doğru ilerleyeceğini belirten Yayman, turizmin yanı sıra kültür alanında da sıçrama yapacaklarını kaydetti. Yayman, "Bizim ömrümüzden uzun hayallerimiz var. Bu ülkenin ağacına, ırmağına, dağlarına, yollarına, sanatına, sanatçısına, insanımıza, bayrağımıza, 780 bin kilometrekare Türkiye'mize, yurdumuza dair hayallerimiz var. O hayalleri birlikte gerçekleştireceğiz" diye konuştu. "Türküleri yazanlar, kanunları yazanlardan çok daha güçlüdür" diyen Yayman, türkülere yönelik en güzel mesajları dünyaya duyuracaklarını dile getirdi.

40 ŞEHİRDE 650 MİLYON LİRALIK PROJE

Yayman, bakanlığın şehirlerdeki cazibe noktalarını artırmak için 'Kültür Han' projesi başlattığını da açıkladı. Osmanlı hanlarından esinlenerek geliştirilen proje, 40 şehirde hayata geçirilecek. 300 bin kitaplık kütüphane, sergi sarayı, kongre merkezi, sinema ve tiyatro salonu, kafe ve 40 butik dükkânın yer alacağı projenin avlusunda ise şadırvan ve ağaçlar yer alacak. Her biri ortalama 6 bin metrekare arazi üzerine inşa edilecek olan proje, 16 milyon TL'ye mal olacak. 40 Kültür Han'ın maliyeti ise 650 milyon TL'yi bulacak.

KADINLAR İŞLETECEK

Projenin startı bu yıl Hatay'dan veriliyor. İnşaatına başlanan projenin 2018'de açılması planlanıyor. Handaki butik dükkânların kadınlar tarafından işletilmesi hedefleniyor. Engelliler için özel bölümlerin de olacağı hanın, 24 saat boyunca açık kalması planlanıyor. Mevcut kültür merkezleri toplantı saatlerinde açılıp kapanırken, bu hanların yaşayan bir mekân olarak canlı tutulması hedefler arasında yer alıyor.

'TURİSTLER TARİHİ DOKUYU YANSITAN MEKANLARI GÖRMEK İSTİYOR'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, şehirlerdeki kültürel faaliyetler için nitelikli mekânların artırılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Kültür Han projesinin geliştirildiğini aktaran Yayman, "Turistler tarihi dokuyu yansıtan mekânları görmek istiyor. Bu hanlar şehrimize bir doku kazandırırken turistler için de bir cazibe merkezi olacak" dedi. Han mimarisinin Osmanlı'dan miras kaldığını hatırlatan Yayman, "Tarihi niteliğinin yanı sıra çok fonksiyonel olan bu hanlar 24 saat yaşayacak. Çocuk, kuş ve su sesi birbirine karışacak. Kahve ve kitap kokusu yan yana gelecek" diye konuştu.

EL EMEĞİ ÜRÜNLER BULUNACAK

Hüseyin Yayman, bu projenin bir sosyal sorumluluk görevi de yürüteceğini söyledi. Bu hanlarda kadınlara pozitif ayrım yapılacağının altını çizen Yayman, "Kendi el emeğiyle aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışan kadınlarımız var. Bu handa kadınlarımız için butik işletmeler açacağız ve yaptıkları el emeği dantelleri, salçaları, tarhanaları, reçelleri satacaklar. Bu hem kültürel değerlerimizi korumamızı hem de kadınlarımıza iş alanı açmamızı sağlayacak" ifadelerini kullandı. Yayman, turistlerin de el emeği ürünlere büyük ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.


Bu Haber 11.06.2017 - 10:24:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Murat Atsever 12.06.2017 - 03:57

    4.0 değil de fabrika ayarlarına geri dönelim

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 12.06.2017 - 11:02

    İşte budur! 4.0 dan bu anlaşılıyorsa, sulandırma ile bulandırılıyorsa PES yani. Eller aya biz yaya, devam yürümeye...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.